"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Brit pavilon

Aggódnak Sanghajban a brit EXPO-pavilon biztonsága miatt - 2009.01.05.

(Kép forrása: Shanghai Daily)
(hg.hu) Féltik a sanghajiak a tervezett 2010-es világkiállítás brit pavilonjának látogatóit. De nem a terroristáktól: az aggódás legfőbb oka a tervező.

Thomas Heatherwick ugyanis hasonló, óriási tüskékkel díszíti majd az építményt, mint egy Manchesterben készült 2005-ös szobrot, amelyről azonban lepotyogtak az elemek, és csak a szerencsén múlt, hogy nem sebesítettek meg senkit.

"Nem mondhatnám, hogy nem aggódunk" - fogalmazott udvariasan Lai Pak Hung, az Egyesült Királyság sanghaji jelenlétét bonyolító Davis Langdon & Seah igazgatója.

A szakember szerint nem csupán biztonsági, hanem politikai kérdésről is szó van, hiszen a legkisebb malőr befolyásolhatja Nagy-Britannia és Kína viszonyát. Mérpedig aggódni van miért:Thomas Heatherwick és az egykori kivitelezők nemrég 1,7 millió fontott kényszerültek fizetni Manchester városának, amiért a 2005 januárjában átadott, majdnem ugyanennyibe került B of the Bang című szoborról egy éven belül több tonnás vastüske lepotyogott, életveszélyessé téve a mű megközelítését.

A megbízást pályázaton elnyerő Heatherwick ugyanis hasonlóan képzeli el a 2010-es EXPO brit pavilonját, amelyről több ezer nyolcméteres tüske meredne szerteszét, kétségtelenül utánozhatatlanná téve a látványt. A 12 millió fontba kerülő pavilont heteken belül elkezdenék építeni, ám sokan aggódnak, hogy Sanghajban is hasonló baleset következhet be, mint Manchesterben. Heatherwick-et ezért a tervek további egyszerűsítésére kérték, bár az eredeti elképzelés már korábban is módosult: csökkent e tüskék száma, és az eredetileg tervezett bambusz helyett a jóval könnyebb alumíniumból készülnek majd.

(Forrás: www.hg.hu)

Amint azt a www.vilagkiallitas.hu korábban megírta, a magyar pavilon terveivel kapcsolatban is felmerültek hasonló aggályok hazai építész szakmai körökben.

Lásd itt: Magyar pavilon: Nyilvános vita 4.rész

Mújdricza Péter: "... a 'maláj-hintának' egy olyan leegyszerűsített változata, ami gravitációs szinten van felajzva és ebből van nem tudom hány darab..."

"...önmagában biztonságtechnikailag is számos problémát vet föl azzal együtt, hogy amikor az ember kitalálja a dolgokat ez legutoljára jut eszébe..." (hangzott el a nyilvános vitán)

Nagy-Britannia bemutatta a 2010-es Shanghai-i Világkiállításon felépülő győztes pavilon tervét - 2007.09.21.

Anglia lenyűgöző világító kocka formát választott nemzeti pavilonjául a 2010-es Shanghai Világkiállításra -jelentette be Carma Elliot Shanghai-i brit főkonzul.
A Heatherwich Stúdió által tervezett Gondolatok Pavilonja lett az első, öt másik tervező irodát maga mögé utasítva. Az elmúlt hónapban Shanghaiban bemutatták a hat tervet. A legnépszerűbb az volt, amelyet a britek végül kiválasztottak.
A pavilon egy dobozt formáz, mely körül több ezer tüske lebeg látható alátámasztás nélkül a központi tér felett.

TOVÁBBI KÉPEK PDF-BEN ...

A szélben lengedező tüskék, apró színes fényforrásokat illesztettek, amelyek képeket tudnak megjeleníteni.
"A kép naponta vagy hetente változhat. Ha az emberek David Beckham-at szeretnék látni, akkor Beckham képét fogjuk rávetíteni. Ha Louis Hamilton nyeri a Forma 1-et akkor lehetséges, hogy megmutatjuk Hamilton-t" -mondta Elliot.
A pavilon belsejében, hatalmas digitális kijelzőkön különböző tartalmakat láthatnak a látogatók. A pavilonon kívül kiállítási tér és előadóterem, valamint kávázó és boltok kaptak helyet.
A főkonzul szerint az épület napközben is páratlan és egyedülálló látványt nyújt, éjszaka még pazarabb az összkép.
A "Jobb város, jobb élet" mottó alatt meghirdetett EXPO pavilonjainak nem kevesebb, mint napi negyvenezer látogatót kell fogadnia hat hónapon át. Az alapítványok és magántőke bevonásával megvalósuló terv hatezer négyzetméter alapterületű lesz, ami a Huangpu folyó mellett létesülő világkiállítási helyszín 3, 28 négyzetkilométeres területén áll majd. A még hazai viszonylatban sem éppen csillagászati, átszámítva négymilliárd forintos költségtervbe már az installációt is beszámították. Az építkezést várhatóan a jövő nyáron kezdődik.

Forrás: Shanghai Daily