"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Magyar pavilon: nyilvános vita

2008. október 20.

4. rész

Négyből egy terv nem törvényellenes

A kiválasztott négy terv közül mindössze egy felel meg a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek, a többi a közbeszerzési törvény rendelkezéseibe ütközik – kifogásolta Jánossy Péter Sámuel építész a 2010 – es Shanghai – i világkiállítás magyar pavilonjáról tartott nyilvános vitán. Az építész lesújtó véleményét levélben is közölte Huszty Andrással, a világkiállításon való magyar részvételért felelős miniszterelnöki biztossal.

A szakember legfőbb érve az volt, hogy a tervezők figyelmen kívül hagyták a funkcionális szempontokat, amikor egyetlen teret állítottak az építmény középpontjába. Jánossy szerint így nem lesznek olyan körülhatárolt terek, ahol bármit ki lehet állítani, mint ahogy például a VIP vendégeknek, köztük diplomatáknak és üzletembereknek sem terveztek olyan külön helyiséget, ahol nyugodtan tárgyalhatnának anélkül, hogy a pavilon többi látogatója zavarná őket.


Ellenérvei között volt az is, hogy a díjazott vagy megvásárolt tervek egyaránt figyelmen kívül hagyták a pályázat jelmondatát, a „jobb város, jobb élet” koncepciót, vagyis a fenntartható fejlődést egy olyan dinamikusan népesedő városban, mint Shanghai, ahol az élhető városi terek kialakítása központi kérdés kellene, hogy legyen.

Kifogásolta azt is, hogy több terv nem a meglévő feltételeket kihasználva készült, ehelyett lebontotta a pavilont, esetleg több szintet is tervezett bele, majd újra felépítette, lépéshátrányba hozva ezzel azokat a tervezőket, akik a kiírásnak megfelelően egy meglévő épület berendezését, felöltöztetését tartották szem előtt.

A végső döfést Jánossy esztétikával kapcsolatos érve jelentette. Az építész ironizálva kijelentette: a pavilon látogatója könnyedén Indiana Jones – nak érezheti magát, aki éppen a Végzet temploma című filmbe csöppent, és piros végű lándzsákkal próbálják ledöfni több oldalról is, ami a Feng Shui elveinek is ellentmond.

Valamint, hogy hasonlít a 2008-as Zaragoza-i Szak-Világkiállítás spanyol pavilonjára >>

Ez a kérdés az építészfórumon is megjelent 1.
Ez a kérdés az építészfórumon is megjelent 2.

"Legjobban hasonlít egy Kínában megépült tervre a Great (Bamboo) Wall, Kengo Kuma-tól, mely pechjére nem messze Pekingtől, Shui Guan-ban épült."- mondta Jánossy.

Mindezen okok miatt Jánossy azt javasolta, hogy az általa említett törvénytelenségek okán vizsgálják felül a Magyar Építész Kamara zsűribe delegált tagjának kamarai tagságát, szükség esetén pedig szankcionáljanak.

Nem tökéletes, de törvényes

Hőnich Henrik, a vitafórum házigazdája Jánossy érvelésére válaszolva kijelentette: álláspontja szerint nem történt törvényszegés, tekintettel arra, hogy éppen a zsűri által is észlelt hiányosságok miatt nem osztottak ki első díjat. Emiatt döntöttek a kiemelt megvételek mellett, amelyek funkciója az, hogy nem az egész tervet, hanem egy – egy gondolatot tartanak megvalósításra érdemesnek.

„Huszty* elvtárs” nem jelent meg, de XVI. Benedek pápa sem kapott meghívót

Gerhard Ákos, a www.vilagkiallitas .hu főszerkesztője a nyilvános vita végén azt kérdezte a zsűritől, tudják – e Huszty András távolmaradásának okát. „Huszty András főnöke Gyurcsány Ferenc, de XVI. Benedek pápát se hívtuk meg. Huszty elvtárs vagy úr nem delegáltatta magát” – válaszolta ingerülten a Hőnich Henrik a Magyar Építész Kamara Tervpályázatok Fóruma Ad Hoc Bizottság elnöke, a vitafórum házigazdája.

Hozzátette: a miniszterelnöki biztos azért nem kapott meghívót, mert közvetlenül nem volt érintett, vagyis nem volt tagja a zsűrinek, és nem tartozik a pályázók közé sem. Ha vette volna a fáradtságot, hogy megnézze a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Építész Fórum honlapját, éppen úgy értesülhetett volna a nyilvános vitáról, mint bárki más.”

*(A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon történő részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.-a szerk.)

Vége

A www.vilagkiallitas.hu független civil szerveződésként továbbra is figyelemmel kíséri a 2010-es Shanghai Világkiállítás magyar pavilonjának előkészületeit, illetőleg megvalósítását.

("2. tudomásul veszi a magyar megjelenés finanszírozására bemutatott költségprognózist, mely szerint a 2006. évi árfolyamok és árszintek figyelembevételével a részvétel maximum 3,29 milliárd forint költségigénnyel járhat;" - 2063/2007. (IV. 17.) Korm. határozat a 2010. május 1. és október 31. között Sanghajban rendezendő EXPO 2010 Világkiállításon hazánk megjelenésének koncepciójáról, a részvétel előzetes költségigényéről, valamint az előkészítés feladatairól)

Jánossy Péter Sámuel észrevételei 1.



Jánossy Péter Sámuel észrevételei 2.