"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Magyar részvétel

More Talk, Little Action - 2010.09.09.


More Talk, Little Action (Sok beszéd, Kevés tett) így jellemezhető Magyarország felkészülése.

A helyzet, amiről a médiában olvasunk, hallunk és látunk nem alakulhatott volna ki, ha az előkészítés szakszerű, valamint ha az információ mindenki által elérhető. Egy világkiállításon való részvétel nem pártpolitikai kérdés, hanem az egész országot reprezentáló esemény, melyen vagy méltó módon kell résztvenni vagy felelős döntést kell hozni az eseménytől való távolmaradásról. A 2010-es világkiállításon nagyon meg akarta mutatni magát Magyarország. Kerek tíz évet készültünk rá: ezzel az indokkal nem vettünk részt az előző, 2005-ben Japánban rendezett világkiállításon.

Tehát az elhatározás és a megfelelő anyagi lehetőség is megvolt ...

A kezdetektől

A www.vilagkiallitas.hu civil kezdeményezéssel, 2007-ben magántőkéből létrehozott, Kína - szakértők által üzemeltetett oldal a 2010 - es Shanghai Világkiállítás népszerűsítésére. Mit jelent ez pontosan?

Az oldalt hiánypótló szándékkal hoztuk létre, mivel azzal szembesültünk, hogy az Expó időpontja vészesen közeleg, az üvegzseb program adatai szerint tanácsadói kifizetések történnek, mégsem lehet tudni semmit arról, hogyan jelenik meg Magyarország a kiállításon. Nincsen egyetlen magyar nyelvű forrás, ahonnan tájékozódhattak volna azok a magyar vállalkozások és magánszemélyek, akik munkát vállaltak volna az expón.

Rengeteg nemzetközi tendert írtak ki, amelyen állampolgárságra tekintet nélkül lehetett indulni. Mindezt kínai vagy angol nyelven, így az információ nyelvi akadályok miatt sokakhoz nem jutott el. Miközben külföldi cégek szépen profitáltak abból, hogy részt vettek például a grandiózus építkezésekben, a magyarok nem voltak sehol. Ezen szerettünk volna változtatni. Segíteni abban, hogy büszkén, felkészülten léphessünk ki a világ elé: a fenntarthatóság, a környezetbarát városi életforma köré szervezett expón megmutathassuk, mit tehetünk hozzá, mi, magyarok egy zöldebb világ megalkotásához.

Az oldalt a saját pénzünkből, a saját értékes szabadidőnket feláldozva üzemeltetjük lassan harmadik éve. Munkatársainkkal arra vállalkoztunk, hogy folyamatosan figyeljük és rövid határidővel magyarra fordítjuk a kínai és a nemzetközi sajtó Világkiállítással kapcsolatos híreit. Emellett széles nyilvánosságot teremtünk a nemzetközi tendereknek és magyar pályázati kiírásoknak, lehetővé téve azokon a felkészült és versenyképes magyar részvételt.

Mi megtettük, amit lehetett, de mit tettek mások? Időutazás következik: felidézzük, mi történt az elmúlt években a Shanghai Világkiállítással kapcsolatban. Következtetéseinket, kérdéseinket vastagon szedtük.

2003. augusztus
Medgyessy Péter: "Elmondta, hogy beszállítóként magyar vállalatok is bekapcsolódhatnának a shanghaji világkiállítás és pekingi olimpia előkészületeibe..."

"Dr. Huszty Andrást 2003. október 1-jei hatállyal a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánymegbízottnak (a továbbiakban: kormánymegbízott) nevezi ki."

2004. február
Csillag István találkozik a pekingi és sanghaji főpolgármesterekkel, akikkel tárgyal a 2008. évi pekingi olimpia és a 2010. évi sanghaji világkiállításhoz kapcsolódó magyar beszállítások lehetőségeiről.

2004. június
Németh György (ITDH igazgatóhelyettes) a Világgazdaságnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy gigantikus mértékű és méretű infrastrukturális, logisztikai és informatikai beruházások lesznek Kínában a világkiállítás kapcsán. Elsősorban arra van esély, hogy a magyarok beszállítóként nyerjenek el üzleteket.

2004. július
"Az ITDH honlapján a magyar pályázók részére külön Expo-felületet hozunk létre, amely 2005 augusztustól elérhető lesz" - mondta Spányik Péter, az ITDH megbízott vezérigazgatója.

Ez az "Expó felület" azóta sem jött létre.

2005. május
Medgyessy Péter a következő kijelentéseket tette májusi kínai látogatása során: "A kétoldalú kapcsolatok erősödését segíti elő az is, hogy a hazai vállalkozókat időben értesítik majd a 2010-es sanghaji világkiállításhoz kapcsolódó beruházásokról." "Magyarország szeretne részt venni a 2010-es sanghaji világkiállításon és beszállítóként résztvenni a 2008-as pekingi olimpia előkészítésében - hangoztatta."

Melyek azok a magyar vállalkozások, amelyek beszállítóként részt vettek az Olimpián és a Világkiállításon? Ki értesítette őket időben? Mi folyamatosan azt az üzenetet kaptuk a magyar cégektől, hogy nincsenek információik.

2005. augusztus:
"Dr. Huszty Andrást 2005. augusztus 1-jei hatállyal a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon (a továbbiakban: Világkiállítás) történő részvétel koordinálásáért felelős kormánybiztosnak (a továbbiakban: kormánybiztos) nevezi ki. Egyidejűleg dr. Huszty András kormánymegbízotti megbízatása megszűnik; 1/b) egyetért azzal, hogy a kormánybiztosi feladatok ellátása érdekében nagyköveti státus jöjjön létre és felhívja a külügyminisztert, hogy a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet kinevezése tárgyában előterjesztést tegyen a Magyar Köztársaság elnökének."

2005. október
"Somogyi Ferenc kínai útján Sanghajban memorandumot írt alá a világkiállítás előkészítéséről. A kínai nagyváros vezeti az expó európai tájékoztatási központjának szerepét szánják Magyarországnak. Memorandumot írt alá a 2010-es sanghaji világkiállítás előkészítéséről és kétoldalú gazdasági témákról tárgyalt Somogyi Ferenc külügyminiszter a kelet-kínai nagyvárosban kedden. A memorandum, amelyet a magyar féllel a világon harmadikként írtak alá, egyebek közt arról rendelkezik, hogy Magyarország közvetlenül kapjon értesítéseket azokról a leheto~ségekro~l, tenderekro~l, amelyek üzleti területen, a turizmus területén, a beszállítások területén nyílnak meg a világkiállításon és annak előkészítése során - mondta el Polgár Viktor külügyi szóvivő."

Hazánk lett volna a világkiállítás európai tájékoztatási központja. Erre megvolt minden esély, mivel a kínai fél támogatta. De ki mit tett ezért?

"Magyarország részesedhet abból az összesen 100 millió dolláros alapból, amelyet a világkiállításon való részvétel elősegítésére hoz létre Sanghaj városa."- mondta Csou Jü-peng sanghaji polgármesterhelyettes

Hogy ebből ki részesedett vagy az erre kijelölt Huszty András főbiztos mit tett azért, hogy az elhangzottak megvalósuljanak, ezt nem a tevékenységét vizsgálók, hanem egyszerűen és vitathatatlanul az idő bebizonyította. Magyarország nem lett semmilyen központ és még itthon sem lehetett hírét hallani a világkiállításnak! (kivéve az oldalunkon található híreket)

2006. február
"Magyarország Kína számára az Európába vezető kapu szerepét töltheti be, és erről még az első félévben megállapodás születhet - tájékoztatott pekingi tárgyalásairól Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke."

2006. február
Kína-stratégia kidolgozása (2007-ben folytatódik: összesen 27 millió Ft): "a napi munkában hasznosítható következtetések levonása, gyakorlati javaslatok előterjesztése révén, különös tekintettel a koncentrált magyar kulturális és gazdasági akciók, a pekingi olimpia (2008) és a sanghaji világkiállítás (2010) előkészítése által kínált lehetőségekre, illetve azok támogatására."

2007:
"a kutatás eredményeinek felhasználásával "kézzelfoghatóan" kell, hogy segítse a Kínában megrendezendő Magyar Évad sikeres lebonyolítását, a Pekingi Olimpia nyújtotta lehetőségek jobb kihasználását a Magyarország-kép kínai megerősítésére, valamint Sanghaji Világkiállításra történő magyar felkészülést."

A kutatás anyagát itt olvashatják, nem hosszú - ellenben igen drága - a mindössze 30 oldalt kitevő tanulmány.
Letölthető innen >> Kattintson ide!

A 27 millió forintból a tanulmány kiírása szerint konrét kézzelfogható stratégiát kellett volna kidolgozni mindkét részvételre. A tanulmányban a világkiállítás szó említés szinten sem szerepel. S hogy mennyire ad kézzelfogható javaslatokat? Ezt mindenki döntse el maga...


2007. március
"Az egyik legnagyobb kihívást a 2010-es sanghaji világkiállítás jelenti - mondta a Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke, aki szerint elég baj az, hogy a pekingi olimpiáról már "lecsúsztak" a magyar vállalkozók. Részben a pavilonok építésében, részben pedig a megvalósuló infrastrukturális fejlesztésekben, a tervezett városfejlesztési projektekben találhatnak munkaalkalmat, illetve beszállítói lehetőségeket a magyar cégek. Különösen várják a magyar építészeket - jegyezte meg az elnök -, s ennek múltbéli gyökerei is vannak, hiszen több építészünk letette már a névjegyét a kínai városokban. Ugyancsak a magyar szakemberek ottani érvényesülését eredményezheti, hogy az immár Kínában is felerősödő energiatakarékossági szempontok jegyében..."

2006 március
"Huszty András, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánymegbízott a múlt héten Pekingben tárgyalt, s mint mondta, a kínai márkák budapesti elosztó központjának létesítéséről szóló üzleti tárgyalások nagyon jól haladnak a kínai állami kereskedelemfejlesztő cég, a Genertech és a majdani központ alapjául szolgáló budapesti Ázsia Center és a China Mart tulajdonosai között."

Itt van már egy ismerős cég a GENERTEC(H), mely 2009.10.13-ig a Genexpo 2010 Limited tulajdonosa (ez a cég a Genexpo 2010 Hungary Kft többségi tulajdonosa), majd továbbadja részvényeit a kormánnyal kötött szerződés aláírása előtt 16 nappal.

"Teremtődhetnek lehetőségek a magyarok számára a többi között a sanghaji világkiállítás és a pekingi olimpia kapcsán is. Az előbbivel kapcsolatban Huszty emlékeztetett: a tavaly aláírt emlékeztető értelmében Budapesten létesítik európai expoinformációs irodájukat. Folyamatosan hirdetik a világkiállítással és az olimpiával kapcsolatos pályázatokat, s az ITDH már elkezdte az ezeket tartalmazó információs fórumok kialakítását."

Huszty úr emlékeztet, a kedves olvasó meg hiába keres. Sajnos mi sem tudjuk megmondani, hogy merre található az európai "expoinformációs iroda" vagy hol van a honlapja, felesleges beütni a Google-be, attól sem lesz okosabb az ember.

2006. augusztus
"Bár a második Gyurcsány-kormány ígéretének megfelelően megszüntetett több kormánybiztosi posztot, akadt, aki más hasonló pozícióban folytathatja munkáját. A még Medgyessy által kinevezett, a kínai-magyar kapcsolatokért felelős, Huszty András ugyanis miniszterelnöki megbízott lett. Az Egyesült Államokkal, Németországgal vagy éppen Indiával ugyan nem foglalkozik hasonló különmegbízott, Huszty szerint azonban ő olyan munkát végez, amit az illetékes minisztériumok nem tudnak ellátni.”

2006. november
"Hiller István arról beszélt: 2010-ben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa, és szeretné, ha a két rangos esemény valamilyen módon összekapcsolódhatna egymással. Zhou Hanmin - elfogadva az ötletet - mindjárt azt javasolta: külön magyar nemzeti napot tartanak majd a Világkiállításon, ahol Pécsnek kiemelt szerep juthat."

Az a probléma, hogy az EKF 2010 Pécs és a 2010-es világkiállítás ugyanabban az európai "expoinformációs irodában" lett hírdetve.
Ami megvalósult ebből, 2010 május 9-én a Shanghai-ban az Európa Napja rendezvényen az Unió országai felvonultak és itt a pécsi Mecsek Táncegyüttes képviselte hazánkat illetve Pécs városát. Hol van itt a kiemelt szerep? A lehetőség itt is megvolt.

2007. április:
"Ma arról határozott a kabinet, hogy Magyarország méltó bemutatkozására és szereplésére 3,3 milliárd forintot biztosít a költségvetésből. A világkiállításon való részvétellel mód nyílik a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztésére, kiemelten a gazdasági kapcsolatok és a kereskedelmi forgalom növelésére."

"Magyar hetet is rendezünk, művészeti, gazdasági bemutatókkal. Erről az összegről azt kell tudni, hogy a 80 százaléka majd a 2010-es költségvetésben jelentkezik. 2007-ben a költségvetés általános tartalékából 160 milliót költünk erre a célra, következő években a Miniszterelnöki Hivatal költségvetési fejezete biztosítja a szükséges forrásokat."

"Göncz Kinga javasolta, hogy az ugyanebben az évben Európa kulturális fővárosának kinevezett Pécs kapcsán Magyarország legyen az expó regionális promóciós központja..."

2006 márciusában emlékeztet minket Huszty úr, hogy 2005-ben aláírták, hogy európai expoinformációs iroda lesz hazánkban, valószínűleg ezt a tényt nem közölték Göncz Kingával illetve azt, hogy az elődje Somogyi Ferenc írta alá az erről szóló megállapodást. Ezért az újdonság erejével újra bedobta a tárgyalásokon vagy abban reménykedett, hogy mégis lesz ilyen központ?

2007 május
"Szili Katalin elmondta: azt szeretné, ha Kína, mint regionális kereskedelmi, pénzügyi, turisztikai központként tekintene hazánkra, amely egyúttal európai uniós kapcsolatteremtésre is lehetőséget ad az ázsiai államnak.
A gazdasági miniszter fölszólalásában a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, egyúttal stratégiai partnernek nevezte az ázsiai államot. Magyarország Kína európai uniós kapuja szeretne lenni - mondta Kóka János.
A tárcavezető a sanghaji világkiállítással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az expo kiváló lehetség lehet a magyar termékeknek a piacszerzésben."

Kérdezzék meg a pavilon üzemeltetőjét, hány magyar cég mutatja be termékét, találmányát és új technológiáját?

"A sanghaji világkiállítás jó lehetőséget adhat arra, hogy Kínában megismerhessék a magyar vállalkozások termékeit és szolgáltatásait. Szili Katalin szerint Magyarország lehetne a sanghaji világkiállítás európai promóciós központja, ehhez jó alapot adhat, hogy az évtized végén Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa.
Kóka János beszélt még arról is, hogy Magyarország egy modern, innovatív, befogadó, fejlett ipari ország képét szeretné mutatni a kínai vállalatoknak. A miniszter utalt arra is, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat személyesen is a szívén viseli..."

Szili Katalin is bedobja az ász poént, de úgy látszik neki sem szóltak, hogy előtte már többen is lelőttek ezt az ötletet. Még jó hogy van egy főbiztos, - aki egyengeti az útját ennek az európai expoinformációs irodának.

Kóka János személyesen is szívén viseli a gazdasági kapcsolatokat.2007 július
Kína-stratégia kidolgozása (kiegészítő támogatás) itt növelték az összeget 27 millióra. Ennyit az előzményekről, mindeki vonja le a fenti kijelentésekből a tanúlságokat. Így készült Magyarország a 2010-es világkiállításra.

A magyar részvételről 2007 szeptemberétől írunk rendszeresen (ekkor a hivatalos oldal még nem is létezett, de a mai formájában is csak a nyitás előtt készült el ).

Bővebben: ITT >>Kattintson ide!

Érdemes felidézni a Miniszterelnöki Hivatal átadás-átvételi dokumentációját a 2010-es Világkiállítással és Keleti ügyekkel kapcsolatban, ami a következőt írja: Sanghajban tartandó Világkiállítás magyar nemzeti Pavilonjának komplett kivitelezése és üzemeltetése, a hivatalos magyar részvétel kulturális programjainak és a kapcsolódó rendezvényeknek megszervezése és lebonyolítása, valamint sajtó- és Prtevékenységneinek ellátása.

Időszak: 2009.10.29 - 2010.12.31
Ár: Nettó 2,559,303,561 Áfa mértéke: 25%
Bruttó: 3,199,129,451
Bővebben: ITT >>Kattintson ide!

A főoldalon a Közlemények (Üvegzseb) részben összegyűjtöttük és közöljük a világkiállítással kapcsolatos MeH kiadásokat, - bár a lista valószínűleg közel sem teljes.

Gerhard Ákos
főszerkesztő

Magyar pavilon - titkok kamrája - 2009.07.06.

Titkolózik a magyar pavilonnal kapcsolatban Genexpo 2010 Hungary Kft. A www.vilagkiallitas.hu cikksorozatot szentelne a Shanghai Világkiállításra szánt fenntartható technológiák és a pavilonban használt környezetbarát építési módszerek bemutatásának, Dégen István ügyvezetőt azonban több alkalommal is hiába kerestük.

Tettünk egy próbát a társaság hongkongi anyavállalatának ügyvezetőjénél is, abban bízva, hogy tőle megkaphatjuk a legfrissebb információkat. Pekingi állandó lakcímén azonban egy utazási iroda jelentkezett be, ahol Lou úrról még csak nem is hallottak.

Megkerestük a Kormányszóvivői Irodát is, ahol érdeklődésünket több alkalommal elhárították, arra hivatkozva, hogy a közbeszerzési eljárás nem zárult le, vagyis a 2,5 milliárdos tender nyertesével még nem kötöttek szerződést.

A közbeszerzési törvény szerint a szerződés nyilvános, azt az ajánlatkérőnek haladéktalanul közzé kell tennie honlapján. A szerződéskötés határideje július vége, a Kormányszóvivői Iroda végül ekkorra ígért bővebb tájékoztatást.

Addig is lássuk, mit lehet tudni a Genexpo 2010 Hungary Kft. - ről. A társaság igen fiatal, 2008. októberében jegyezték be. Felmerül a kérdés, hogyan tud a cég megfelelni a szigorú kiírásnak, vagyis például legalább két, Kína területén harminc ország részvételével szervezett expót prezentálni, amelyből három évre visszamenőleg többmillió eurós bevételre tett szert, hiszen ekkor még nem is létezett. Utána néztünk a társaság tagjainak, talán náluk megtaláljuk az eljárásban elvárt referenciákat. A cégnyilvántartás adatai szerint a Genexpo 2010 Hungary Kft. minősített többséggel rendelkező tagja a hongkongi székhelyű Genexpo 2010 Limited.

Neve elhallgatását kérő forrásunk a hongkongi cégnyilvántartóban lekérte a Genexpo 2010 Limited cégkivonatát. Ebből kiderül, hogy az anyavállalatnak tekinthető cég alapítása csak hónapokkal előzi meg a magyar leányvállalatét, így ez a cég sem tudhatja maga mögött a közbeszerzési eljárásban elvárt üzleti sikereket és szakmai tapasztalata sincs.

A hongkongi cégnyilvántartás adatlapja letölthető itt >>kattintson ide!

Kattintson a képre!

A 2008. júliusában Hongkongban bejegyzett anyavállalat székhelyét egy off-shore cégekre és külföldi vállalatokra szakosodott vállalkozás biztosítja. Informátorunk következő útja a társaság székhelyére, a Success Business Centerhez vezetett, a homlokzaton azonban nem szerepel a Genexpo 2010 Limited cégtáblája, így itt nem járt sikerrel.

Ezután telefonon a cégnyilvántartóban bejelentett állandó lakcímén kerestük a Pekingben élő ügyvezetőt, ott azonban egy utazási iroda jelentkezett, ahol Lou úrról még csak nem is hallottak.

A cégkivonat alapján annyi tudható: a társaságot 10.000 hongkongi dollár jegyzett tőkével (kb. 254.000 Ft) alapították, amit nem helyeztek letétbe. Az ügyvezető egy pekingi férfi, aki nem rendelkezik hongkongi személyazonossággal, vagyis vélhetően nem Hongkongban dolgozik.

Hogy miért jó Hongkongban céget alapítani? A kis állam teljes adómentességet biztosít minden területén kívül végzett tevékenységre. Ez ebben az esetben rendkívül optimális, hiszen a munkavégzés területe Kína és Magyarország lesz. Emellett nincs forrásadó az osztalék után, nincs ÁFA, vagy más jellegű forgalmi adó, a cég akár egy igazgatóval is működhet, és minimum indulótőke sincs meghatározva.

Miután az általunk elérhető nyilvános adatbázisokban hiába kutattuk, milyen referenciákat tud felmutatni a közbeszerzési eljárás befutójának számító Genexpo 2010 Hungary Kft., újfent megkerestük a Kormányszóvivői Irodát.

Ott azt közölték: ebben az esetben a 10% feletti alvállalkozó (ún. erőforrást biztosító szervezet) mutatta be az alkalmasságot igazoló dokumentumokat, ami alapján a Genexpo Hungary Kft. megfelel az előírásoknak. Azt a Kormányszóvivői Iroda nem említette, melyik cég az alvállalkozó.

A szerződéskötés után terveink szerint részletesen bemutatjuk a magyar pavilon megvalósításában együttműködő társaságokat. Az ott bemutatott fenntartható technológiákat szándékaink szerint cikksorozatban elemezzük, ahogy azt a többi résztvevő pavilonjánál is tettük.

Kémelhárító tervezi a 2010-es világkiállítás magyar pavilonját? - 2009.06.19.

(mr1-kossuth.hu) Előre tudni annak a pályázatnak az eredményét, amelyet a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának építésére írtak ki - állítja a Fidesz.

A cégnek nincs tapasztalata, ügyvezetője viszont titkos tiszt volt - mondta tájékoztatóján Cser-Palkovics András. A Fidesz helyettes szóvivője szerint a magyar pavilon kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson 2,5 milliárd forintot fog elnyerni a Genexpo 2010 Hungary Kft., amelyet a cégkivonat szerint tavaly októberben hoztak létre összesen hatmillió 250 ezer forint jegyzett tőkével.

Cser-Palkovics András elmondása szerint a júliusban kihirdetendő pályázati eredményt azért lehet előre tudni, mert a pályázaton hárman indultak, de a másik két pályázót kizárták, egyedül a Genexpo maradt versenyben, és ennek a cégnek az ügyvezetője, Dégen István a sajtóhírek szerint titkos tiszt volt, a III/1-es csoportfőnökség D-24-es tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott.

Szerettük volna elérni a világkiállításon való magyar részvétel előkészületeivel megbízott Huszti András kormánybiztos, de adásunkig nem sikerült. Dégen Istvánt ugyancsak hiába próbáltuk fellelni.

Berek Patrícia
Forrás: www.mr1-kossuth.hu

Kínai üzlet
D-209 után itt a D-24-es botrány!

Szőnyi Szilárd, itthon@hetivalasz.hu
9. évfolyam 25. szám, 2009.06.18

(hetivalasz.hu) Az MSZMP, majd az MSZP szürke eminenciása, az egykori III/1-es főosztály szigorúan titkos tisztje. Jobb helyeken ilyen pedigrével a köze lébe sem kerülhetne egy demokratikus állam reprezentatív rendezvényének. Nálunk az ő cége lehet a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezője. Dégen István esete a 2,5 milliárd forintos beruházással.

Júliusban hirdetnek eredményt azon a közbeszerzési pályázaton, melyet a 2010 májusában kezdődő sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezésére írt ki a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). Az eredmény aligha szolgál majd meglepetéssel - legalábbis az indulók számára. Az év elején közzétett kiírásra ugyanis hárman jelentkeztek, ám a bírálóbizottság két pályázót - mivel nem tudtak minden feltételt teljesíteni - időközben kizárt a versenyből. Egyikük a tavalyi zaragozai világkiállítás magyar pavilonját üzemeltető Mac-Line Hungary Kiállításszervező Kft., másikuk pedig a Fideszhez közelállónak tekintett Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft. Az eljárás második fordulójába így egyedül a Genexpo 2010 Hungary Kft. jutott be, ezért értesülésünk szerint kétség sem férhet hozzá: ez, a - miként látni fogjuk, egy feketeöves hírszerző által vezetett - cég fogja elnyerni a 2,5 milliárd forintos megbízást.


Hongkongi háttérrel

A pavilon tervezésére a MeH pályázatot hirdetett, és mivel a beérkezett alkotások nem ütötték meg a mércét, nem adtak ki első díjat, hanem a második helyezett munkát fogadták el. A közbeszerzési pályázat győztesének ezt az alkotást kell - a világkiállítás szabályzata szerint kínai vállalkozók közreműködésével - felépítenie, üzemeltetnie, és a magyar programokat lebonyolítania.

Amint a Magyar Nemzet már észrevételezte, a közbeszerzési kiírás oly szigorúra sikeredett, hogy felmerült a gyanú: az eljárást talán egyetlen pályázóra szabták. A feltételek között olyan előírások szerepeltek, hogy a cégnek legalább két, 30 országban meghirdetett, Kínában szervezett rendezvényen való tevékenységet kell igazolnia, vagy hogy kínai működési engedéllyel rendelkező építész részvételét kell garantálnia. Ilyen feltételeknek magyar vállalkozás aligha tud eleget tenni, ezért valamennyi jelentkező kínai, illetve hongkongi partnerrel indult a megmérettetésen. És hogy a pályázat mennyire a Genexpo szája íze szerint volt kiírva, arról híven tanúskodik a tény, hogy a cég csak tavaly októberben alakult meg a hongkongi Genexpo 2010 Limited hazai leányvállalataként.

Az MSZMP esete a Playboyjal

Ha tudjuk, hogy a sanghaji előkészületek a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Huszty András felügyelete alatt folynak, akkor nem csodálkozhatunk a baloldali gyökerű cég várható sikerén. Huszty a hetvenes években vezette az MSZMP XIII. kerületi bizottságának gazdaságpolitikai alosztályát, majd a Medicor Művek gazdasági vezérigazgató-helyettese lett. 1990 és 1996 között az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának tagja, a Horn-kormány jóvoltából a Magyar Fejlesztési Bankot vezér igazgatta, majd a Malév igazgatóságának élén állt - e posztról távoznia kellett, mert a testület jogsértő módon adott megbízást Kiss Elemér korábbi MSZP-s kancelláriaminiszter ügyvédi irodájának. Az egykor a máltai tiszteletbeli konzuli címet is viselő Huszty később sem tagadta meg övéit: a MeH tavaly ötmillió forintos megbízást adott a Tunyoginé Akóts Klára - Medgyessy Péter volt kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója - fémjelezte Sherpa Kft.-nek a sanghaji világkiállítás előkészületeivel kapcsolatos tanácsadásra.

Ez azonban aprópénz ahhoz a 2,5 milliárd forinthoz képest, amelyet most a Genexpo nyerhet el. Az összeg ez esetben is körön belül maradhat, hiszen a vállalkozás ügyvezetője, Dégen István régi motoros a baloldalon (a cég másik vezetője Pinke György, a Magyar Televízió korábbi gazdasági alelnöke). Emberünk 1971-ben lépett be az MSZMPbe, ezután a Malév üzletkötője volt, illetve a moszkvai, tiranai, nyugat-berlini kereskedelmi kirendeltségen dolgozott. A nyolcvanas években az Elnöki Tanács munkatársaként és a nemzetközi tájékoztatással foglalkozó káderként a diktatúra sajtóirányításának meghatározó alakja volt. Olyannyira, hogy egy Barabás János MSZMP KB-titkár által neki írt levél szerint még olyan kérdésekben is ő alakított ki politikai álláspontot, hogy az 1986-os szépségkirálynő-választás után a Playboy szerkesztői Magyarországra utazhatnak-e a magyar lányok bájait tanulmányozni.


Nemzetközi elhárítás

Dégen a rendszerváltáskor az MSZMP-ből MSZP-vé váló párt elnöke, Nyers Rezső irodáját vezette. Elnökölte a Reform Rt. igazgatótanácsát, a Hornkormány alatt az Ipari Minisztérium kabinetfőnöke, majd a Hungexpo vezérigazgató-helyettese volt - utóbbi helyen az "átkosból" ismert kapcsolata, Barabás János vezérigazgató keze alatt.

Ez idáig szokásos pártállami karrier; ám amint a hvg.hu néhány éve kiderítette, Dégen lelkiismeretét más is terheli. Emberünk ugyanis szerepel azon a listán, mely az 1990 előtti Belügyminisztérium III-as főcsoportja szigorúan titkos tisztjeinek nevét tartalmazza. Ezek szerint Dégen 1977-től 1987-ig D-24-es fedőnéven a III/1-es csoportfőnökség szt-tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott - mely tevékenység ma demokratikus körökben nemigen szalonképes. (A Fővárosi Közgyűlésbe az MSZP által a minap delegált Kivágó Iván Györgyné azért mondott le mandátumáról, mert kiderült: ő a III/2-es csoportfőnökségen kémelhárító volt.)

Bár expóügyben a balos összefonódás annyira egyértelmű, hogy előre hozott választás esetén Dégenék joggal tarthatnának attól, hogy a következő, a mai állás szerint fideszes kormány ejtené a Genexpót az ügyletből, az idő a cégnek dolgozik. A szerződést már augusztusban aláírják, és a rendelkezésre álló hónapok rövidsége miatt mihamarabb neki kell látni a munkának. Így egy előre hozott választás várhatóan kevésbé fogja megakadályozni a céget abban, hogy a világkiállítás minden lehetséges hasznát lefölözzék.

Forrás: www.hetivalasz.hu

Poszt(o)sok(k) - 2009. május 20.

Újabb posztot hoztak létre a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében: Veres János volt pénzügyminiszter lett a keleti kapcsolatok kormánybiztosa. Őt Bajnai Gordon miniszterelnök nevezte ki, Huszty Andráshoz hasonlóan, akit még Medgyessy Péter tett meg kormánybiztosnak. Veres - Husztyval ellentétben - díjazás nélkül látja el feladatát.

A két biztos személyében közös, hogy egyikük sem beszél kínaiul, viszont mindketten a Miniszterelnöki Hivatalban kaptak titkárságot, ahol Kínával foglalkoznak, egészen pontosan összehangolják az illetékes szervek munkáját.

Igaz, Veres feladatköre bővebb, hiszen ő az orosz, ukrán és kazah területekért is felel. Az időközben a "magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon történő részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízottá" avanzsált Huszty feladatkörét Veres János kinevezése nem érinti - tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától.

Veres kinevezésével - a nagykövetségek mellett - legkevesebb tíz szervezet munkálkodik a kínai-magyar kapcsolatok jobbításán: köztük a Magyar Kínai Gazdasági Kamara, de van erre hivatott kormányközi bizottság, sőt: államtitkár is szorgoskodik e cél érdekében.

Van olyan szervezet, amely üzletember találkozókat tart, vagy éppen exportlehetőségeket kutat, de olyan is akad, amelynek célja a legklasszikusabb értelemben vett barátkozás.

A kínai-magyar kapcsolatok fejlesztésével foglalkozó szervezetek listája
innen tölthető le>>


E kinevezési és szervezetalakítási vehemencia mellett azonban nehezen érthető, miért nem elérhető évek óta a világhálón olyan naprakész háttéranyag, amely segítené a magyarok vállalkozását Kínában (vagy az övékét nálunk), mint ahogy nem találtuk meg magyar nyelven azokat a kínai törvényeket sem, amelyek például a cégalapításnál fontosak lehetnek.

Magyar pavilon: három pályázat érkezett - 2009. május 13.

Három pályázat érkezett a 2010-es Shanghai Világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárásban - tudta meg a vilagkiallitas.hu a Kormányszóvivői Irodától.

A pályázatok leadásának határideje 2009. április 27. délelőtt 10 óra volt. A nyertest tárgyalásos eljárás keretében választják ki. Az ajánlattételi felhívást 2009. május 26-ig küldik meg a kiválasztott pályázónak.

Bár 2008. júliusában, a magyar pavilonra kiírt építészeti tervpályázat eredményhirdetésekor még tavaly szeptemberre ígérték, végül csak fél évvel később, idén márciusban írta ki a közbeszerzési eljárást a Miniszterelnöki Hivatal.

A pályázati csomagot százezer forintért bárki kiválthatta, a szigorú feltételeknek azonban - különösen az egyhónapos leadási határidőn belül - már nem volt ilyen könnyű megfelelni. Mint korábban megírtuk, az ideális pályázónak értenie kell az építészethez, az informatikához, kívánalom, hogy legyen jártas az őrzésvédelemben, mindeközben rutinosan szervezzen-bonyolítson kulturális programokat, és az sem árt, ha konyít valamit a PR-hoz.

Nem csak szakmai, hanem gazdasági elvárásoknak is meg kell felelnie: egyebek mellett három évre visszamenőleg több millió eurós nettó forgalmat és legalább két, 30 ország részvételével Kína területén szervezett nemzetközi rendezvényen való tevékenységet kell igazolnia.

A nyertes pályázónak a kivitelezésben is tartania kell a feszes tempót, mivel a 2010. május elsején kezdődő Shanghai Világkiállítás próbaüzemét a kínai szervezők már a jövő év elején meg akarják kezdeni.

Kínai lakoma: kié lesz a 2,5 milliárdos falat? - 2009. március 27.

A tavaly szeptemberre várt kihirdetés helyett idén márciusban a Miniszterelnöki Hivatal kiírta a 2010-es Shanghai Világkiállítás magyar pavilonjára vonatkozó közbeszerzési eljárást.

A tegnap közzétett kiírás szerint a pályázóknak sebesen kell összehozniuk a beadandó anyagot, miközben az elvárt referenciákkal rendelkező cégek összekalapálása ennyi idő alatt nem lesz egyszerű. A nyertesnek a kivitelezésben is tartania kell a feszes tempót, tekintve, hogy a 2010. május 1-jén kezdődő Világkiállítás próbaüzemét a kínaiak hónapokkal korábban meg akarják kezdeni.

A pályázati csomagot százezerért bárki kiválthatja. Az ideális pályázónak értenie kell az építészethez, az informatikához, kívánalom, hogy legyen jártas az őrzésvédelemben, mindeközben rutinosan szervezzen-bonyolítson kulturális programokat, és az sem árt, ha konyít valamit a PR-hoz.

Nem elég, ha mindebben jártas, három évre visszamenőleg több millió eurós nettó forgalmat és legalább két, 30 ország részvételével Kína területén szervezett nemzetközi rendezvényen való tevékenységet kell igazolnia.

Ilyen polihisztor cég vélhetően kevés akad, ám több vállalkozó által közös ajánlat is benyújtható, ha a rendelkezésre álló négy röpke hét alatt sikerül összetrombitálni a megfelelő jártasságú társakat. Ebben az esetben elég, ha együttesen képesek igazolni a részvételi feltételeket, például azt, hogy a 2006-2008 közötti időszakban a kiállítási tér üzemeltetéséből származó éves nettó forgalmuk elérte az egymillió eurót (kb. 300 millió Ft).

Amennyiben többek közös ajánlata lesz a befutó, akkor létre kell hozniuk egy valamennyiüket egyesítő, jogi személyiségű gazdasági társaságot is.

Talpra, magyar!

Ha tehát Ön rendelkezik a fenti, szigorúan körülírt feltételek bármelyikével, már „csak” a megfelelő társakat kell megtalálnia a következő négy hétben, és megírni a pályázatot. A leadási határidő 2009. április 27 délelőtt 10 óra. A nyertest tárgyalásos eljárás keretében választják ki. Az ajánlattételi felhívást 2009. május 26-ig küldik meg a kiválasztott pályázónak.

A teljesség igénye nélkül néhány szempont a részvételi felhívásból. A részvételi felhívás teljes anyaga innen tölthető le>> TED.europa.eu

Szeretne kapcsolatba kerülni a kínai hivatalos szervezők által támogatott kínai expo szervező/építő cégekkel?
Külföldi partnercégeket keres a pályázat benyújtásához?
Kérem, írjon az uzlet@vilagkiallitas.hu E-mail címre. (kizárólag cégek megkeresésére válaszolunk)A gazdasági, pénzügyi alkalmasság körében:
 • kulturális rendezvényszervezési szolgáltatásból származó forgalma elérte évente legalább a nettó 200 000 EUR összeget;

 • kiállítási tér létrehozásából (építési és/vagy belsőépítészeti munkák elvégzése) származó forgalma elérte évente legalább a nettó 1 millió eurót;

 • kiállítási tér üzemeltetéséből származó forgalma elérte évente legalább a nettó 1 000 000 EUR;

 • kiállításhoz és/vagy rendezvényhez kapcsolódó kommunikációs/PR/reklámszolgáltatásból származó forgalma a 2006-2008 közötti időszakban összesen elérte legalább a nettó 1 000 000 EUR;

 • 1.5. a teljes nettó forgalma mindhárom évben évente külön-külön elérte a nettó 3 000 000 EUR. összeget.


A műszaki és szakmai alkalmasság körében 2006 – és 2008 között rendelkezik legalább

 • két olyan nemzetközi szintű - azaz minimum 30 különböző országban meghirdetett -, a Kínai Népköztársaság területén megszervezett kiállítás és/vagy szakkiállítás megépítésére/megépíttetésére és üzemeltetésére vonatkozó referenciával, amelyek időtartama egyenként meghaladta a 72 órát, valamint amelyek esetében az ellenszolgáltatás nettó összege kiállításonként elérte minimum a nettó 1 500 000 EUR, vagy a kiállítási tér területe kiállításonként elérte legalább a nettó 1 000 m2-t;

 • legalább két határon átnyúló (azaz nem a teljesítés helye szerint hazainak számító előadókkal teljesített), az alábbi kategóriák szerinti kulturális rendezvény-típusok (komoly-, nép-, világzene, jazz, kortárs-, néptánc, balett, építészet, képző-, iparművészet, irodalom, színház, film, divat, design) valamelyikének szervezésére vonatkozó referenciával, amely bemutatott 2 referencia ellenszolgáltatásának együttes összege elérte minimum a nettó 100 000 EUR;

 • összesen legalább 2 db, minimum 30 különböző országban meghirdetett kiállítás és/vagy szakkiállítás, saját tervezésű és előállítású promóciós anyagok felhasználásával folytatott PR-, reklám- és kommunikációs kampány megvalósítására vonatkozó referenciával, amely a bemutatott aktuális kiállítás résztvevőinek akvirálására, és/vagy az 1.2. pont szerinti kulturális rendezvény-típusok népszerűsítésére vonatkozott, és amely 2 bemutatott referencia ellenszolgáltatásainak összege összesen elérte a nettó 500 000 EUR.

 • legalább 10 fő, egyenként legalább 2-2 db nemzetközi (azaz minimum 30 különböző országban meghirdetett) (szak)kiállítás vagy EXPO programjának megszervezésében és/vagy üzemeltetésében jártas, felsőfokú végzettségű szakemberrel, akik az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével rendelkeznek, és akik közül
 • Legalább 2 fő tárgyalóképes magyar,

 • Legalább 2 fő pedig tárgyalóképes kínai nyelvtudással is rendelkezik. Kötelező négy különböző személyt megjelölni!

 • legalább 1 fő felsőfokú építész végzettséggel, legalább 5 év szakmai tapasztalattal, az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével, valamint a Kínai Népköztársaságban elfogadott, a létesítmény megvalósításához szükséges és elfogadott tervezési jogosultsággal;

 • legalább 1 fő építész- vagy építőmérnöki végzettséggel, a magyarországi felelős műszaki vezetői névjegyzékben nyilvántartott "A" kategóriájú felelős műszaki vezetői engedéllyel, az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével rendelkező szakemberrel, aki a kivitelezés és a bontás teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodik és ellátja a felelős műszaki vezetői feladatokat;

 • legalább 1 fő építész- vagy építőmérnöki végzettséggel, a kínai műszaki vezetői névjegyzékben nyilvántartott "1"-es besorolású engedéllyel, az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével rendelkező szakemberrel, aki a kivitelezés és a bontás teljes ideje alatt a helyszínen tartózkodik és ellátja a felelős műszaki vezetői feladatokat;

 • legalább 1 fő informatikai felsőfokú végzettségű, látványtechnika tervezése és kivitelezése és üzemeltetése területén legalább 5 év szakmai tapasztalattal, valamint az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével rendelkező szakemberrel;

 • legalább 1 fő felsőfokú végzettségű, hangosítási és audiovizuális rendszerek építése, üzemeltetése területén legalább 5 év szakmai tapasztalattal, valamint az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével rendelkező szakemberrel;

 • legalább 1 fő, az őrzés-védelem területén megszerzett szakképesítéssel, nemzetközi szakkiállítás vagy expo biztosítása területén legalább 5 év szakmai tapasztalattal, valamint az angol és/vagy kínai nyelv - legalább - középfokú ismeretével rendelkező szakemberrel, aki a teljesítés során a magyar pavilon biztonsági vezetőjeként fog részt venni;

 • legalább 3 fő felsőfokú végzettségű kommunikációs szakemberrel, akik egyenként minimum 2-2 db nemzetközi (azaz minimum 30 különböző országban meghirdetett) (szak)/kiállítás vagy expo kommunikációs stratégiájának elkészítésében és annak kivitelezésében (kommunikációs eszközök meghatározásában, akciók kivitelezésében, koordinálásában) részt vettek, és akik legalább az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével rendelkeznek, és akik közül legalább 1 fő tárgyalóképes kínai nyelvtudással is rendelkezik;

 • legalább 1 fő felsőfokú végzettséggel és minimum 5 év magyarországi, külföldi és nemzetközi kulturális és művészeti programok szervezésében szerzett tapasztalattal, és az angol nyelv tárgyalóképes ismeretével rendelkező szakemberrel.


Magyar pavilon nyilvános vitája 2008.09.01.

Első rész

Nyilvános vitán mutatták be a magyar pavilon terveit 2008. szeptember 1-én a Magyar Építész Kamara (MÉK) Építészek Háza Kós Károly kiállítótermében (1088 - Budapest, Ötpacsirta u. 2.). Tekintettel arra, hogy a több órás vitán sok érdekes szempont és vélemény felmerült, a www.vilagkiallitas.hu cikksorozatban közli a legfontosabbakat.

A pályázati kiírás (1. rész)

A nyilvános vitát Hőnich Henrik a Magyar Építész Kamara Tervpályázatok Fóruma Ad Hoc Bizottság elnöke nyitotta meg, aki elmondta: az érintettek mindegyike kapott meghívót, köztük a pályázók, a zsűri tagjai, és mindenki, aki valamilyen módon kapcsolódott a pavilon megvalósításához. Az esemény helyszíne és időpontja több héten át szerepelt több internetes oldalon, a többi közt a Magyar Építész Kamara honlapján is.

"Az jön, akit érdekel" - mondta Hőnich Henrik, ami már csak azért is meglepő, mert a zsűri tagok közül kizárólag az elnök tüntette ki érdeklődésével a nyilvános vitát - igaz, a részvétel neki hivatalból kötelező volt -, de nem volt jelen Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon történő részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott sem.

A vitán elsőként Kalo Emese, a zsűri elnöke mondta el észrevételeit, őt Mátrai Péter opponens követte, majd a díjazás sorrendjében a tervező csapatok kaptak szót, végül megkezdődött a parázs hangulatú vita.

Kalo Emese elmondta: több szakmai vita előzte meg a tervpályázat kiírását, sokat egyszerűsítettek az eredeti koncepción. A zsűri célja az volt, hogy minél több szabadságot adjon az alkotóknak, attól a kényszerű korláttól eltekintve, hogy Magyarország nem épít saját pavilont, hanem egy csarnoképületet rendez be.

A tervpályázatot tizenegyen vették ki, és eredetileg tízen küldték vissza. Közülük egy megsértette a titkosság követelményét azzal, hogy a feladóvevényre ráírta a beküldő cég nevét, így a zsűri végül kilenc pályaművet értékelt. Az alacsony részvételre utalva a zsűri elnök megjegyezte: a kormányzati negyed - ügy után nem lepődik meg azon, hogy mindössze kilenc érvényes pályamű érkezett, mégis jobb lett volna több tervet értékelni. Hozzátette: "ennyi telt tőlünk, magyar építészektől". (Összehasonlításképp: a Magyarországhoz képest feleakkora népességű Finnországban 104 pályázat érkezett be a hazai tervpályázatra - a szerk.)

Az rögtön az elején egyértelmű volt, hogy egyetlen pályázat sem felelt meg teljes mértékben a kiírásnak, ezért a zsűri úgy döntött, első díjat nem oszt ki, viszont a második díjazottal szerződést köt. Ugyanebből az okból nem osztották ki a rendelkezésre álló teljes díjkeretet sem. Összességében elmondható volt, hogy a pályázók komolyan vették a feladatukat, és jól feldolgozott pályaműveket adtak be annak ellenére, hogy kevés információjuk volt arról, mi is történik majd 2010 - ben Shanghai - ban. A pályázatokat három kategóriába sorolta a zsűri aszerint, melyik tervnél mi volt a hangsúlyos téma, és hogyan oldották meg az építészek a feladatot.

Az első csoportba tartozók a gömböc mellé illesztettek egy másik, hasonlóan erős találmányt. A zsűri szerint azonban a két dolog nemhogy erősítette volna, inkább gyengítette egymást, így az a vélemény alakult ki, hogy jobb, ha egyetlen dolog köré szerveződik a megvalósítás.

A második csoportba tartozók fogalmilag magyarázták a gömböcöt más elemek, eszmék társításával, a zsűri szerint azonban ettől szétaprózódna a figyelem.

A harmadik megoldást választók a gömböc köré magyar Nobel - díjasokat állítottak, vagy éppen más találmányokat soroltak fel, ez azonban túl soknak ítéltetett. A zsűri egyhangú véleménye szerint ez így túl sok információ lett volna a látogatóknak.

A gömböcről egyébként szerették volna levenni a hangsúlyt, teljesen kivenni azonban nem lehetett - mondta Kalo Emese. Ettől függetlenül vártak alternatív javaslatokat is, olyan azonban nem jött, ami ki tudta volna ütni a nyeregből a gömböcöt, ami a magyar kreativitást és találékonyságot hivatott jelképezni a világkiállításon.

(folyt. részletek a díjazott tervekről)

Második részA "három" dobogós


Az első három helyezett rögtön az elején egyértelmű volt - mondta Kalo Emese, a zsűri elnöke. Abban is viszonylag hamar egyetértés született, melyik legyen a harmadik helyezett pályamű, és az is eldőlt, hogy kik lesznek a kiemelt díjazottak.

Az első és második helyezettről azonban hosszan beszélgettek a zsűri tagjai, akik végül szavazással döntöttek. Az első helyezett 1-2 szavazattal kapott többet a másodiknál.A megbízó nem tudja, mit akar

A zsűri elnöke kritikusan fogalmazott a megbízókkal kapcsolatban:
- Nem elég felkészült emberek ülnek ott, jó lenne, ha jobban tudnák, mit akarnak. Legyen valami, azt mondták.
Határozatlanok, nem elég erősek az elképzeléseik - összegezte tapasztalatait a szakember.
(A tervpályázat kiírója:a Miniszterelnöki Hivatal Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Sanghaji Világkiállításon Történő Részvétel Koordinálásáért Felelős Miniszterelnöki Megbízott Titkársága - a szerk.)Győztes terv: építészetileg rendben, de kiállítás - szervező funkciója gyenge

A győztes tervről Kalo elöljáróban annyit mondott: építészetileg rendben volt a terv, de a kiállítás - szervező része nem volt kellően átgondolt, ezért azt javasolták a nyertes Lévai Tamásnak, hogy vonjon be ebben járatos szakembert a további tervezésbe.

Versbe szedett opponensi vélemény

Mátrai Péter opponens rendhagyó módon versbe szedve közvetítette gondolatait. Vélemény (PDF) letölthető itt >>

Lévai a pavilonról

A bevezető vélemények után Lévai Tamás, a pályázat nyertese kapott szót. Lévai elmondta, először az volt a fontos, hogy körvonalazzák magát a műfajt, vagyis, hogy mit jelent maga a világkiállítás. Aztán ott volt a feladat, az extra helyzet, hogy egy kész épületet kell berendezni. Emiatt döntöttek úgy, hogy nem szigorúan vett építészeti választ adnak a kérdésre, hanem megpróbálnak éppen olyan játékosak lenni, mint maga a Gömböc.
Fontos szempont volt, hogy a pavilon üzenete "egymondatos" legyen, a látogatók ugyanis a tapasztalatok szerint alig néhány percet töltenek a pavilonokban, ennyi idő van tehát arra is, hogy az üzenet átmenjen. Ezért döntöttek úgy, hogy egy erős alapkoncepciót fogalmaznak meg.

A Gömböc tervezőihez hasonlóan kavicsokban kezdtek gondolkodni, majd - bízva a kínaiak magas szintű formaérzékenységében - játszani kezdtek azokkal. A játékból struktúra keresés lett, vagyis nem építészeti formákban, hanem szerkezetekben kezdtek gondolkodni. Olyan struktúrát kerestek, ami azáltal él, hogy benne mozgunk. A végleges tervben a kavicsok negatív terekként jelennek meg. A 3D - s próbálkozások azonban rendre kudarcba fulladtak, ezért rögtön az elején modellezni kezdték az ötletet, rajzok csak a végén születtek.

A magyar pavilon animációjaÉrdekes tapasztalat volt, hogy a mozgás ad életet a tervnek, vagyis ha lefotózzák, vagy nem elég karakteres fénnyel világítják meg, nem működik. A fa oszlopok végeit az erősebb hatás, a figyelemfelkeltés kedvéért pirosra festették, ez is a mozgást erősíti majd.
Az erdőként megjelenő struktúra bizonyos irányokban nyit vagy zár, ráadásul bármilyen térbeli alakzatot képesek lesznek megjeleníteni, most ezeket a lehetőségeket modellezik - mondta Lévai.

Giga - Gömböc

A pavilon középpontjában egy több tonnás, kétméteres Gömböc ring majd. Az ezzel kapcsolatos kísérleteket rövidesen elkezdik. Egy cég jelentkezett, amely képes olyannyira homogén anyagot előállítani, ami ahhoz szükséges, hogy a Gömböc valóban működjön. Először 50 centiméteres, majd egyméteres Gömböc készül, és fokozatosan kísérletezik ki a Giga Gömböcöt, aminek a várakozások szerint nem csak a mozgása, hanem a hangja is elképesztő lesz.

Vibrálás nem lesz

A legtöbb pavilon látványterve alapján már most látszik, hogy valóságos vizuális robbanás lesz Shanghai - ban - mondta Lévai. A pavilonok valósággal vibrálni, sokkolni fognak. Ebbe a versenybe nem akart belemenni a magyar tervező, nem csak az ország gazdasági helyzete folytán, hanem - mint mondta - azért sem, mert itthon nem állnak rendelkezésre azok a technikák, amik azokkal versenyképesek lehetnének. Ezért maradtak inkább a szorosan Magyarországhoz kapcsolódó megjelenésnél.

(a folytatásban a Mérték Építészeti Stúdió és a kiemelt megvételben részesült pályázatok bemutatása, valamint Kalocsai Istvánnak a kiírókkal szembeni aggályai)

Rövid részlet Kalo Emese értékelésébőlHarmadik rész

Alpár-díjas aggodalmak*

A 3. helyezett és a különdíjas tervek rövid ismertetését követően Kalocsai István Alpár díjas építész, díjazás nélkül maradt pályázó ismertette a kiírással és a Gömböccel kapcsolatos aggályait.
A 3. helyezett és a különdíjas terv megtekinthető itt.>>

Gömböc: találmány helyett játékszer

Kalocsainak a jelenlevők mellett a zsűri elnökét is sikerült meglepnie azzal, hogy kiderítette: a Gömböcöt a Szabadalmi Hivatal nem találmányként, hanem dísztárgyként és játékként sorolta be.
Az építész kijelentette: a szabadalmi szóhasználat szerint "a Gömböc alkotói nem feltalálók, hanem bitorlók".

Kalo Emese, a zsűri elnök azzal hárította el a kritikát, hogy ők és a pályázók egyaránt adottságként kapták a magyar pavilonnal kapcsolatos megrendelői elvárást, vele együtt a Gömböcöt.
Hozzátette: amennyiben kaptak volna jobb ötletet, ami köré a magyar megjelenést szervezhették volna, választhattak volna mást is, jobb megoldást azonban senki sem javasolt.Elhibázott az egy elemre épülő koncepció

Kalocsai kijelentette: Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon történő részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint rendkívüli és meghatalmazott nagykövet félrevezette az építész szakmát, amikor arról beszélt: Aichi - ban (2005-ös Világkiállítás Japánban, Aichiban került megrendezésre, Magyarország nem vett részt. a szerk.) a pavilonok többsége egy téma köré szerveződött. Ehelyett 13 pavilon közül mindössze három szólt egy témáról, a többi átfogó képet adott az országról.

A szakember szerint elhibázott lépés volt az is, hogy a pályázóknak írásban el kellett fogadniuk az alapkoncepciót, vele együtt a Gömböcöt is, még a ringbe szállás előtt.

Mint(a) magyar: erőszak nélkül nem áll talpra

Kalocsai kifejtette: a hivatalos kommunikáció szerint a Gömböc a magyar kreatív, alkotó gondolkodásmódot reprezentálja. Az ő értelmezése szerint erőszakot kell alkalmazni a gravitációval szemben ahhoz, hogy a Gömböc talpra álljon. Az építész elmondta: a nyertes pályaműben megfogalmazott kavics koncepció számára értelmezhetetlen, tekintettel arra, hogy abban nem felismerhető a Gömböc, másrészt a kavicsnak legalább két stabil, és számtalan nem stabil súlypontja van, ellentétben a mindössze egy stabil és egy instabil súlyponttal bíró Gömböccel.

A megoldás: új pályázat

Kalocsai bejelentette: az építész kamarához fordult, úgy véli ugyanis, hogy a megoldás a zárójelentés hatálytalanítása és egy új tervpályázat kiírása lenne.

A folytatásban Mújdricza Péter kérdéseit és Lévai Tamás, valamint Kalo Emese válaszait olvashatják.

*Helyesbítés: Kalocsai István nem Ybl-díjas, mint ezt a cikk megjelenésekor írtuk, hanem Alpár-, Kabai- és Inczédy-díjas építész.

Letölthető dokumentumok

Panaszbejelentés a magyar pavilon tervpályázat ügyében és kártérítés igénylése >>
A Gömböc Szabadalmi Hivatal védjegy besorolása (1.dokumentum) >>
A Gömböc Szabadalmi Hivatal védjegy besorolása (2.dokumentum) >>

Kalocsai István aggályai 1.
Elhibázott az egy elemre épülő koncepcióKalocsai István aggályai 2.
Gömböc: találmány helyett játékszerKalocsai István aggályai 3.
Gömböc: találmány helyett játékszerNegyedik rész

Négyből egy terv nem törvényellenes

A kiválasztott négy terv közül mindössze egy felel meg a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek, a többi a közbeszerzési törvény rendelkezéseibe ütközik - kifogásolta Jánossy Péter Sámuel építész a 2010 - es Shanghai - i világkiállítás magyar pavilonjáról tartott nyilvános vitán. Az építész lesújtó véleményét levélben is közölte Huszty Andrással, a világkiállításon való magyar részvételért felelős miniszterelnöki biztossal.

A szakember legfőbb érve az volt, hogy a tervezők figyelmen kívül hagyták a funkcionális szempontokat, amikor egyetlen teret állítottak az építmény középpontjába. Jánossy szerint így nem lesznek olyan körülhatárolt terek, ahol bármit ki lehet állítani, mint ahogy például a VIP vendégeknek, köztük diplomatáknak és üzletembereknek sem terveztek olyan külön helyiséget, ahol nyugodtan tárgyalhatnának anélkül, hogy a pavilon többi látogatója zavarná őket.

Ellenérvei között volt az is, hogy a díjazott vagy megvásárolt tervek egyaránt figyelmen kívül hagyták a pályázat jelmondatát, a "jobb város, jobb élet" koncepciót, vagyis a fenntartható fejlődést egy olyan dinamikusan népesedő városban, mint Shanghai, ahol az élhető városi terek kialakítása központi kérdés kellene, hogy legyen.

Kifogásolta azt is, hogy több terv nem a meglévő feltételeket kihasználva készült, ehelyett lebontotta a pavilont, esetleg több szintet is tervezett bele, majd újra felépítette, lépéshátrányba hozva ezzel azokat a tervezőket, akik a kiírásnak megfelelően egy meglévő épület berendezését, felöltöztetését tartották szem előtt.

A végső döfést Jánossy esztétikával kapcsolatos érve jelentette. Az építész ironizálva kijelentette: a pavilon látogatója könnyedén Indiana Jones - nak érezheti magát, aki éppen a Végzet temploma című filmbe csöppent, és piros végű lándzsákkal próbálják ledöfni több oldalról is, ami a Feng Shui elveinek is ellentmond.

Valamint, hogy hasonlít a 2008-as Zaragoza-i Szak-Világkiállítás spanyol pavilonjára >>

Ez a kérdés az építészfórumon is megjelent 1.
Ez a kérdés az építészfórumon is megjelent 2.

"Legjobban hasonlít egy Kínában megépült tervre a Great (Bamboo) Wall, Kengo Kuma-tól, mely pechjére nem messze Pekingtől, Shui Guan-ban épült."- mondta Jánossy.

Mindezen okok miatt Jánossy azt javasolta, hogy az általa említett törvénytelenségek okán vizsgálják felül a Magyar Építész Kamara zsűribe delegált tagjának kamarai tagságát, szükség esetén pedig szankcionáljanak.

Nem tökéletes, de törvényes

Hőnich Henrik, a vitafórum házigazdája Jánossy érvelésére válaszolva kijelentette: álláspontja szerint nem történt törvényszegés, tekintettel arra, hogy éppen a zsűri által is észlelt hiányosságok miatt nem osztottak ki első díjat. Emiatt döntöttek a kiemelt megvételek mellett, amelyek funkciója az, hogy nem az egész tervet, hanem egy - egy gondolatot tartanak megvalósításra érdemesnek.

"Huszty* elvtárs" nem jelent meg, de XVI. Benedek pápa sem kapott meghívót

Gerhard Ákos, a www.vilagkiallitas .hu főszerkesztője a nyilvános vita végén azt kérdezte a zsűritől, tudják - e Huszty András távolmaradásának okát. "Huszty András főnöke Gyurcsány Ferenc, de XVI. Benedek pápát se hívtuk meg. Huszty elvtárs vagy úr nem delegáltatta magát" - válaszolta ingerülten a Hőnich Henrik a Magyar Építész Kamara Tervpályázatok Fóruma Ad Hoc Bizottság elnöke, a vitafórum házigazdája.

Hozzátette: a miniszterelnöki biztos azért nem kapott meghívót, mert közvetlenül nem volt érintett, vagyis nem volt tagja a zsűrinek, és nem tartozik a pályázók közé sem. Ha vette volna a fáradtságot, hogy megnézze a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Építész Fórum honlapját, éppen úgy értesülhetett volna a nyilvános vitáról, mint bárki más."

*(A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon történő részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.-a szerk.)

Vége

A www.vilagkiallitas.hu független civil szerveződésként továbbra is figyelemmel kíséri a 2010-es Shanghai Világkiállítás magyar pavilonjának előkészületeit, illetőleg megvalósítását.

("2. tudomásul veszi a magyar megjelenés finanszírozására bemutatott költségprognózist, mely szerint a 2006. évi árfolyamok és árszintek figyelembevételével a részvétel maximum 3,29 milliárd forint költségigénnyel járhat;" - 2063/2007. (IV. 17.) Korm. határozat a 2010. május 1. és október 31. között Sanghajban rendezendő EXPO 2010 Világkiállításon hazánk megjelenésének koncepciójáról, a részvétel előzetes költségigényéről, valamint az előkészítés feladatairól)

Jánossy Péter Sámuel észrevételei 1.Jánossy Péter Sámuel észrevételei 2.

Magyar pavilon: kavicsok, bugyrok, gömböc, bélyeg és lángos

2008.06.24.

Másodikból első

A második helyezett pályamű szerzője, Lévai Tamás tervezheti tovább a 2010-es Shanghai Világkiállítás magyar pavilonját -tudta meg a www.vilagkiallitas.hu a témában kedd délelőtt tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

Az első díjat nem adták ki, mivel a bíráló bizottság nem talált olyat a tíz beérkezett pályamű között, amely teljes mértékben megfelelt volna a kiírásban megfogalmazott célnak. A pályázatot ennek ellenére eredményesnek nyilvánították, de csökkentették a díjazásra, valamint a megvételre előirányzott összeget.

A második helyezett pályaművet (Lévai Tamás) bruttó nyolc-, a harmadik helyezettet (Mérték Építészeti Stúdió) hatmillió forinttal díjazták. További két pályaművet (Város Tájkép Csoport Kft., ZHJ Építésziroda Kft.) a bíráló bizottság döntése alapján három - illetve kétmillió forintért vették meg, a szakértők ugyanis ezek egyes elemeit érdemesnek találták arra, hogy beépítsék a koncepcióba.

Alacsony sajtóérdeklődés

A "sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetést" a hivatalos honlap közlése szerint eredetileg péntekre tervezték a Miniszterelnöki Hivatalban. Munkatársunk érdeklődésére aznap a helyszínen közölték, a sajtótájékoztató elmarad, kedden tartják meg. A hivatal egyik dolgozója szerint több újságíró is hiába kopogtatott aznap, miután nem kapott tájékoztatást a program törléséről. A később már kormányszóvivői tájékoztató rangjára emelkedett programot kedden végül megtartották. Kép itt >>

A Nyíregyházi Városi Televízió riportere emiatt kérdezte Budai Bernadett kormányszóvivőt, aki elmondta: a lehető legszélesebb körben próbáltak tájékoztatni, a szokásos gyakorlat szerint a programváltozásról. Hozzátette: az alacsony érdeklődés szerinte nem a hivatal munkáját, hanem az újságírókat minősíti.

24 milliós "többszakaszos együttgondolkodás"

A magyar pavilon üzenetének, külső - belső megjelenésének meghatározására még a tervpályázat kiírása előtt 8 millió forintot kapott a Visual Kft., 8 millió forintot a Világsztárok Produkciós Kft. (melynek fő tevékenységi köre az előadóművészet - a szerk.). A világkiállítással kapcsolatos koncepció, látvány elkészítésére: "Javaslatokat tesz az "üzenet" véglegesítéséhez kapcsolódó személyi kérdésekben, tanácsadás az összehasonlító és a bemutatkozó prezentációk készítésénél prezentációkat levezeti, javaslatot tesz a Pavilon létesítésére felkért építészek személyére." a Gárdos bt. ugyancsak 8 milliót kapott. Huszty András miniszterelnöki megbízott a vilagkiallitas.hu kérdésére válaszolva elmondta: a 24 milliót érő tanácsokra azért volt szükség, mert a végleges koncepció "többszakaszos együttgondolkodás után" alakult ki bennük.

Gondolkodás, felkészülés, szakértői tanácsok az Üvegzseb alapján (PDF)

Tivoli Filmprodució Kft, Visual Kft., Gárdos Bt. letölthető itt >>
Világsztárok Produkciós Kft. letölthető itt >>
Nagy Lilla letölthető itt >>

Középpontban a Gömböc

A pavilon központi eleme a Gömböc, amely az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van -mondta a tájékoztatón Domonkos Gábor a Gömböc egyik feltalálója.
Bővebben a Gömböcről >>itt
Gömböc képekben >>itt

Kavicsok és bugyrok

Lévai pályaműve a Gömböc formájának absztrakciójából indul ki, a negatív terek megteremtésének igényével operál. A pavilon belsejében "kavics", illetve "bugyor"-szerű, többfunkciós helyeket alakítanak ki; a fennmaradó légközöket pedig a mennyezetről lógó gerendastruktúra tölti ki. Az alapelv a nagyítás, ennek segítségével a Gömböc különlegességét jelentő szerkezeti elemeket a pavilon felépítésébe applikálják. A belső szerkezetet fény effektek színesítik.

A magyar pavilon animációja
Animation of the Hungarian pavilion
Lesz lángos, meg bélyeg is

"A kínaiak imádják a bélyegeket" - tudtuk meg a miniszterelnöki megbízottól, ezért ez biztosan lesz a magyar pavilonban, méghozzá saját fényképpel, és lesz lángos is, remélhetőleg az is találkozik a kínai közízléssel. "Tejfölt nem adunk hozzá, de fokhagymát igen" - íme a tuti recept. E két turistacsalogatónak szánt ötlet mellett vázlatos tervek vannak egy rendezvényhelyszínnel, egy gyerekfoglalkoztatóval, és egy, a Csodák Palotájához hasonló interaktív térrel kapcsolatban, utóbbit a pályázaton második díjat kapott Lévai Tamás tervezheti meg.

Kicsit rövid, nem is tudjuk mennyire, de a miénk

A világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatban több, mint húszmillióért prezentációs film is készült a közelmúltban. Itt látható >> Az Üvegzseb szerint a "többszakaszos együttgondolkodás" előtt forgatták, vagyis akkor, amikor a koncepció még nem körvonalazódott. Üvegzseb itt >> A pályázati kiírás szerint ennek 20 percesnek kellene lennie, a hivatalos honlapról letölthető film azonban csak 10 perces. A vilagkiallitas.hu kérdésére Huszty zavarodottan előbb azt mondta, több film ("több variáció") is készült a rendelkezésre álló tízenöt nap alatt, majd helyesbített: a Filmben több variációt is bemutattak, végül kijelentette: "meg fogom nézni".

Mindentudó: épít is, szervez is

A tájékoztatón kapott sajtóanyag szerint szeptemberben egyetlen vállalkozás vagy konzorcium felel majd a magyar pavilon felépítéséért, működtetéséért, valamint szervezi és bonyolítja a kapcsolódó sajtó - kulturális és egyéb programokat. Ennek kiválasztására várhatóan szeptemberben írják ki a közbeszerzési eljárást.

Magyar pavilon prezentáció 1.Magyar pavilon prezentáció 2.Ezer négyzetméternyi Magyarország Sanghajban

2007.09.05. - Kép forrás: Expo2010 Shanghai China

(privatbankar.hu-MTI) Magyarország önálló pavilonnal vesz részt a 2010-es sanghaji világkiállításon - erről született megállapodás szerdán Sanghajban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök látogatása alkalmából.

A részvételről szóló hivatalos szerződést Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott, és a kínai szervezők írták alá a magyar kormányfő és Han Cseng (Han Cheng) sanghaji főpolgármester jelenlétében. Az aláírást megelőzően Gyurcsány Ferenc megbeszélést folytatott a 20 milliós kelet-kínai gigapolisz első emberével.

Magyarország ezer négyzetméteren lesz jelen a "Jobb élet, jobb város" mottóval rendezendő világkiállításon, amelyre 70 millió látogatót várnak. A pavilonokat a kínaiak építik, a résztvevők csak a belső kialakítást végzik.

A magyar kormány 3 milliárd forintot hagyott jóvá a sanghaji expón való részvételre. Huszty András miniszterelnöki biztos szerint a részletek egyelőre kidolgozásra várnak; a cél a kiállítást felkereső 65 millió kínai látogató érdeklődésének felkeltése Magyarország iránt.

Expo 2010 Világkiállításon való részvétel előkészítése

2063/2007. (IV. 17.) Korm. határozat
a 2010. május 1. és október 31. között Sanghajban rendezendő EXPO 2010 Világkiállításon hazánk megjelenésének koncepciójáról, a részvétel előzetes költségigényéről, valamint az előkészítés feladatairól

A Kormány
1. egyetért azzal, hogy Magyarországnak a Sanghajban, 2010. május 1. és október 31. között rendezendő EXPO 2010 Világkiállításon való részvétele legfontosabb üzenete hazánk bemutatása, helyünk és szerepünk a világ tudományos, kulturális fejlődésében, a Kína és hazánk közötti szoros kapcsolatok és Magyarország turisztikai lehetőségei legyenek;
2. tudomásul veszi a magyar megjelenés finanszírozására bemutatott költségprognózist, mely szerint a 2006. évi árfolyamok és árszintek figyelembevételével a részvétel maximum 3,29 milliárd forint költségigénnyel járhat;
3. felhívja a 2010. évi Világkiállításon való részvételért felelős miniszterelnöki megbízottat, valamint a gazdasági és közlekedési minisztert, hogy 2007. október 31-ig készítsenek előterjesztést a részvétel részletes tartalmi koncepciójáról és megvalósíthatósági tervet az egyes feladatokról, illetve azok költségigényéről;
4. megbízza a 2010. évi Világkiállításon való részvételért felelős miniszterelnöki megbízottat a tervezési, szervezési és pályázati, valamint az ehhez kapcsolódó egyéb feladatok ellátásával.

További információk [PDF]