"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






More Talk, Little Action

2010. november 4.

Frissítve!
More Talk, Little Action (Sok beszéd, Kevés tett) így jellemezhető Magyarország felkészülése.

A helyzet, amiről a médiában olvasunk, hallunk és látunk nem alakulhatott volna ki, ha az előkészítés szakszerű, valamint ha az információ mindenki által elérhető. Egy világkiállításon való részvétel nem pártpolitikai kérdés, hanem az egész országot reprezentáló esemény, melyen vagy méltó módon kell résztvenni vagy felelős döntést kell hozni az eseménytől való távolmaradásról. A 2010-es világkiállításon nagyon meg akarta mutatni magát Magyarország. Kerek tíz évet készültünk rá:
ezzel az indokkal nem vettünk részt az előző, 2005-ben Japánban rendezett világkiállításon.

Tehát az elhatározás és a megfelelő anyagi lehetőség is megvolt ...

A kezdetektől

A www.vilagkiallitas.hu civil kezdeményezéssel, 2007-ben magántőkéből létrehozott, Kína - szakértők által üzemeltetett oldal a 2010 - es Shanghai Világkiállítás népszerűsítésére. Mit jelent ez pontosan?

Az oldalt hiánypótló szándékkal hoztuk létre, mivel azzal szembesültünk, hogy az Expó időpontja vészesen közeleg, az üvegzseb program adatai szerint tanácsadói kifizetések történnek, mégsem lehet tudni semmit arról, hogyan jelenik meg Magyarország a kiállításon. Nincsen egyetlen magyar nyelvű forrás, ahonnan tájékozódhattak volna azok a magyar vállalkozások és magánszemélyek, akik munkát vállaltak volna az expón.

Rengeteg nemzetközi tendert írtak ki, amelyen állampolgárságra tekintet nélkül lehetett indulni. Mindezt kínai vagy angol nyelven, így az információ nyelvi akadályok miatt sokakhoz nem jutott el. Miközben külföldi cégek szépen profitáltak abból, hogy részt vettek például a grandiózus építkezésekben, a magyarok nem voltak sehol. Ezen szerettünk volna változtatni. Segíteni abban, hogy büszkén, felkészülten léphessünk ki a világ elé: a fenntarthatóság, a környezetbarát városi életforma köré szervezett expón megmutathassuk, mit tehetünk hozzá, mi, magyarok egy zöldebb világ megalkotásához.

Az oldalt a saját pénzünkből, a saját értékes szabadidőnket feláldozva üzemeltetjük lassan harmadik éve. Munkatársainkkal arra vállalkoztunk, hogy folyamatosan figyeljük és rövid határidővel magyarra fordítjuk a kínai és a nemzetközi sajtó Világkiállítással kapcsolatos híreit. Emellett széles nyilvánosságot teremtünk a nemzetközi tendereknek és magyar pályázati kiírásoknak, lehetővé téve azokon a felkészült és versenyképes magyar részvételt.

Mi megtettük, amit lehetett, de mit tettek mások? Időutazás következik: felidézzük, mi történt az elmúlt években a Shanghai Világkiállítással kapcsolatban. Következtetéseinket, kérdéseinket vastagon szedtük.

2003. augusztus
Medgyessy Péter: “Elmondta, hogy beszállítóként magyar vállalatok is bekapcsolódhatnának a shanghaji világkiállítás és pekingi olimpia előkészületeibe…”

“Dr. Huszty Andrást 2003. október 1-jei hatállyal a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánymegbízottnak (a továbbiakban: kormánymegbízott) nevezi ki.”

2004. február
Csillag István találkozik a pekingi és sanghaji főpolgármesterekkel, akikkel tárgyal a 2008. évi pekingi olimpia és a 2010. évi sanghaji világkiállításhoz kapcsolódó magyar beszállítások lehetőségeiről.

2004. június
Németh György (ITDH igazgatóhelyettes) a Világgazdaságnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy gigantikus mértékű és méretű infrastrukturális, logisztikai és informatikai beruházások lesznek Kínában a világkiállítás kapcsán. Elsősorban arra van esély, hogy a magyarok beszállítóként nyerjenek el üzleteket.

2004. július
"Az ITDH honlapján a magyar pályázók részére külön Expo-felületet hozunk létre, amely 2005 augusztustól elérhető lesz" - mondta Spányik Péter, az ITDH megbízott vezérigazgatója.

Ez az „Expó felület" azóta sem jött létre.

2005. május
Medgyessy Péter a következő kijelentéseket tette májusi kínai látogatása során: “A kétoldalú kapcsolatok erősödését segíti elő az is, hogy a hazai vállalkozókat időben értesítik majd a 2010-es sanghaji világkiállításhoz kapcsolódó beruházásokról.” „Magyarország szeretne részt venni a 2010-es sanghaji világkiállításon és beszállítóként résztvenni a 2008-as pekingi olimpia előkészítésében – hangoztatta.”

Melyek azok a magyar vállalkozások, amelyek beszállítóként részt vettek az Olimpián és a Világkiállításon? Ki értesítette őket időben? Mi folyamatosan azt az üzenetet kaptuk a magyar cégektől, hogy nincsenek információik.

2005. augusztus:
„Dr. Huszty Andrást 2005. augusztus 1-jei hatállyal a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon (a továbbiakban: Világkiállítás) történő részvétel koordinálásáért felelős kormánybiztosnak (a továbbiakban: kormánybiztos) nevezi ki. Egyidejűleg dr. Huszty András kormánymegbízotti megbízatása megszűnik; 1/b) egyetért azzal, hogy a kormánybiztosi feladatok ellátása érdekében nagyköveti státus jöjjön létre és felhívja a külügyminisztert, hogy a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet kinevezése tárgyában előterjesztést tegyen a Magyar Köztársaság elnökének.”

2005. október
“Somogyi Ferenc kínai útján Sanghajban memorandumot írt alá a világkiállítás elõkészítésérõl. A kínai nagyváros vezetõi az expó európai tájékoztatási központjának szerepét szánják Magyarországnak. Memorandumot írt alá a 2010-es sanghaji világkiállítás elõkészítésérõl és kétoldalú gazdasági témákról tárgyalt Somogyi Ferenc külügyminiszter a kelet-kínai nagyvárosban kedden. A memorandum, amelyet a magyar féllel a világon harmadikként írtak alá, egyebek közt arról rendelkezik, hogy Magyarország közvetlenül kapjon értesítéseket azokról a lehetõségekrõl, tenderekrõl, amelyek üzleti területen, a turizmus területén, a beszállítások területén nyílnak meg a világkiállításon és annak elõkészítése során - mondta el Polgár Viktor külügyi szóvivõ.”

Hazánk lett volna a világkiállítás európai tájékoztatási központja. Erre megvolt minden esély, mivel a kínai fél támogatta. De ki mit tett ezért?

“Magyarország részesedhet abból az összesen 100 millió dolláros alapból, amelyet a világkiállításon való részvétel elõsegítésére hoz létre Sanghaj városa.”- mondta Csou Jü-peng sanghaji polgármesterhelyettes

Hogy ebből ki részesedett vagy az erre kijelölt Huszty András főbiztos mit tett azért, hogy az elhangzottak megvalósuljanak, ezt nem a tevékenységét vizsgálók, hanem egyszerűen és vitathatatlanul az idő bebizonyította. Magyarország nem lett semmilyen központ és még itthon sem lehetett hírét hallani a világkiállításnak! (kivéve az oldalunkon található híreket)

2006. február
„Magyarország Kína számára az Európába vezető kapu szerepét töltheti be, és erről még az első félévben megállapodás születhet - tájékoztatott pekingi tárgyalásairól Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.”

2006. február
Kína-stratégia kidolgozása (2007-ben folytatódik: összesen 27 millió Ft): „a napi munkában hasznosítható következtetések levonása, gyakorlati javaslatok előterjesztése révén, különös tekintettel a koncentrált magyar kulturális és gazdasági akciók, a pekingi olimpia (2008) és a sanghaji világkiállítás (2010) előkészítése által kínált lehetőségekre, illetve azok támogatására.”

2007:
„a kutatás eredményeinek felhasználásával „kézzelfoghatóan" kell, hogy segítse a Kínában megrendezendő Magyar Évad sikeres lebonyolítását, a Pekingi Olimpia nyújtotta lehetőségek jobb kihasználását a Magyarország-kép kínai megerősítésére, valamint Sanghaji Világkiállításra történő magyar felkészülést.”

A kutatás anyagát itt olvashatják, nem hosszú - ellenben igen drága - a mindössze 30 oldalt kitevő tanulmány.
Letölthető innen >> Kattintson ide!

A 27 millió forintból a tanulmány kiírása szerint konrét kézzelfogható stratégiát kellett volna kidolgozni mindkét részvételre. A tanulmányban a világkiállítás szó említés szinten sem szerepel. S hogy mennyire ad kézzelfogható javaslatokat? Ezt mindenki döntse el maga…


2007. március
“Az egyik legnagyobb kihívást a 2010-es sanghaji világkiállítás jelenti – mondta a Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke, aki szerint elég baj az, hogy a pekingi olimpiáról már „lecsúsztak” a magyar vállalkozók. Részben a pavilonok építésében, részben pedig a megvalósuló infrastrukturális fejlesztésekben, a tervezett városfejlesztési projektekben találhatnak munkaalkalmat, illetve beszállítói lehetőségeket a magyar cégek. Különösen várják a magyar építészeket – jegyezte meg az elnök –, s ennek múltbéli gyökerei is vannak, hiszen több építészünk letette már a névjegyét a kínai városokban. Ugyancsak a magyar szakemberek ottani érvényesülését eredményezheti, hogy az immár Kínában is felerősödő energiatakarékossági szempontok jegyében...”

2006 március
„Huszty András, a magyar–kínai kapcsolatokért felelős kormánymegbízott a múlt héten Pekingben tárgyalt, s mint mondta, a kínai márkák budapesti elosztó központjának létesítéséről szóló üzleti tárgyalások nagyon jól haladnak a kínai állami kereskedelemfejlesztő cég, a Genertech és a majdani központ alapjául szolgáló budapesti Ázsia Center és a China Mart tulajdonosai között.”

Itt van már egy ismerős cég a GENERTEC(H), mely 2009.10.13 –ig a Genexpo 2010 Limited tulajdonosa (ez a cég a Genexpo 2010 Hungary Kft többségi tulajdonosa), majd továbbadja részvényeit a kormánnyal kötött szerződés aláírása előtt 16 nappal.

„Teremtődhetnek lehetőségek a magyarok számára a többi között a sanghaji világkiállítás és a pekingi olimpia kapcsán is. Az előbbivel kapcsolatban Huszty emlékeztetett: a tavaly aláírt emlékeztető értelmében Budapesten létesítik európai expoinformációs irodájukat. Folyamatosan hirdetik a világkiállítással és az olimpiával kapcsolatos pályázatokat, s az ITDH már elkezdte az ezeket tartalmazó információs fórumok kialakítását.”

Huszty úr emlékeztet, a kedves olvasó meg hiába keres. Sajnos mi sem tudjuk megmondani, hogy merre található az európai "expoinformációs iroda" vagy hol van a honlapja, felesleges beütni a Google-be, attól sem lesz okosabb az ember.

2006. augusztus
„Bár a második Gyurcsány-kormány ígéretének megfelelően megszüntetett több kormánybiztosi posztot, akadt, aki más hasonló pozícióban folytathatja munkáját. A még Medgyessy által kinevezett, a kínai-magyar kapcsolatokért felelős, Huszty András ugyanis miniszterelnöki megbízott lett. Az Egyesült Államokkal, Németországgal vagy éppen Indiával ugyan nem foglalkozik hasonló különmegbízott, Huszty szerint azonban ő olyan munkát végez, amit az illetékes minisztériumok nem tudnak ellátni.”

2006. november
„Hiller István arról beszélt: 2010-ben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa, és szeretné, ha a két rangos esemény valamilyen módon összekapcsolódhatna egymással. Zhou Hanmin - elfogadva az ötletet - mindjárt azt javasolta: külön magyar nemzeti napot tartanak majd a Világkiállításon, ahol Pécsnek kiemelt szerep juthat.”

Az a probléma, hogy az EKF 2010 Pécs és a 2010-es világkiállítás ugyanabban az európai "expoinformációs irodában" lett hírdetve.
Ami megvalósult ebből, 2010 május 9-én a Shanghai-ban az Európa Napja rendezvényen az Unió országai felvonultak és itt a pécsi Mecsek Táncegyüttes képviselte hazánkat illetve Pécs városát. Hol van itt a kiemelt szerep? A lehetőség itt is megvolt.

2007. április:
„Ma arról határozott a kabinet, hogy Magyarország méltó bemutatkozására és szereplésére 3,3 milliárd forintot biztosít a költségvetésből. A világkiállításon való részvétellel mód nyílik a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztésére, kiemelten a gazdasági kapcsolatok és a kereskedelmi forgalom növelésére.”

“Magyar hetet is rendezünk, művészeti, gazdasági bemutatókkal. Erről az összegről azt kell tudni, hogy a 80 százaléka majd a 2010-es költségvetésben jelentkezik. 2007-ben a költségvetés általános tartalékából 160 milliót költünk erre a célra, következő években a Miniszterelnöki Hivatal költségvetési fejezete biztosítja a szükséges forrásokat.”

„Göncz Kinga javasolta, hogy az ugyanebben az évben Európa kulturális fővárosának kinevezett Pécs kapcsán Magyarország legyen az expó regionális promóciós központja...”

2006 márciusában emlékeztet minket Huszty úr, hogy 2005-ben aláírták, hogy európai expoinformációs iroda lesz hazánkban, valószínűleg ezt a tényt nem közölték Göncz Kingával illetve azt, hogy az elődje Somogyi Ferenc írta alá az erről szóló megállapodást. Ezért az újdonság erejével újra bedobta a tárgyalásokon vagy abban reménykedett, hogy mégis lesz ilyen központ?

2007 május
„Szili Katalin elmondta: azt szeretné, ha Kína, mint regionális kereskedelmi, pénzügyi, turisztikai központként tekintene hazánkra, amely egyúttal európai uniós kapcsolatteremtésre is lehetőséget ad az ázsiai államnak.
A gazdasági miniszter fölszólalásában a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, egyúttal stratégiai partnernek nevezte az ázsiai államot. Magyarország Kína európai uniós kapuja szeretne lenni - mondta Kóka János.
A tárcavezető a sanghaji világkiállítással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az expo kiváló lehetség lehet a magyar termékeknek a piacszerzésben.”

Kérdezzék meg a pavilon üzemeltetőjét, hány magyar cég mutatja be termékét, találmányát és új technológiáját?

„A sanghaji világkiállítás jó lehetőséget adhat arra, hogy Kínában megismerhessék a magyar vállalkozások termékeit és szolgáltatásait. Szili Katalin szerint Magyarország lehetne a sanghaji világkiállítás európai promóciós központja, ehhez jó alapot adhat, hogy az évtized végén Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa.
Kóka János beszélt még arról is, hogy Magyarország egy modern, innovatív, befogadó, fejlett ipari ország képét szeretné mutatni a kínai vállalatoknak. A miniszter utalt arra is, hogy a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat személyesen is a szívén viseli...”

Szili Katalin is bedobja az ász ötletetét, de úgy látszik neki sem szóltak, hogy előtte már többen is lelőttek ezt az ötletet. Még jó hogy van egy főbiztos, - aki egyengeti az útját ennek az európai expoinformációs irodának.

Kóka János személyesen is szívén viseli a gazdasági kapcsolatokat.







2007 július
Kína-stratégia kidolgozása (kiegészítő támogatás) itt növelték az összeget 27 millióra. Ennyit az előzményekről, mindeki vonja le a fenti kijelentésekből a tanúlságokat. Így készült Magyarország a 2010-es világkiállításra.

A magyar részvételről 2007 szeptemberétől írunk rendszeresen (ekkor a hivatalos oldal még nem is létezett, de a mai formájában is csak a nyitás előtt készült el ).

Bővebben: ITT >>Kattintson ide!

Érdemes felidézni a Miniszterelnöki Hivatal átadás-átvételi dokumentációját a 2010-es Világkiállítással és Keleti ügyekkel kapcsolatban, ami a következőt írja: Sanghajban tartandó Világkiállítás magyar nemzeti Pavilonjának komplett kivitelezése és üzemeltetése, a hivatalos magyar részvétel kulturális programjainak és a kapcsolódó rendezvényeknek megszervezése és lebonyolítása, valamint sajtó- és Prtevékenységneinek ellátása.

Időszak: 2009.10.29 - 2010.12.31
Ár: Nettó 2,559,303,561 Áfa mértéke: 25%
Bruttó: 3,199,129,451
Bővebben: ITT >>Kattintson ide!

A főoldalon a Közlemények (Üvegzseb) részben összegyűjtöttük és közöljük a világkiállítással kapcsolatos MeH kiadásokat, - bár a lista valószínűleg közel sem teljes.

Gerhard Ákos
főszerkesztő