"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






1929 Barcelona

2009. március 18.

Részletek a Világkiállító magyarok című könyvből.

Katalónia fővárosa, Spanyolország egyik legjelentősebb települése már 1888-ban is rendezett világkiállítást, ám annak történetét kisebb jelentősége miatt nem tárgyaljuk külön.

Az 1911-es itáliai (Torino, Róma, Firenze) világtárlathoz hasonlóan a spanyolok sem csupán egy helyszínen, hanem Sevillában is saját rendezvénnyel,
az ún. Ibero-amerikai kiállítással mutatkoztak be, mely az anyaállam és az amerikai spanyol nyelvterület gazdasági s kultúrtörténeti kapcsolatainak ismertetésére törekedett.

(1928-ban, a barcelonai kiállítás előtt alakult meg a BIE, a Kiállítások Nemzetközi Irodája 32 ország képviselőjének jelenlétében. A résztvevők által aláírt egyezmény szerint hatévente lehet világkiállítást rendezni, ám tizenöt éven belül egy ország nem adhat újra otthont másik, első kategóriás rendezvénynek. A memorandum két magas szintű, egymástól csekély mértékben különböző világkiállítási formát határozott meg.)

Az esemény 120 hektáron, Barcelona szélén, a tengerpart fölött emelkedő 213 m magas Montjuich-hegy csúcsa közelében és a város felé eső oldalán felépített olimpiai stadionig húzódott.

A Montjuich oldalában felépült Palau Nacional (Nemzeti Palota) környékét teraszokkal, vízesésekkel és szökőkutakkal gyönyörű parkká alakították. XIII. Alfonz király (1886-1931) 1929. május 19-én nyitotta meg a tárlatot, amely csodálatos mediterrán atmoszférájával, szép, barátságos környezetével, látványos éjszakai fényjátékaival meghódította a közönséget, bár a korabeli szaksajtó korszerűtlennek tartotta a kiállítást uraló építészeti stílust.

A Placa d'Espanán (a Spanyol téren) álló két torony, a velencei Szent Márk tér harangtornyának 47 m magas mása a kiállítás főkapujaként szolgált, és lenyűgözően szép lépcsőzetes szökőkútrendszerével máig meghatározó eleme Barcelona városképének.

Erről a tárlatról sem hiányozhattak a látogatókat leginkább érdeklő látványosságok. A legimpozánsabb valószínűleg az 50 külföldi ország hadihajóinak teljes zászlódíszben történt felvonulása lehetett a kikötő vizén. Az ekkor átadott, a Montjuich csúcsára vezető libegőről minden bizonnyal csodálatos kilátás nyílt a tengerre és a városra, mely nem csupán különlegességszámba ment, hanem a tárlat közlekedésének megkönnyítését is szolgálta.

További részletek a >>>"Világkiállítások 1851-től" menüpont alatt található.