"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






1906 Milánó

2009. január 25.

Részletek a Világkiállító magyarok című könyvből.

Olaszország először vállalkozott világkiállítás rendezésére. A kortársak közül sokan csupán egy hatalmas építészeti bravúr – az Alpokban az Észak-Itália és Svájc vasúti összeköttetését megkönnyítő majdnem 20 km-es alagút –, a Simplon-alagút felavatási alkalmának tartották a milánói tárlatot.

Az apropónak köszönhetően a látogatók az alagút 100 m hosszú makettjén megszemlélhették az építés fázisait és
az újonnan alkalmazott technikai megoldásokat (villamos vasút járt benne, ventillátorok, turbinák, szivattyúk biztosították az alagút szellőzését stb.). Április 21-én a szokásos pompával zajlott le a megnyitó, miközben alig készült el egyetlen osztály is a tárlatával.

Milánó, Olaszország egyik legnagyobb városa, a legjelentősebb iparosodott tartomány, Lombardia székhelye méltó helyszíne volt az emberiség újabb nagy találkozójának. A kiállítási csarnokok két nagy park nagyjából egy négyzetkilométernyi területén, a Parcóban és a Piazza d’Arminban épültek fel – a kisebb pavilonok összterülete 245000 m2-t tett ki.

A tárlat két helyszínét 1350 méter hosszú villamos magasvasút kötötte össze, szerelvényei 3 percenként indultak, menetsebességük átlagosan 40 km/óra volt.

További részletek a >>>"Világkiállítások 1851-től" menüpont alatt található.