"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






1878 Párizs

2008. október 24.

Részletek a Világkiállító magyarok című könyvből.

Párizs 1878-ban, immár harmadszor rendezett világkiállítást. Az ekkor már a IV. köztársaság korát élő ország a poroszoktól hét éve elszenvedett, sokkoló katonai vereség után talán épp azért vállalkozott a hatalmas költségekkel járó esemény megrendezésére, hogy megmutassa a világnak: a vereség után újjászületett, gazdasági és kulturális ereje töretlen. 35 ország 52 835 kiállítója tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, mely május elejétől november 10-ig 15,6 millió érdeklődőt fogadott. A 9 osztály 90 csoportjában szereplő alkotók között 29 810 kitüntetést osztottak ki, s most vezették be először azt a később is alkalmazott díjazási rendszert, mely szerint a kiemelkedő termékek vagy alkotások számára Grand Prix-t (nagydíjat) adományoznak, s ezek mellett a szakzsűrik által kisebb jelentőségűnek ítélt tárgyak még öt különféle fokozatú kitüntetésben részesülhettek.

A világtárlat a Mars-mezőn és a Trocadero-dombon, a Szajna partjának adottságait is kihasználva óriási területet foglalt el. A kiállítás főépülete, a monumentális Trocadero-palota a domb tetején, egy gyönyörű park közepén állt, s a város felől, a Jéna-hídon át érkezők számára igazán impozáns látványt nyújtott a Marsmezőn felépített óriási Iparpalotával, a számtalan kisebb pavilonnal, s a "homlokzatok utcájával" együtt.

Párizsban mutatták be először a francia nép monumentális ajándékát, melyet az Amerikai Egyesült Államok függetlensége kikiáltásának centenáriumára ajánlott fel.

Fédéric Auguste Bartholdi Szabadság szoborról készült vázlatrajzai mellett az alkotás 8 m magas fejét is láthatták az érdeklődők. A szervezők október 21-én ünnepélyes keretek között rendezték meg a kitüntetések átadási ceremóniáját. Csak a város kivilágítására és fellobogózására 50 000 frankot költöttek.

A kiállítás óriási sikert aratott méreteivel, a kiállítók és a látogatók számának növekedésével és az egyre szakszerűbb rendezéssel.

Hazánk az 1873-as nagy bécsi sikeren felbuzdulva, továbbá a philadelphiai kiállítástól való hivatalos állami távolmaradás után nagy energiával, magas szakmai színvonalon készült fel az 1878-as párizsi tárlatra. Magyarország újra a Monarchia keretei között, de Ausztriától különválasztott bemutatóval jelentkezett. A Földművelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Központi Bizottság gróf Szapáry Gyula elnökletével fejtette ki tevékenységét.

Az Osztrák-Magyar Monarchia kiállítási területe 70:30 arányban oszlott meg az osztrákok és a magyarok között. Hazánk kiállítási terének installációját, berendezését a párizsi École des Beaux-Arton pallérozódott építészünk, Kauser József tervezte. Magyarország továbbra is fontosnak tartotta bemutatni oktatásügyének fejlődését s az 1868 óta bevezetett reformok eredményeit. Ennek köszönhetően újra az 1873-as tanügyi bemutatóhoz hasonló méretű kiállítást szervezett a területért felelős tárca - elismerése Grand Prix lett.

Tovább részletek a >>>"Világkiállítások 1851-től" menüpont alatt található.