"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






1876 Philadelphia

2008. október 15.

Részletek a Világkiállító magyarok című könyvből.

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa már 1871-ben döntést hozott arról, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat létrehozásának 100. évfordulóját világkiállítás rendezésével ünnepli meg. A helyszín természetesen nem lehetett más, mint az a város, ahol a nyilatkozatot aláírták: a 800 000 lakosával az államok második legnagyobb metropoliszaként számon tartott Philadelphia. A kiállítás színteréül a rendezők a világ egyik legszebb parkját, az 1200 hektárnyi Fairmount Parkot választották.

A kiállítási épületekről azonban igen lesújtó volt a korabeli tudósítók véleménye. A főépület hatalmas méreteivel ugyan kellő tiszteletet váltott ki (577x171,6 m, 81 600 m2), de ízléstelenül túldíszítettnek találták, s a tárlat építészeti szempontból sem hozott túl sok újdonságot. (A Main Building sokáig viselte a föld legnagyobb építménye címet 8 hektáros beépített területével.)

A főként neogótikus stílusban emelt csarnokok méretei önmagukért beszéltek: a gépek palotája 47000 m2, a kertészeti palota 6000 m2, a mezőgazdasági palota 41 200 m2 területet foglalt el. Az utóbbi fél év alatt 260 000 dollárból épült fel, s még maguk az amerikaiak is hangosan gúnyolták - többek között a "Gótikusindiai óriáspajta", a "Tehéntemplom" és "Krumplikórház" elnevezés hangzott el a leggyakrabban.

Egy magyar szemtanú, Kecskeméthy Aurél igen kemény szavakkal illette a kiállítást. Szerinte e tárlat sem berendezésében, sem külcsínében és terjedelmében nem érte el a bécsi és párizsi tárlatok színvonalát. Az egyes osztályok elrendezésében nem volt érzékelhető az amerikaiak állítólagos gyakorlatiassága, s nem tanultak semmit az előző kiállítások érdemeiből és hiányosságaiból. A fő hiba az egyes uniós államok termékeinek együtt tartása volt, hiszen így az Egyesült Államok gazdaságát nem egységesen, hanem államai szintjén mutatták be, ami rengeteg ismétlődést szült.

Tovább részletek a >>>"Világkiállítások 1851-től" menüpont alatt található.