"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






A 2010-es Világkiállitással kapcsolatos szerződések 5.

2008. július 23.

Tanácsadás, szakmai anyagok véleményezése, szokásjogi kérdések és személyes részvétel.
Sherpa Nemzetközi Tanácsadó&Szolgáltató Kft. Összeg: 5 millió Ft (Nettó érték)
Kattintson ide >>Elolvasom...


Baráti cégek a sanghaji előkészületeknél

(Magyar Nemzet) Alapos előkészületekről árulkodnak azok a szerződések, amelyeket a Miniszterelnöki Hivatal kötött 2006-tól mostanáig a májusban nyíló sanghaji világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban. Több tucat tanácsadói szerződés előzte meg például a magyar pavilonra szóló építészeti pályázat kiírását. Több, balliberális holdudvarhoz köthető cég is sokmillió forintos megbízást kapott.

Thurzó Katalin

Kiterjedt tanácsadói hálózat segíti 2006 óta a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) munkáját a májusban nyíló sanghaji világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban. A MeH által lapunknak megküldött, expóval kapcsolatos szerződések listáján több olyan kifizetés is szerepel, amely arra utal, hogy a kormányzati pazarlás a 3,29 milliárd forint közpénzből finanszírozott magyar részvételt sem kerülte el.Így például, noha a Kínában felépítendő magyar pavilonra építészeti tervpályázatot csupán 2008-ban hirdetett a MeH, az azt megelőző évben hét cég is több millió forintos javadalmazást kapott azért, mert tanácsokat adott a hazánkat megjelenítő pavilon arculatával kapcsolatban.

A szerződések szerint 2007-ben leadott javaslatok a mai napig nem láthatók sem a MeH, sem a magyar pavilon hivatalos honlapján, emellett úgy tudjuk, azokat a későbbi építészeti tervpályázat nyertesének kikiáltott második helyezett pályaműben sem használták fel. Ennek ellenére a Visual Kft., a Gárdos Bt., valamint a Világsztárok Produkciós Kft. nettó 8-8 millió forintot, míg a Para Bt. és a Flavo Bt. 4-4 millió, a Co & Co Communication Kft. 1,35 millió, a Pixel Sisters Bt. pedig 600 ezer forintot kapott arculati tanácsaiért 2007-ben. A cégek közül például a Flavo Bt. a Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökkel szívélyes kapcsolatban álló Dessewffy Tibor érdekeltségébe tartozik.

A közpénzesőből ugyancsak részesülő Para Bt. pedig az SZDSZ egyik fővárosi képviselőjének, Bojár Ivánnak a cége.Az expóval kapcsolatos tanácsadók között van Medgyessy Péter volt kormányfő egyik régi bizalmasa is. 2008-ban a Sherpa Nemzetközi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nettó ötmillió forintos szerződés keretében általános tanácsokat adott a MeH számára a nemzetközi kapcsolatok, illetve a magyar–kínai gazdasági viszony kapcsán. Emellett a megbízás szerint a kft. képviselője személyesen is részt vett az expóval kapcsolatos diplomáciai egyeztetéseken.

A Sherpa Kft. neve nem ismeretlen politikai körökben. Vezetője, Akóts Klára ugyanis 2002 után kulcsszerepet játszott a Medgyessy-kabinet munkájában, így például a kormányfő bukásáig kül- és biztonságpolitikai főtanácsadóként szolgált. Akóts Klára férje pedig az a Tunyogi László, aki a 2000-es évek elején Gyurcsány Ferenc üzlettársa volt. Akóts és Tunyogi családi cége, az Econ-Trust Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. 2002 végétől a Millenáris Kht. közbeszerzéseit intézte.

Érdekes összefüggésben áll mindezzel az, hogy a sanghaji expó szerződéseit kezdetektől felügyelő Huszty Andrást (aki jelenleg miniszterelnöki megbízotti pozíciót tölt be a MeH-ben) még Medgyessy Péter nevezte ki 2003-ban kormánymegbízottá.

A Heti Válasz információi szerint a magyar pavilon kivitelezésére és működtetésére kiírt 2,5 milliárd forintos közbeszerzés nyertes cége, a Genexpo 2010 Kft. vezetője, Dégen István az egykori III/1-es főosztály szigorúan titkos tisztje volt.

Forrás: www.mno.hu