"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Svájci pavilon

Svájci pavilon - 2007 május 24.


Bernben 2007. május 24-én tartott sajtókonferencián mutatták be a nyertes a svájci pavilon tervét. A győztes céget 100 beadott pályaműből választották ki, a zsűri végül az ARGE-Buchner - Bründler - element tervezőirodák közös tervét tartotta alkalmasnak a 2010-es Világkiállításon való megvalósításra.TOVÁBBI KÉPEK PDF-BEN ...

Külső megjelenés - optikai észlelés

A pavilon külső megjelenése egy természet - technológiai hibrid képét jeleníti meg. A függöny, ami lefátyolozza az egész szerkezetet, természetes és high-tech anyagokból készül. Elég átlátszó ahhoz, hogy a levegő és a fény áthatoljon rajta, de elég átlátszatlan ahhoz, hogy a létrejövő árnyék hatására belső "városi tér" alakul ki.

A belső, alacsonyabban lévő "városi tér" telített, hangos és vibráló, meleget sugároz és nyitott is egyben, így megengedi a napsugarak behatolását. A felső, külső természeti tér ezzel szemben üres és nyugodt, csendes és passzív, álcázott és hideg. A pirosra festett a napelemek függöny formájában egy félig természetes és félig technológia képet mutatnak.

Téma - Expo, a vendéglátó ország és Svájc

A vendéglátó országgal kötött megállapodásban kiegészítő elemként szerepel a Yin és Yang kínai filozófia elmélete, melyben az egyensúlyra való törekvés igénye és a harmónia megtalálása jelentős szerepet játszik. A harmóniát, bárki elérheti, aki egyensúlyba kerül a világgal. Mivel azonban a világ állandóan változik, a harmóniára törekvés véget nem érő folyamat. A pavilon látogatói ezt a meghatározó élményt fogják megtapasztalni.

A Világkiállítás mottója: a "Jobb város jobb élet" - a "város harmóniája" könnyen összekapcsolható a svájci pavilon témájával: "fenntarthatóság - az életminőség, környezet és nemzetközi hírnév". A fenntartható fejlődés csak úgy valósítható meg, ha az ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontok egyensúlyban vannak.Kommunikáció

A pavilon kommunikációs koncepciója többszintű elváráson alapul, melynek lényege, hogy a látogatók és a svájci szervezők szándékai találkozzanak. A látogatók alapvetően két csoportba sorolhatók: a VIP (kiválasztott, exkluzív politikai és gazdasági érdekelődéssel, távlati tervekkel érkezők) és az általános látogatók (jellemzően kiszámíthatatlan, szórakozást kereső, kíváncsi emberek, korlátozott időperspektívával, pozitív emlékek igényével).

A két látogatócsoportnak különböző elvárásai vannak a svájci pavilonban, amelyet különböző nézőpontokból értékelnek. Az ötletek és a tudás, amivel a pavilon rendelkezik, egyaránt utat talál mindkét csoporthoz.

Helyszínek

1 - Városi tér (általános látogatók)
A fedett és árnyas "városi tér" területén található a többfunkciós színpad, ahol nagyszámú látogatót fogadhatnak. A színpad különféle eseményekhez alakítható és többféle módon hasznosítható.

A pavilon innovatív és fenntartható épület technológiáját egy audiovizuális bemutatóban mutatják be ebben a "városi térben".

2 - Városi tér - Legelő tájképe (általános látogatók)

Ez a terület az óránként 3500 látogató szállítására képes, függőszékes drótkötélpályának köszönhetően állandó mozgásban van. A függőszékes drótkötélpályában, amely svájci találmány és az alpesi turizmus szimbóluma a nyugalom és a mozgás egyesül.

A mozgás és tétlenség szándékos kontrasztja a tervezők szándéka szerint, egy élesebb tudatosságot hoz létre a látogatóban. Végül a csöndes, nyolc perces lift út következik a svájci tájon keresztül, egy úgynevezett akusztikai "szőnyeg" - gel kiegészítve, melyet a természet hangjaiból alkottak a tervezők.

Az alpesi réteken a gyermekláncfű és cickafarkkóró dominál. A gyermekláncfű a ciklikus újrateremtést képviseli, mely a kínai költészetben és folklórban egyaránt megjelenik.

3 - Mozi (általános látogatók)

A moziban a lenyűgöző svájci tájat bemutató filmet vetítenek. A mozi kialakítása a film témáját tükrözi.

4 - Kiállítás (VIP látogatók)

A svájci pavilonban a VIP szobát azoknak tartják fenn, akik többet akarnak megtudni Svájcról, mint előzékeny, jövő központú, minőség - öntudatos és innovatív országról. Ebben a kontextusban nagyobb részletességgel adhatják át az információkat az egyéni látogatók számára, azok igényeihez igazodva. A szoba berendezésének anyagai visszatükrözik Svájcot, ahol az újrahasznosítás és a tudás jelentős szereppel bír.

Éghajlat technológia

Víz:
A természetes vízciklust kihasználják, hogy lehűtse a mozit. A vízesés az átlátszó képernyő mögött meleget húz ki; miközben kondenzálja a vizet és csökkenti a levegő páratartalmát.

A szél torony:
A réten természetes hőáramlást a szél által növelik a nyitott toronyban, amit a beülős lift mozgása hoz létre.

Fenntarthatóság az anyagok és erőforrások használatában:
Ehető anyagokat is felhasználtak a pavilon tervezői, úgy, mint a bio-gyanta, ami erjesztett szójabab rostból készül, rendkívül ellenálló, könnyen felhordható, emiatt könnyű vele dolgozni. A baktériumok le tudják bontani a gyantát vízre és széndioxidra, amit így már kibocsátható a természetes környezetbe. A maradék trágyaként hasznosítható.

A festett Napelemek (Grätzel Cellák) átalakítják a fényenergiát elektromos energiává. Michael Grätzel (Federal Institute Technology Lausanne) az 1990 - es évek elején felfedezte a Cellát és 1992-ben szabadalmaztatta. Sikerült olyan berendezést készítenie, amely technikailag egyszerűbb, mint a hagyományos napelem, ezért olcsóbb az előállítása is. A Grätzel Cella folyékony elektrokémiai cellákból áll, titánium-dioxid elektrolittal és abszorpciót növelő festékkel kiegészítve.

A napelem hatékonyságát növelhető, ha a fotoanódhoz kapcsolódó félvezeto felszínére monomolekuláris festékréteget adszorbeáltatunk. A hagyományos napelemekkel ellentétben a Grätzel Cell könnyedén megbirkózik a - Shanghaiban is gyakran előforduló - diffúz fénnyel is.

Forrás: www.schweizerpavillon.ch