"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Osztrák pavilon


Zenéből építkezik a shanghai osztrák pavilon - 2009. április 1.


(hg.hu) Nemzetközi, neves zsűri választotta ki a 2010-es shanghai világkiállítás osztrák pavilonjának tervezőit, akik nevét munkájukkal egyetemben nemrég hozta nyilvánosságra Ausztria EXPO-irodája. A nyertes munkát a SPAN & Zeytinoglu készítette, mégpedig az ország gazdag zenei történelmének ihletésében, jóllehet ízig-vérig mai formában.

Ausztria az utolsók országok egyike, amely a nagyközönség elé tárja Shanghaiban felépítendő pavilonját. A megjelenni kívánók többsége már hónapokkal előtt nyilvánosságra hozta terveit, így közismert a magyar pavilon tervezőjének személye és műve is. Az osztrák győztest elnézve azonban megérte várni: a SPAN (Matias del Campo és Sandra Manninger) és a Zeytinoglu (Arkan Zeytinoglu) irodák kooperációjában megvalósuló terv figyelemreméltó színfoltja lesz a világkiállításnak.

A SPAN közleménye szerint a tervek megrajzolásánál az akusztika, pontosabban a zene vezette az építészek kezét. A fluid, ívelt forma kiváló szonikus tulajdonságokkal bír, és VJ-előadástól klasszikus zenei koncertig számos programra alkalmas. Az egységes tömbben olyan eltérő funkciókat sikerült elhelyezni, mint a bolt, étterem, irodák, VIP-szekció és persze a kiállítási terek. A megközelítőleg négyzetes alaprajzú épület bejáratánál kis vízmedence frissíti fel a levegőt, a látogatók pedig a befüvesített belső udvarban pihenhetik ki fáradalmaikat. A piros-fehér külsőt az osztrák nemzeti színek határozták meg.

Az osztrák EXPO-iroda által meghirdetett pályázat eredményének minőségét garantálandó a zsűriben ott ült a brit Will Alsop (SMC Alsop), a bécsi Építészeti Központot igazgató Dietmar Steiner, valamint Bettina Götz és Christian Knechtl osztrák építészek. A SPAN számára különösen fontos kiugrási lehetőséget kínálhat a shanghai világkiállítás, miután a közelmúltban a párizsi Centre Pompidou lábánál fekvő Brancusi-központtal is komoly nemzetközi visszhangot váltottak ki.

Forrás: hg.hu