"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Peking 2008 XXIX. Nyári Olimpiai Játékok

Érdekes hírek és információk a 2008-as Olimpiáról

A XXIX. Nyári Olimpiai Játékok 2008. augusztus 8. és augusztus 24. között rendezik meg Pekingben, Kína fővárosában.

28 sportágban, 302 versenyszámban mérik össze tudásukat a sportolók, egy számmal többen, mint Athénban. Néhány versenyt más városokban rendeznek: a vitorlázást Qingdaoban, a lovaglást Hongkongban, a labdarúgást Qinhuangdaoban, Shanghaiban, Shenyangban és Tianjinben.

A 2008-as Pekingi Nyári Olimpiai Játékok helyszínei térképen jelölve >> Olimpia Peking, Kína 2008: a sportesemények helyszínei.Pekingi magyar résztvevők


(MOB) A MOB 2008.július 5-i közgyűlése a következő sportolók részvételét fogadta el az olimpiára. 130 egyéni sportoló (76 férfi, 54 nő), a férfi és női vízilabda-, a női kézilabda-válogatott (13+13 + 14 fő).170 magyar sportoló indul a pekingi olimpián.
Forrás: www.mob.hu

Ilyennek látták az olimpiát Európában

2008.08.25.

(olimpia.origo.hu) Egyöntetűen jól sikerült olimpiának ítélték meg a pekingit az európai lapok, ám többen is kimelték, hogy az elismerésre méltó erőfeszítések ellenére Kína nem az igazi arcát mutatta meg a világnak a játékok alatt.

Németország

Süddeutsche Zeitung: "Elképesztő sportteljesítmények, tökéletes szervezés, modern, zsúfolt stadionok és egy olimpiai falu, amiért rajongtak a sportolók."

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "A pekingi ötkarikás játékok új fényben tüntették fel az olimpiát. Nehéz lesz visszatérni az unalmas mindennapokba, a kijózanító realitások világába. Egy mesteri maszkabállal és egy nagyszerű tűzijátékkal búcsúzott Kína a világtól."

Bild Zeitung: "Pekingnek jól sikerült. Londonnak jobban fog."

Svájc

Neue Zürcher Zeitung: "Kína ünnepelte az érmeket, igaz, kevés kivétellel mindet ők nyerték. Az 'évszázad álma', a pekingi olimpia ma már történelem."

Tages-Anzeiger: "A kínai kormány mindent megtett, hogy az országot minél jobb fényben tüntesse fel, de hogy ezért mivel kellett fizetnie a kínai népnek, az örökre titok marad."

Blick: "Az igazi Kínát nem ismerhettük meg. A 'függönyt' ismét behúzzák az egész világ előtt. Egy reménysugár azért megmarad: a kínai fiatalok. Több százezer kisgyerek láthatta fél hónapon keresztül, hogy milyen lehetne az életük."

Spanyolország

El País: "A szervezés kifogástalan, a sportlétesítmények, a megnyitó és a záró ünnepség lenyűgöző volt."

El Mundo: "A pekingi olimpia vitathatatlanul sikeres volt Kínának és diktatórikus hatalmának. Elérték, amit szerettek volna, úgy mutatkoztak be, mint egy szuperhatalom."

El Periódico de Catalunya: "Londonnak nehéz lesz felülmúlnia a pekingi olimpiát. A szervezés kiváló volt, 43 világcsúcs született, a biztonság és a légszennyezettség miatti aggodalmak pedig feleslegesnek bizonyultak."

Dánia

Jyllands-Posten: "Elbúcsúztunk a majdnem tökéletes olimpiától. Szívesen emlékszünk majd vissza rá, de az biztos, hogy nem volt egy népünnepély."

Svédország

Svenska Dagbladet: "Kialudt a láng, és azzal együtt az államilag szabályozott mosoly is lehervadt a kínaiak arcáról a záró ünnepség után."

Bulgária

Monitor: "A záró ünnepség jóval rövidebb volt, mint a megnyitó, de a maga nemében egyedülállóan tükrözte Kína múltját, jelenét és jövőjét."

Lengyelország

Gazeta Wyborcza: "Senki nem tudja megállítani Kínát. A pekingi olimpiai játékokat a kínai kommunista párt nyerte. A Nyugat vesztett."

Franciaország

Le Figaro: "Kína: az új szuperhatalom. A függöny lement, Kína a nagy nyertese az ötkarikás játékoknak."

Libération: "Az utolsó napon az önfeledt öröm és a megkönnyebbülés érzékelhető volt. Az önkéntesek sírtak az örömtől, a rendőrök a végkimerülés határán végezték munkájukat."

L'Equipe: "Akár egy tűzijáték: tizenhat nap küzdelem után véget ért a 29. olimpia, egy hatalmas ünneppel, ahogyan azt Kínától elvárhattuk."

Olaszország

La Gazzetta dello Sport: "A záró rendezvényen Kína saját győzelmét ünnepelte. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a tökéletes és boldog játékok hátterében néhány kellemetlen történést is tapasztaltunk."

Corriere della Sera: "A záró ünnepség fantasztikus volt. A játékoknak vége, Peking újra olyan lesz, amilyen volt."

La Repubblica: "Kína kétarcú diadala."

Il Tempo: "Megcsodálhattuk a gigantikus Kínát teljes valójában."

Nagy-Britannia

Daily Telegraph: "Az olimpiai lobogó immár Nyugat felé mutat. London kicsit visszafogottabb kell hogy legyen - összhangban a nemzet karakterével."

The Times: "Londonnak nagy kihívás lesz megismételni, vagy felülmúlni a pekingi olimpiát, de nem olyan nehéz, mint ahogyan hangzik."

The Guardian: "Kína arra használta az olimpiát, hogy demonstrálja hatalmát. Londonnak bíznia kell magában, és koncentrálni a feladatra."

The Sun: "Mi a vidámságra bízzuk a sikert. A túlszervezett, hiba nélküli pekingi olimpiát csak így tudjuk felülmúlni. A 2012-es olimpia lehet az ország modern történelmének kezdete."
Forrás: www.olimpia.origo.hu

Hol a jegyünk, Pali? - skandálták a magyarok

2008.08.23.

(origo.hu) Bár tudják, hogy nem ő felelős, a magyar szurkolók a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros eredményhirdetésénél jobb híján mégis Schmitt Pálon kérték számon, hogy jegy nélkül maradtak, és csak különböző trükkök segítségével tudnak bejutni az olimpiai versenyekre.

Hozzávetőleg ezerötszáz magyar szurkoló tartózkodik kint az olimpián, de a hírek szerint legfeljebb ötvenen rendelkeznek belépőjeggyel a vasárnapi Magyarország-Egyesült Államok férfivízilabda-döntőre, és ez komoly feszültséget indukált a táborban. Azzal együtt, hogy az már az ötkarikás játékok megnyitója előtt tudott volt, a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve hivatalos jegyértékesítője, a Pegazus Tours hiába próbált jóval több jegyet igényelni a szervezőktől, nem járt sikerrel.

Ugyanakkor a magyar szurkolók zöme a női kézilabdacsapat találkozóira - ugyancsak belépő híján - is csak különféle trükkökkel, a biztonsági személyzetet kijátszva, olykor erőszakkal félresodorva tudott bejutni. Ennek visszhangja is lett, mert a kínai rendezők a magyar szurkolók "viselkedése" miatt panaszt tettek Schmitt Pálnál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökénél.

A szurkolók népes csoportja szombaton a magyar küldöttség második aranyérmét szerző Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros eredményhirdetésénél fejezte ki elégedetlenségét, amelyen Schmitt Pál volt a díjátadó. "Hol a jegyünk, Pali?" - skandálták a drukkerek a tribünön, amint az a peking2008.blog.hu-ra feltett videón is jól látható és hallható.Buzdításban sem volt hiányA helyszínen tartózkodó szerző elmondása szerint a jegyfronton áldatlan állapotok uralkodnak, s ennek a legfőbb vesztesei a magyarok. Mert amíg a norvégoknak szövetségi szervezésben minden kézilabdameccsre volt ezer jegyük egy szektorba, az amerikaiak pedig a vasárnapi férfivízilabda-döntőn vélhetően elfoglalják majd az uszoda felét, a magyar szurkolók megint kénytelenek lesznek a feketepiacon alkudozni, s itt egy jegy a pólódöntőre átszámítva ötvenezer forintba kerül.
Forrás: www.origo.hu

Sportdiplomáciai intő Magyarországnak a bliccelő szurkolók miatt

2008.08.23.

(zoom.hu) Kellemetlen dorgálást kapott a magyar olimpiai csapat vezetője a csoportosan bliccelő magyar szurkolók miatt.

Figyelmeztették a magyar olimpiai csapat vezetőjét, Molnár Zoltánt: tegyen rendet a biztonsági előírásokra fittyet hányó magyar szurkolók táborában.

Információink szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tegnapelőtti magyar-orosz kézilabda meccs után intette meg a hazai B-közepet, amiért a magyarok lökdösődve, jegy nélkül nyomultak be a találkozóra.

A NOB intése volt a mai csapatvezetői értekezlet egyik témája is. Azt nem tudni, lesz-e következménye a magyar szurkolók erőszakos viselkedésének, de a megrovás sportdiplomáciai szempontból mindenképpen fiaskó.

A Zoom kérdésére Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke elmondta, gyakorlattá vált Pekingben, hogy a magyarok három jeggyel akár ötvenen is bejutnak egy összecsapásra.

Ezt a vízilabda találkozókon még csak-csak tolerálták a szervezők, de a kézilabda meccseknek otthont adó létesítmény az olimpiai zóna epicentrumában van, így a megszokottnál jobban őrzik - tette hozzá a helyszínen tartózkodó sajtófőnök.
Forrás: www.zoom.hu

Miss Olimpia marad az atlétikánál

2008.08.20.

(xlsport.hu) Elcserélné-e a Miss Olimpia címét egy aranyéremért - tették fel az újságírók a világ legostobább kérdését Leryn Franco paraguay-i gerelyhajítónőnek, aki már a pekingi nyári olimpia megnyitóján is lenyűgözte szépségével a közönséget.

A finom erotikájú fotóiról is elhíresült lány egyértelmű választ adott: "Már visszautasítottam néhány ajánlatot, hogy tovább edzhessek: az én utam az atlétika."

Leryn számára a sport nem csupán szenvedély, ígéret is.

"Édesanyám tavaly halt meg, és az volt az álma, hogy a dobogón lásson engem."

A gerelyhajítónő tele van pozitív energiával, és elégedett eddigi eredményeivel, akkor is, ha ezen az olimpián már kiesett. Ennek oka egyrészt egy közelmúltbeli hátsérülés, másrészt pedig a tapasztalathiány.

"Nagyon sajnálom, mert tudom, hogy többet is elérhettem volna. Az edzéseken jól dobtam, aztán a versenyen mintha elment volna az önbizalmam" - vallotta be.

Abban azonban biztos lehet, hogy rajongói szeretete visszaadja neki azt a bizonyos önbizalmat.

"Meg kell mondanom, hogy a férfiak különösen kedvesek velem" - árulja el. Még a visszafogott kínai olimpiai szurkolók is utána füttyentenek. Meggyőződése, hogy a szépség számít a sportban is.

"Igaz, hogy egy versenyen csak a sportoló számít, de nem lehet letagadni azt a tényt, hogy nem hátrány, ha valaki szép..." - mondta és elmesélte, hogy az olimpiai faluban a fodrászok és a szépségszalonok állandóan tömve vannak. "A technika mellett a sportolónők egyre inkább adnak az esztétikus megjelenésre. De úgy érzem, ez így helyes: elvégre melyik nő nem szereti a bókokat?"

Leryn Franco augusztus 31-én már Miss Olimpiaként érkezik Rómába, ahol részt vesz a Nike által szervezett Human Race jótékonysági versenyen. A futást a világ 24 városában rendezik Tajpejtól Los Angelesig, olyan bajnokok részvételével, mint Andrew Howe olasz-amerikai távolugró, Paul Tergat kenyai maratoni futó és Carl Lewis, a kilencszeres olimpiai bajnok atléta.
Forrás: www.xlsport.hu

Peking 2008: a NOB nagyon elégedett a szervezéssel

2008.08.18.

(olimpia.hu) A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) nagyon elégedett a pekingi nyári játékok szervezőinek munkájával.

"A szervezés fantasztikus, minden előzetes várakozásunkat felülmúlja, minden percre pontosan zajlik, már szinte zavarba ejtő, mennyire odafigyelnek minden részletre a házigazdák" - mondta Thomas Bach, a NOB alelnöke.

Bach elmondta, az olimpia előtt azt tervezték, hogy a NOB minden nap egyeztető tanácskozást tart a rendezőkkel a legfontosabb tennivalókról, most már azonban ezekre a megbeszélésekre sincs szükség.

"Annyira remekül zajlik minden, hogy nincs semmi megbeszélnivalónk, ezért legközelebb csak szombaton ülünk le egyeztetni a házigazdákkal. Arról nem a szervezők tehetnek, hogy egyes versenyeken nincs telt ház. Vizsgálataink során megállapítottuk, hogy az üres helyekre a NOB szponzorai nem használták fel a részükre elküldött tiszteletjegyeket."
Forrás: www.olimpia.hu

Hamisítással, csalással vádaskodik a Times

2008.08.18.

(hirextra.hu) A pekingi olimpián tapasztalható kínai aranyesőnek olyan ára van, amely az Egyesült Államokban nem lenne megengedhető - írta a vezető amerikai liberális napilap, a The New York Times vasárnapi szerkesztőségi cikkében. A nyári játékok félidejében a kínai sportolók sokkal több aranyat gyűjtöttek be amerikai vetélytársaiknál. Az olimpiákat az Egyesült Államok uralta azóta, hogy a szovjet és a keletnémet hidegháborús sportgépezeteknek bealkonyult. Kína a 2000-es sydneyi olimpia óta azonban dollármilliárdokat ömlesztett állami sportprogramjába, hogy minél több aranyérmes sportolót termeljen ki. Olyan taktikához folyamodtak, amely Amerikában nem lenne megengedhető: fiatal gyerekeket ragadtak ki családjukból, hogy megkezdhessék az edzés kemény éveit; nem engedték, hogy az éremszerző sportolók visszavonulhassanak. Ezenkívül feltehetően meghamisították a fiatal tornászok papírjait, hogy elég idősek legyenek az olimpiai szerepléshez.

Az amerikai olimpiai bizottság vezetője a Timesnak úgy nyilatkozott, hogy mostantól sok-sok éven át a kínai lesz a legsikeresebb csapat az olimpiai játékokon.

A liberális újság szerint nem volna helyénvaló, ha a kínai fölény leküzdésére az Egyesült Államok újabb százmillió dollárokat költene a szövetségi költségvetésből saját sportgépezetének fejlesztésére. Az amerikai olimpiai bizottságot - amelynek éves költségvetése 130 millió dollár - segítsék csak továbbra is a gazdag adományozók.

Amennyiben pedig a nemzetközi tekintély javítása a cél, ehhez az együttműködőbb, kevésbé arrogáns diplomácia sokkal megfelelőbb eszköz volna, mint az érmek gyűjtése - érvelt a The New York Times.

Ha a sportba kellene beruházni, inkább a tornaórákra és az iskola utáni programokra lenne bölcs dolog költeni. Ez persze nem eredményezne több olimpiai versenyzőt, de hatékonyabban lehetne küzdeni az amerikai fiatalok körében terjedő elhízási járvány ellen, és több egészségügyi hozadéka volna, mint az olimpiai aranyaknak - olvasható a liberális lap szerkesztőségi cikkében.
Forrás: www.hirextra.hu

A legnedvesebb olimpia lesz a pekingi?

2008.08.16.

(inforadio.hu) Úgy tűnik, az időjárás a pekingi olimpia ellen fordul: az eső és a viharok miatt már több sportrendezvényt kellett elhalasztani, és a meteorológusok a játékok hátralévő idejére sem jósolnak sokkal jobb időt.

A szervezők attól tartanak, hogy az 1948-as londoni után a pekingi lesz a legnedvesebb olimpia. Nem véletlen az aggodalmuk: már több evező, kajak-kenu szlalom, softball, baseball és tenisz versenyt kellett elhalasztani a kedvezőtlen időjárás miatt.

Csütörtökön akkora volt a vihar, hogy egy brit kajak-kenus szüleibe, akik éppen a Nagy Falnál kirándultak, bele csapott a villám.

A BBC két riportere, köztük az ötszörös olimpiai aranyérmes evezős Steve Redgrave élénk színű esőkabátba öltözve próbálta közvetíteni az eseményeket, ám az evezős számokat el kellett halasztani.

Redgrave riportertársa elmondta, hogy az esőzuhatag előtt még 32-33 fokos kánikula tombolt.

A strandröplabda pályán a mindig lelkes önkéntesek próbáltak a homokba csatornákat ásni, hogy azok elvezessék az esővizet. Minden igyekezet ellenére több mérkőzést itt is el kellett halasztani.

A softball stadion piszkos pályája gyakorlatilag mocsárrá változott, míg az íjászok és a lövészek arról panaszkodnak, hogy az eső miatt szerencsejáték lett versenyükből.

Kínai meteorológusok szerint a kedvezőtlen időjárás tovább fogja nehezíteni az olimpikonok és a szervezők életét: felhős ég, eső és heves viharok zavarhatják meg a hétvégi versenyeket.
Forrás: www.inforadio.hu

Jegyüzéreket fogtak Pekingben

2008.08.16.

(hirtv.hu) A pekingi rendőrség pénteken őrizetbe vett 110 embert, köztük egy holland állampolgárt, akik olimpiai belépőjegyeket árultak az olimpiai létesítmények közelében - közölte az Új Kína állami hírügynökség. A hatóságok 340 jegyet foglaltak le.

Az Új Kína jelentése szerint a hatóságok állampolgári panaszok után hajtották végre jegyüzérellenes pénteki akciójukat az olimpiai létesítmények és a metróbejáratok környékén.

A pekingi rendőrség legalább egy külföldit is őrizetbe vett. A holland állampolgár 24 jegyet próbált meg eladni a "Vízkocka" közelében, az eredeti ár tízszereséért - közölte az Új Kína egy pekingi rendőrtisztre hivatkozva.
Forrás: www.hirtv.hu

Több mint 2 milliárd ember látta az olimpia megnyitóját

2008.08.15.

(hirszerzo.hu) Világszerte több mint 2 milliárd ember látta televízión a pekingi olimpia megnyitó ünnepségét, a Föld lakóinak majdnem egyharmada.

Egyebek mellett ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 38 országban mért nézettségi adatok és becslések alapján. A legnagyobb érdeklődést Ázsia óceániai térségében regisztrálták, ahol 100 emberből több mint 50-en nézték a nyitóünnepséget. Utána Európa következik 30, majd Észak-Amerika 24 százalékos nézettségi aránnyal.

A vendéglátó Kínában számítani lehetett a kimagasló, több mint 50 százalékos nézőszámra. Utána Dél-Korea következik 44 százalékos nézettségi aránnyal, majd Görögország és Ausztrália 43-43 százalékkal. A piackutató szerint a magas nézettség e 3 országban azzal is magyarázható, hogy mindegyikben rendeztek az utóbbi időben olimpiát, Szöulban 1988-ban, Sydney-ben 2000-ben, Athénban pedig 2004-ben.

Viszonylag alacsony, 8 illetve 11 százalékos nézettségi adatot mértek Indonéziában, illetve Argentínában. Ugyanakkor figyelemre méltó mutatókat állapítottak meg az USA-ban, ahol 65 millióra becsülhető a megnyitó ünnepség nézőinek száma.

A kutatóintézet szerint a nézők száma nem csak országok és régiók szerint különbözött, hanem az eltérő időzónák miatt a sugárzás időpontja is befolyásolta az érdeklődés mértékét.
Forrás: www.hirszerzo.hu

Szigorú intézkedések a jegyüzérek ellen

2008.08.12.

(olimpiahirek.hu) Vang Vej (Wang Wei), a szervező bizottság főtitkára keddi sajtókonferenciáján elmondta, hogy a nyitó- és záróünnepségre csak névre szólóan lehetett jegyeket venni, a versenyekre pedig korlátozták az egy fő által vásárolható jegyek számát.

A BOCOG második embere a helyszíni nézettséggel kapcsolatban kiemelte: a 18 pekingi helyszínből kettőn 90, haton 80 százalék feletti, nyolcon 70 százalék feletti, és a fennmaradó kettőn is 60 százalék feletti a látogatottság. Arra a kérdésre, hogy miként maradhattak üres helyek, miután a szervező bizottság állítása szerint valamennyi jegyet eladták, Vang Vej úgy válaszolt, hogy a nem teljes telt házak részben az elmúlt napok esős, nyirkos, forró időjárásának voltak köszönhetőek.

A korábbi olimpiákon is tapasztalható volt, hogy a selejtezőkön, előfutamokon kevesebb a néző, és számuk egyre nőni fog az idő előrehaladtával.

Ezzel együtt a főtitkár megerősítette, hogy valamennyi jegyet eladták, ugyanakkor előfordult, hogy az olimpikonok családtagjai nem használták fel a számukra félretett jegyeket, míg a kosárlabda- és a röplabda-mérkőzésekre egész napra szóló jegyeket adtak ki, és a nézők nem nézték végig valamennyi meccset.

Vang hozzátette: minden létesítmény vezetője maga dönt arról, hogy az üres helyekre beültetnek-e önkénteseket vagy sem.
Forrás: www.olimpiahirek.hu

Több mosolyt Pekingbe

2008.08.11.

(hirszerzo.hu) Többet kellene mosolyogniuk a kínai biztonsági szolgálatok tagjainak, hogy ne rémüljenek meg annyira a külföldi turisták, ha rájuk néznek - vélekedett az Aftenposten című oszlói napilap hétfői számában megjelent interjúban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik norvég tagja.

"A rendőrség és a katonaság embereinek máshogy kellene viselkedniük. Olyan az arcuk, mintha kőből faragták volna. Komolyan megijesztik a Pekingben tartózkodó külföldieket" - fogalmazott az interjúban Gerhard Heiberg.

"Az a tény, hogy fel vannak fegyverezve, és vészjóslóan néznek ki, csak ront a dolgokon" - tette hozzá a NOB-tag, aki elmondta: beszélt az ügyről a kínai politikai hatóságokkal és az olimpia szervezőivel.

"Arra kértem őket, érjék el, hogy az emberek többet mosolyogjanak" - mondta Heiberg, elismerve, hogy kérését a pekingi hatóságok nevetve fogadták.
Forrás: www.hirszerzo.hu

60 ezer biblia a pekingi olimpián

2008.08.11.

(hir6.hu) A Bibliatársulatok Világszövetségének közlése szerint Pekingben mintegy 50 ezer újszövetségi szentírás áll a sportolók és nézők rendelkezésére kínai és angol nyelven az olimpiai faluban. További 10 ezer példányt osztanak szét szabadon a kínai fővárosban.

A bibliák fedőlapján az olimpia emblémája szerepel A Bibliatársulatok Világszövetsége a világméretű sporteseményben komoly lehetőséget lát, hogy ismertebbé tegye a Bibliát. Kínában nem létezik hivatalos bibliatársulat, a szentírások behozatala vagy nyilvános árusítása nem engedélyezett.

Az első szentmise 60 év után Pekingben

60 év után első alkalommal misézhet katolikus pap Pekingben. Az olimpiai játékok alatt a hatóságok összesen három lelkipásztornak engedélyezték, hogy a Szent József-templomban szentmisét mutassanak be - írja a L'Osservatore Romano vasárnapi száma. Rendkívüli fontosságú és megindító, hogy 800 méterre a Tienanmen tértől és 1 kilométerre Hu Jintao elnök rezidenciájától szentmisét lehet bemutatni - idézi a lap az egyik külföldi papot. Egyes értesülések szerint szeptember közepéig Peking központi templomában olasz, spanyol, német, francia és koreai nyelven lehet szentmisét tartani.
Forrás: www.kecskemet.hir6.hu

A pekingi klíma kifejezetten jót tesz a sportolók számára

2008.08.11.

(stop.hu) Az olimpiai játékok sportolói számára nem remélt előnyt jelenthet a kínai forró, párás környezet - állítják brit kutatók.

A köznapi gondolkodás azt sugallná, hogy különösen a hűvösebb éghajlatú országok sportolói nehezen alkalmazkodnak a nagy melegben való versengéshez.

Az olimpiai játékok idejére Pekingben magas hőmérsékletet és nagy páratartalmat jósoltak a meteorológusok. Az angliai Nottingham Trent Egyetem kutatói azonban úgy találták, hogy a brit női gyeplabdacsapat tagjainak jobb volt a döntéshozó képessége hőségben. Hannah Macleod kutatásvezető úgy véli, a sportolók mozgósítani tudták kognitív tartalékaikat.

Az angol kutatók szerint a meleg nem feltétlenül káros, főként azokban a sportokban, ahol taktikai érzékre és mentális fittségre van szükség.

A BBC jelentése szerint a nottinghami kutatók a brit női gyeplabdacsapat két tagjával (Anne Panter és Becky Herbert) egy átlagos mérkőzés körülményeit szimulálták taposómalomban zajló terheléssel. A taposómalmot az egyetem "időjáráskamrájában" helyezték el, ahol a Pekingben várható hőmérsékletet és páratartalmat állították elő: 33 Celsius fokot és hatvan százalékos páratartalmat.

Az összetett mentális feladatokat a játékosok ugyanakkora számban oldották meg hőségben, mint normál körülmények közt, ám gyorsabban. Macleod szerint extrém körülmények hatására az élsportolók előhívják kognitív tartalékukat, ez teszi lehetővé számukra, hogy legyőzzék a hőstressz hatásait.
Forrás: www.stop.hu

Peking útikönyv

2008.08.06.

(kaplarbalazs.com) 2008 júliusában, a Panoráma kiadó városkalauzok sorozatában jelent meg Peking útikönyvem, 480 oldalon, 204 fényképpel és számos térképpel, 4500 forintos áron (ISBN: 9789632439426, mérete 125 x 230 mm, súlya 670 gramm).

A könyv a könyvesboltok mellett az alábbi online áruházakban is megvásárolható:
-Tóthágas
-Libri
-Útikönyv áruház

Részletek az Előszóból

A világ legnépesebb országaként ismert Kína a régmúlt több évszázadnyi és a közelmúlt több évtizednyi bezárkózását követően mára a világ egyik legizgalmasabb célpontjává vált. S bár más nemzetek ezt minket, magyarokat jócskán megelőzve fedezték fel, szerencsére ma már egyre több magyar turista és üzletember is utazik a hazánktól 9 000 km-re fekvő, a világ egyik legrégebbi civilizációjaként is ismert országba. Természetesen többségük felkeresi a kínai fővárost, Pekinget is, ahol több ember él, mint hazánk összlakossága. Pontosabban Beijinget, fővárosukat ugyanis ma már nemcsak maguk a kínaiak írják Beijingnek, de a legtöbb ország szintén áttért erre az írásmódra. Ennek kapcsán már itt, az Előszóban tisztáznunk kell a kínai nyelv könyvünkben használt átírási módját latin betűkre...

A küszöbön álló olimpiához kapcsolódó beruházások oly mértékben pörgették még feljebb az addig is igen gyors változások sebességét, hogy talán nem túlzás ennek kapcsán új időszámítást emlegetni. Ahogy egykor a kínai uralkodók, az Ég Fiai a Sarkcsillaghoz igazodtak, úgy látszik meghatározni a mai Peking mindennapjait a 2008-as olimpia. Minden erről szól, és minden ennek van alárendelve. Az olimpiai megnyitóig hátralévő időt - annak, aki mondjuk épp a Holdról pottyant volna ide és nem tudná fejből, mint a helybeliek - a város több pontján elhelyezett órák mutatják másodperc pontossággal. A Pekingbe érkezők többsége elsőként a repülőtér mellett elhelyezett órára figyelhet fel, a kihelyezés ideje és a helyszín fontossága szerint azonban egyértelműen a Tiananmen térié az elsőbbség...

Az olimpia előtti években a - Kína többi városához viszonyítva szerencsére valóban nagy számban fennmaradt - pekingi műemlékeket sose látott méretű restaurálási roham keretében újítják fel. A cél, hogy 2008-ra mind "eredeti" pompájában csillogjon. A majd minden nevezetességre kiterjedő munkálatok alatt azok többsége - az éppen felállványozott munkaterületeket kivéve - folyamatosan látogatható...

Ha valamire, akkor Kínára mindenképp igaz, hogy nem lehet csak mások elmeséléséből megismerni. Ahogy egy kínai közmondás tartja: "Jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla" (Băi wén bu`rú yi- jia`n)...

A szerző
Forrás: www.kaplarbalazs.com

Javasolt védőoltások és tanácsok a pekingi olimpiára utazóknak

2008.08.05.

Kínában előforduló betegségek:

Hepatitis A (étellel - vízzel terjedő fertőző májgyulladás)

Megelőzés: védőoltás (legalább 2 héttel az út előtt)
jól átsült vagy átfőtt, melegen tálalt ételek fogyasztása,
palackozott víz használata (fogmosáshoz is).

Hepatitis B (orvosi beavatkozással, szexuális úton terjedő fertőző májgyulladás)
Megelőzés: védőoltás (legalább 6 héttel az út előtt, 2 oltás 1 hónap különbséggel),
óvszer használata,
tetoválás- közös tű- fecskendő használatának a kerülése.

Hastífusz (étellel-itallal terjedő fertőző betegség )
Megelőzés: lásd hepatitis A

Japán B-encephalitis (szúnyogcsípés által terjed)
A fővárosban nincs fertőzési veszély.
Malária (szúnyog által terjesztett megbetegedés)
Az olimpiai játékok területe nem maláriás.
Influenza (cseppfertőzéssel, orrváladékkal terjedő légúti fertőzés)
Megelőzés: influenza elleni védőoltásra nincs szükség nyári időszakban.

Madárinfluenza (döglött, beteg madarak érintésével terjed)
Megelőzés: nincs ellene védőoltás,
beteg, döglött madarak érintésének a kerülése,
állatpiac látogatása nem javasolt.

Tetanusz (földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül terjed )
Megelőzés: emlékeztető tetanusz oltás, ha az előző 5 éven túl volt (így nem szükséges a helyi oltás Kínában történő felületes sérülésnél).

Veszettség (veszett állat harapásával terjesztett fertőzés)

Megelőzés: állatok érintésének a kerülése,
állatharapás esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni.

További információ: Gyakorlati tanácsok kóbor kutya támadás elkerülésére

Schistosomiasis ( édes vizű tavakban, folyókban csigák által terjesztett féregfertőzés)
Megelőzés: ne fürödjön édes vizű tavakban, folyóban!

Hasmenés (a leggyakrabban előforduló bakteriális vagy vírusos betegség)
Megelőzés: átsült, átfőtt ételek fogyasztása,
nyers zöldségek, gyümölcsök fertőtlenítése, meghámozása,
palackozott víz fogyasztása, jégkocka mellőzése,
fertőtlenítő kéztörlő használata.

Légzőszervi problémák Asztma vagy más tüdőbetegség esetén konzultáljon kezelőorvosával az út előtt (kiegészítő kezelésre lehet szüksége), mivel Pekingben magas a levegőszennyezettség. Tartson magánál hörgőtágító (bronchodilatator) hatású szert.
Egyéb információk: Tájékoztatók:. Mi legyen az eü. csomagban; Étellel itallal terjedő betegségek; A repülőutazás veszélyei- a mélyvénás trombózis; A meleg klímával kapcsolatos betegségek. A kiutazás előtt kövesse a meteorológiai előrejelzéseket az olimpia idejére.

Forrás: www.oek.hu

Százezer ingyen óvszer az olimpikonoknak

2008.08.02.

(origo) A "Biztonságos játékok - küzdelem az AIDS ellen" elnevezésű kampány jegyében százezer óvszert osztottak szét a pekingi olimpiai faluban.

A kondomhoz egy információs csomagot is mellékeltek a szervezők, amelyből a betegségről szóló legfontosabb információk találhatók meg.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az akció kapcsán elmondta, hogy a sportolók - példamutatásukkal - jelentős szerepet játszhatnak az AIDS megelőzésében.

Négy esztendeje, az athéni olimpián 130 ezer óvszert adományozott az egyik gyártó cég a versenyzőknek, s az akció olyan népszerű volt, hogy naponta ezer darabot vittek el a falu patikájából az "érdeklődők".
Forrás: www.origo.hu

Cseht máris tesztelte a WADA - egyre szebb a magyar szállás

2008.08.01.

(MOB) Nem hagyták sokáig nyugodni Cseh Lászlót: péntek reggel alig tette be a lábát az uszodába, máris odaléptek hozzá a WADA ellenőrei, és vitték azonmód. Nem biztak semmit sem a véletlenre, vér- és vizeletvizsgálatnak vetették alá a magyar klasszist - viszont igen profin tették a dolgukat, elvégre egyetlen szúrással sikerült megoldani a vérvételt.

Cseh egyébként nagy kedvenc: a hazai és a nemzetközi tesztekkel együtt összesen 20-nál is többször vizsgálták az idén, természetesen valamennyi alkalommal negativ eredményt hozott a mintavétel.

Az úszók egyébként igen jól állnak az átállással: érkezésük napján, csütörtökön mindenkinek sikerült fennmaradnia estig (Cseh "esett el" először, vacsorázni sem ment), igy a ma délelőtti tréningen mindenki frissen és jól mozgott.

Eközben egyre szépül a csapat szállása: a MOB aranyfokozatú támogatójának, a Symának a kinai leányvállalata az együttműködés keretében megannyi bútort és dekorációt szállitottak le péntek délutánra. Babati Lajos szervezési igazgató és csapata aztán levezényelte a berendezkedést, igy a bejáratnál a hagyományos dicsőségtabló már "várja" az érmesek fotóit, mig a ház előtt kényelmes kertiszékeken, asztalok mellett, napernyők alatt is pihenhetnek a versenyzők. Mi több, aki a szabad levegőn akarja használni laptopját, megteheti, ugyanis a kertben is elérhető az internetes csatlakozást garantáló wifi-hálózat. Elkészült a szobabeosztás is: valamennyi sportoló neve felkerült az ajtókra.

Egy másik helyiségben eközben az MTV technikai csapata felszerelte a monitorokat és a közvetlen csatlakozást biztositó kábeleket, azaz a játékok alatt a faluból is be tud jelentkezni majd a Schulek-csapat.

Jelenleg egy megoldatlan probléma fájditja a MOB-vezetők fejét: továbbra sem lehet tudni, mikor érkezhet meg a faluba az a hatalmas szállitmány, amely a további dekorációkat, ajándékokat, a komplett egészségügyi stáb orvosi műszereit, gyógyszereit, továbbá a különféle nehezebb sportfelszereléseket tartalmazza. Tállay András, az egyészségügyi csapat vezetője ugyanakkor semmit sem bizott a véletlenre: a kézipoggyászában hozott magával egy defibrillátort.
Forrás: www.mob.hu

Hu Csin-tao "objektív" médiatálalást vár az olimpia idején

2008.08.01.

(Népszabadság Online) "Objektív" tálalást vár a külföldi sajtótól a jövő héten kezdődő nyári olimpiai játékok idején Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök.

Az államfő pénteken, a külföldi újságírókkal való, a pekingi parlamentben tartott szokatlan találkozója során, elismerve, hogy "elkerülhetetlenek a nézetkülönbségek" a világ minden táján élő emberek között, arra kérte a média munkatársait: "ne politizálják" a játékokat, mert az szerinte ellentétes az olimpiai szellemmel. Hu Csin-tao megerősítette, hogy a kínai hatóságok biztosítják a külföldi újságírók számára a munkájukhoz szükséges struktúrákat és eszközöket, ugyanakkor elvárják tőlük, hogy alkalmazkodjanak a kínai törvényekhez és szabályokhoz.

Peking csütörtökön közölte: nem oldja fel az olimpia idejére sem az internet ellenőrzését. A döntés heves ellenérzést váltott ki a nemzetközi médiában. Mint a francia hírügynökség tudósítója megállapította, az olimpia sajtóközpontjában, amely mintegy 5600 külföldi újságíró fogadására kész, a világhálón hozzáférhetetlen számos kínai ellenzéki vagy Tibet-barát portál.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a bejelentés után kénytelen volt elismerni, hogy a kínai hatóságok valójában soha nem ígérték azt, hogy az akkreditált külföldi sajtónak teljesen szabad internetes hozzáférést biztosítanak.

Hu Csin-tao a sajtótalálkozón leszögezte: Kína azért ad otthont a játékoknak, hogy bebizonyítsa, nem jelent fenyegetést a világ többi része számára. "Hosszú időn át Kína természettől fogva védekező katonapolitikát folytatott. Soha nem fog hegemóniára törekedni. Kína fejlődése semmiképpen nem fogja sem sérteni, sem fenyegetni más országok érdekeit" - mondta a kínai elnök, aki szerint az ország az olimpia után folytatni kívánja az "átfogó politikai és gazdasági reformokat". Hu Csin-tao úgy vélekedett, hogy így lehet biztosítani az ország gyors gazdasági és társadalmi fejlődését, és meggyőződését fejezte ki, hogy a játékok "szellemi öröksége" tartósan jótékony hatást gyakorol Kínára.

A kínai gazdaság 2007-ben 11,9 százalékkal növekedett, de ez az ütem némiképp lassult az idei év első felében: a másfél százalékos visszaesést elsősorban a kínai exportkereslet csökkenése, valamint hitelek visszafogása okozta.
Forrás: www.nol.hu

Pizsamában az utcán köpködni tilos

2008.08.01.

(Index) Fekete cipőhöz fehér zoknit hordani és pizsamában az utcán sétálni sem szabad, amíg tart az olimpia. Pekingben újabb és újabb érdekes szabályokat hoznak.

Pekingben mindent megtesznek az egy hét múlva kezdődő olimpia sikeres lebonyolításáért. Tíz napja a közlekedést változtatták meg]az olimpiai és a paralimpiai játékok idejére. A levegő minőségének javítása, illetve az állandó dugók megszüntetése érdekében egyik napon a páros, másik napon a páratlan rendszámú járművek járhatnak az utakon.

Közben átadtak három új metróvonalat is, amelyek közül az egyik másnapra bedugult. Később kitalálták, hogy a rendezvényeken tilos zászlóval szurkolni. Most ezeket is sikerült megfejelni, miután az olimpia idejére vonatkozó viselkedési és öltözködési előírásokat küldtek szét a szervezők négymillió pekingi háztartásba.

A füzetben a városvezetés többek között azt tanácsolja, hogy a lakók kerüljék a túl színes ruhaviseletet, ne hordjanak fehér zoknit fekete cipővel, és ne járjanak át a szomszédokhoz pizsamában, ahogy azt az idősebbek gyakran teszik.

Az "etikett" a helyes kézfogástól a megfelelő testtartáson át az utcán köpködés mellőzéséig számos intelmet tartalmaz. A kiadványban szerepel az is, hogy a szervezők által remélt 400-450 ezer külföldit tilos megkérdezni korukról, családi állapotukról, jövedelmükről, vallási és politikai hovatartozásukról, címükről.

Az utóbbi időben a kínai kormány nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a lakosok felkészülten fogadják az olimpiára látogatókat, áprilisban például a helyes szurkolói magatartásról adott ki könyvet. Korábban azt is előírták, hogy az olimpia alatt tevékenykedő hoszteszek csak magas lányok lehetnek.

Ugyanakkor hiába próbálnak meg mindent a szervezők, heves tiltakozás fogadta a Kínában dolgozó külföldi tudósítók részéről, hogy a pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosít szabad internethasználatot.

Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait, továbbá egyéb Kínát bíráló portálokat.
Forrás: www.index.hu