"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Lengyel pavilon

A 2010-es Világkiállításra épülő lengyel pavilon tervének bemutatása

A lengyel tervezők nyilvánosságra hozták pavilonépítési koncepciójukat, melyet szerkesztőségünk a maga teljességében, négy részes sorozatban közöl.

I./IV. rész
A terv

Vizuális élményekben bővelkedő kortárs világunkban a képi nyelv a kommunikáció legfontosabb eszköze, segítségével azonnal és akadálymentesen pazar látványban lehet részünk.
Építészeti szempontból a nemzetközi vásár annyiban lehet vonzó, amennyiben elszakadva a megszokottól képes lesz az érzékek rabul ejtésére, és egyedülálló, minőségi élményt nyújt.

A nemzetközi vásár természetére tekintettel, a kiállításnak esztétikai jellegzetességeivel kell utalnia az ország eredetére, stílusában felismerhető és emlékezetes képet kell adnia a kiállítóról. Tervünkben a népművészetből vett papír-kivágás motívumon keresztül jelenítettük meg a témát.

Egészen pontosan, nem másról van szó, mint a papír-kivágás motívum bemutatásán keresztül egy alapvető esztétikai kód kortárs építészetbe történő átviteléről, melynek során két szempontot vettünk figyelembe.

Először is, nem a szó szerinti értelemben vett népies hatás elérésére törekedtünk a hagyományos motívumok mechanikus többszörözésével. Az volt a szándékunk az építészeti tervezésnél, hogy egyszerre merítsünk a hagyományból és utaljunk is arra. Célunk a hagyomány kortárs újraértelmezése, a jelenre történő kreatív kiterjesztése volt sokkal inkább az inspiráció, mintsem másolás útján.

Másrészt arra törekedtünk, hogy a szerkezetet a saját jogán készítsük el, tisztán építészeti dimenzióba helyezve, hogy olyan fontos viszonyítási pont legyen, ami a lengyel tervezői teljesítmény kirakatául szolgálhat.

A pavilon külső megjelenése látványos és szemet gyönyörködtető nappali fényben, szemközt a többi Expo létesítmény panorámájával, míg delejező élmény éjjel, amikor az épület ragyog a kivágott motívumokon keresztül átszivárgó sokszínű fénytől. Az épületen belül a külső burkolat úgy jelenik meg, hogy a látogatóknak a fény-árnyék játéknak köszönhetően olyan élményben lehet részük, mintha az égbolton megjelenő napsugarakat figyelnék.

A szerkezet átfogó formája, a sok lejtős síkkal, egyfelől olyan látványt nyújt, mintha papír-hajtogatás lenne, másrészt a geometrikus, és egyben rugalmas tér kreatívan felosztható a különböző kiállításoknak, bemutatóknak, és hasznos funkcióknak megfelelő belső részekre.

További képek kattintson ide >>>Lengyel pavilon (pdf)


II./IV. rész
Funkcionális elrendezés

A pavilon külső szerkezete és tervezett belső berendezése úgy vezeti a látogatókat, hogy az épület logikai felépítésének megfelelő útvonalat kövessék és tegyék meg.

A belső és a külső szerkezet között közvetítő szerepet játszó bejárati útvonal a pavilonok között kijelölt téren keresztül közelíthető meg. Az épület gyűrődéséből kialakított részleges tető lehetővé teszi egy szabadtéri étterem kialakítását, de alkalmas arra is, hogy megvédje a látogatókat az időjárás viszontagságaitól.

A bejárat az előcsarnokba nyílik, ami egy információs központba, egy étterembe és egy üzletbe vezet. Ezt követően a látogatók továbbhaladnak a legfőbb, a pavilon teljes magasságáig kiterjedő kiállító térbe.

A belső homlokzatot a kivágásokon beszűrődő fény-árnyék játék festi meg, lesznek azonban homogén, képernyőként funkcionáló falak is, amelyeken a lengyel városi életet mutatják be. Következésképp, az épület belső szerkezete rendszeres bemutatók, előadások háttereként szolgál, így például közvetlenül ábrázolja a tipikus lengyel piaci miliőt.

A bejárati tető felett elhelyezett koncert terem is innen lesz megközelíthető. A kisegítő funkciók az épület legalsó szintjén, a tetőre vezető feljáró alatt kaptak helyet.

A látogatók folytatva útjukat, belépnek a jövő városainak szentelt kiállító térbe. Itt a fával borított földpadló fokozatosan emelkedik, majd lépcsőzetes, teraszos kialakításának köszönhetően előadóteremmé alakul. A lépcsők a pavilon belsejében felfüggesztett, a magasföldszintre táruló kiállítási rámpára vezetik a látogatókat, ahol a lengyel tervezők kiállítása és egy bár kapott helyet.

A rámpa utolsó szakasza a tető szintre, a kilátóhoz vezet. Innen a látogatók a növényzet és kisebb építészeti alakzatok által kijelölt utat követve megkezdhetik tetőről történő ereszkedésüket, amíg visszatérnek a kiindulási ponthoz, a pavilon bejáratához. Az ellenkező irány választásával folytathatják a nézelődést. A lejtős tető lehetővé teszi szabadtéri filmvetítések, színházi előadások és koncertek tartását.III./IV. rész
Felhasznált anyagok

Az alapvető szerkezeti és burkoló anyag a fa. A hagyományos népművészeti papírkivágás motívumok ihlette homlokzat külső rétege impregnált, lézerrel vágott furnér lemezből készül, amelyet a fa szerkezeti elemekre ragasztanak.

A falpanelek elemei üvegből és polycarbonátból készülnek. Az elemek külső oldalára víz - vagy UV fényálló anyagokat erősítenek.

A belső oldalakra emellett fél-átlátszó PCV vagy Tyvek típusú membránokat erősítenek, amelyekre a külső burkolat mintáit vetítik. A külső, bejárati rész és a pavilon belső tereinek padlóját egyaránt impregnált fapadlóval borítják.

Az anyagválasztást és a szerkezet jellegét nagymértékben meghatározta a pavilon egészének, vagy egyes részeinek jövőbeni újrafelhasználása, vagy más célú hasznosítása, így például annak lehetősége, hogy az Expot követően valamelyik lengyel városban újra felállíthassák a pavilont.

Azért döntöttek a színes fények használata mellett, mert a furnérlemez elemek megtartják természetes fa színüket. Alkonyatkor a homlokzat a kivágott elemeken áthatoló különböző, színes fényeknek köszönhetően káprázatosan ragyog majd.


IV./IV. rész
Tereprendezés

A bejárati udvar a pavilon földszintjének szerves részét alkotja. A külső padló mintája megegyezik az épület belsejében használt burkolat anyagával. A külső és a belső berendezés formáját egyaránt a homlokzat mintája ihlette.

Az elképzelések szerint a furnérlemez burkolatból kivágott elemeket felhasználják a bútorok gyártásánál, amelyek formában és anyagban egyaránt közvetlenül utalnak majd a pavilon építészetére.

A növényzetet úgyszintén ennek megfelelően rendezik el: a növények a tetőn, a homlokzaton kivágott mintákból bújnak elő.

Papírmasé lengyel pavilon az expóra - 2008. január 7.

(hg.hu) Kiválasztották a 2010-es shanghai világkiállítás lengyel pavilonjának tervezőit. Az épületet a népi papírkivágásokra emlékeztető héj fedi majd, így adva nemzeti jelleget az egyszerű tömegnek.

TOVÁBBI KÉPEK PDF-BEN ...

A nyolcvanezer koronával díjazott nyertes pályázatot Wojciech Kakowski, Natalia Paszkowska és Marcin Mostafa lengyel építészek készítették. Úgy tűnik, a kettős burokkal védett, kubusos pavilonok tárlata lesz az expo; Norman Foster hasonló épületet tervezett az Egyesült Arab Emirátusoknak, de bemutatták már a brit pavilon terveit is. A lengyel a harmadik, amely nemzetközi érdeklődésre tarthat számot.

A tervezők nemcsak a burkolat kiképzésében nyúltak már bevált sablonhoz. Az sem új, hogy földről szögletes spirálban az ég felé csavarodó épület tetejére fel lehet sétálni, és az kilátóként (plusz számos egyéb szabadtéri célra) használható. Hasonló tornyot tervezett Koppenhágába a BIG építésziroda, de hogy ne menjünk ennyire messze, a 2010-re felépíteni szándékozott pécsi konferencia- és koncertközpontot is így képzelték el a pályázatgyőztes Építész Stúdió munkatársai.

A shanghai expo magyar pavilonjára hárommilliárd forintot különítettek el kormányzati forrásból, olvasható a www.vilagkiallitas.hu honlapján. Bár konkrét építészeti látványtervek még nem láttak napvilágot, január ötödikén nyilvános ötletpályázatot hirdettek a magyar pavilon belső kialakítására.

Forrás: hg.hu