"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Dán pavilon

Dán pavilon - 2008. szeptember 10.

Biciklikölcsönzőt építenek a dánok Sanghajban

(hg.hu)A mobilitás lesz a kulcsszava a 2010-es sanghaji világkiállítás dán pavilonjának, amelyben még egy biciklis aréna is helyet kap. Az épület tervezését nyílt pályázaton nyerte el az innovativitásáról közismert dán Bjarke Ingels Group, azaz a BIG.

A dánok az utolsó nemzetek közé tartoznak, amelyek bemutatják a sanghaji EXPÓ-n épülő saját pavilonjukat; a magyar eredményt hetekkel ezelőtt hirdették ki. A dán pavilon elsődleges célja, hogy a túlnépesedett és az autóktól fuldokló kínai nagyváros számára alternatív közlekedési eszközt propagáljon. A kiállítás teljes ideje alatt 1500 bicikli lesz kölcsönözhető, a rendezvény befejeztével pedig lehetőség nyílik arra, hogy a pavilont újjáépítsék Sanghaj valamelyik közterén, így tovább szolgálja a városlakókat. Ez a funkció ihlette az építmény áramvonalas, kerekded formáját is.

A BIG párhuzamot lát Koppenhága és az EXPO-város között abban, hogy mindkettő tengeri kikötőnek épült, igaz, a már felhagyott dokkok megújításának helyzete alapvetően különbözik. Míg Dániában mára üzleti parkok és kulturális intézmények foglalták el a kikötők betoncsíkjait, addig Sanghajban még gyerekcipőben jár ez a típusú rehabilitáció. A dán pavilon másik fő célkitűzése ezeknek a munkáknak az elősegítése, mégpedig egy különleges installáció segítségével: a tér közepén egy medence kap helyet, tele dániai tengervízzel, amelyben a helyi látogatók akár meg is mártózhatnak. Edvard Eriksen híres Kis hableány-szobra, Dánia legismertebb szimbóluma szintén megjelenik majd a tengervizes medence közvetlen közelében.

Forrás: www.hg.hu

Dán pavilon (PDF) >>

Welfairytales The Danish Expo 2010 pavilion (PDF) Press release >>