"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






A kormány már fizetett Sanghajért

2010. november 11.

A sanghaji világkiállítás egyik alvállalkozója az Orbán-kormányon kéri számon, hogy nem fizették ki a magyar pavilon üzemeltetéséért járó összeget. Eközben a birtokunkba került dokumentum szerint a fővállalkozónak, a Genexpo 2010 Hungary Kft.-nek március 30-ig milliárdos nagyságrendben utaltak át pénzt a keretszerződésből. Az állam az alvállalkozókkal nem áll kapcsolatban, velük a fővállalkozónak kellene rendeznie a számlákat.

Pindroch Tamás
(magyarhirlap.hu) „A kollégák számára az ellátást is szerződés szerint biztosítottuk, annak ellenére, hogy cégünk a mai napig nem kapta meg a kiállítás üzemeltetéséért járó fizetséget. Így a magyar
pavilon üzemeltetését eddig saját forrásból előlegeztük meg” – ezt közölte Dégen Imre, az Expo Trade Kft. vezetője. Lapunk korábban azért kereste meg Dégent, mert megírtuk: a magyar pavilon elhunyt főmérnöke, Balás Gábor özvegye a mai napig nem kapta meg az Expo Trade-től azt a bruttó 1,2 millió forintot, amelyet a cégnek a férje munkája után kötelessége lenne kifizetni.

Dégen Imre azt is mondta, hogy a fizetségüket mindig utólag, a kormány által elfogadott teljesítés alapján kapták meg. Március óta – folytatta – azonban a beadott elszámolásokra nem érkeztek az utalások. „Így a magyar pavilon üzemeltetésében részt vevő egyetlen személy vagy vállalkozás részére járó díjat sem fizette meg a kormány, tehát Balás Gábor munkája után járó díjazást sem” – mondta az ügyvezető.

A Magyar Hírlap birtokába került dokumentum szerint azonban a fővállalkozó, a Genexpo 2010 Hun­gary Kft. március 30-ig a 2 milliárd 600 milliós szerződéses keretösszeg kétharmadát, tehát az 1 milliárd 651 millió forintot már megkapta.

A kivitelezésért felelős Genexpo 2010 Limited ugyancsak március végéig az 1 milliárd 57 milliós keretösszeg majdnem teljes egészéhez, 989 millió 425 ezer forinthoz hozzájutott. Információink szerint már­cius 30-ig úgy fizették ki a kivitelezés majdnem teljes összegét, hogy az építkezés, úgy tudjuk, január végén kezdődött el, és március 30-ig nem fejeződött be, így tehát a teljesítés sem történt meg.

A szerződés teljes időszakára vonatkozó százmilliós tartalék keret majdnem egészét, több mint 99 millió forintot, szintén a kivitelezés során használták fel, szintén március 30-ig.

A néhai Balás Gáborral szerződésben álló, a pavilon üzemeltetéséért felelős Expo Trade Kft.-nek március végéig 256 millió forintot fizettek ki a csaknem 620 milliós keretösszegből. A lapunk birtokába került dokumentum szerint március 30-ig úgy fizettek az üzemeltetésért az Expo Trade-nek, hogy a magyar pavilon még kész sem volt. Így tehát nem világos, hogy a cég mit is üzemeltetett ebben az időszakban.

Jelenleg is folyik a Tivoli Kft. és a Heart Communications szerződésének vizsgálata, amelyek keretében szintén százmilliós nagyságrendű kifizetések történtek már a világkiállítás május eleji megnyitása előtt.

Információink szerint a szerződéses keretösszeg majdnem kétharmadát kitevő teljesítést Huszty András, az előző MSZP-s kormányok miniszterelnöki megbízottja igazolta. Feltételezhető, hogy több esetben még a magyar pavilon elkészülte előtt.

Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt.

www.magyarhirlap.hu