"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Sanghaj: még robbanhat a magyar botrány

2010. november 3.

A sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának lebontatása a fővállalkozó Genexpo 2010 Hungary Kft feladata, amelynek ügyvezetője a helyszínen várja, hogy megkezdődhessen a munka. Mindeközben lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sanghaji, helyszíni vizsgálódása.

(hvg.hu/MTI) Az üzemeltető átadta a pavilont a fővállalkozónak, amely az építő céggel végezteti majd el a bontást, amint kiderül: hová és kinek kell leszállítaniuk a leltár szerinti eszközöket, berendezéseket. A feladat elvégzésére, vagyis az eredeti állapot visszaállítására, több mint egy hónap áll rendelkezésre,
december 31-ig kell az épületet átadni. Az óriás Gömböc minden bizonnyal az expómúzeumba kerül, annak kínai munkatársai már méretet vettek róla.

Az MTI úgy tudja, hogy a KEHI és a KIM egy-egy munkatársa közel egy hete tartózkodik Sanghajban; "egyeztető megbeszéléseket" folytattak a kínai alvállalkozókkal, valamint a magyar dolgozókkal, köztük a pavilon igazgatóhelyettesével, a biztonsági főnökkel, a kiállítási igazgatóval és a műszaki igazgatóval. Ezekről a tényfeltáró meghallgatásokról emlékeztetők is készültek.

A még a helyszínen tartózkodó vizsgálatot végzők helyi idő szerint szerdán este nem voltak elérhetők. Más információk szerint a KIM október 25-én szerződést bontott az Eastinfo Kft-vel, amelynek ügyvezető igazgatója korábban ellátta az úgynevezett "business entity" feladatokat és volt a pavilon főbiztoshelyettese is.

Galambos Iván, a Genexpo ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta, ő maga - azt követően, hogy a cég előző ügyvezetője lemondott - 2009 decemberében vette át az ügyvezető igazgatói feladatokat és vállalkozott projektmenedzserként a Miniszterelnöki Hivatal és a Genexpo között létrejött szerződés teljesítésére. Álláspontja szerint cége a szerződésben vállaltakat jó színvonalon teljesítette, a jelenleg folyó vizsgálatban együttműködően vesznek részt.

Galambos ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy dacára annak, hogy teljesítményigazolásaikat a KIM nem utasította vissza, az elvégzett munka ellenértékét április óta nem térítették meg. "Hazaérkezésem után megvizsgáljuk, hogy hogyan és mikor indítunk pert a KIM szerződésszegése miatt" - közölte a Genexpo ügyvezető igazgatója.

Forrás: www.hvg.hu