"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Egy nap több mint egymillióan a sanghaji világkiállításon

2010. október 18.

Több mint egymillióan keresték fel a sanghaji világkiállítást szombaton, és a turisták száma vasárnap is megközelítette az egy nappal korábbi rekordot.

(index.hu/MTI) Az eddigi összlátogatottságot tekintve a sanghaji expó már világelső.

Kína világkiállítására május elseje óta már több mint hatvanöt millió ember ment el, míg az eddigi csúcsot Oszaka tartotta, ahol 1970-ben a teljes hat hónap során 64 millióan jutottak be az expóra. Sanghajban a rendezők az október végi zárás előtt további hatalmas tömegekre számítanak.


A kínaiakat a befogadóképesség, a kapacitás korlátaira figyelmeztető felhívások nem rettentik el, ha arra gondolnak: ha nem sietnek, lemaradnak a hatalmas attrakcióról. A hétvégén az eddig nem látott emberáradat beterítette a világkiállítás területét - a park, a pavilonok, a szolgáltatók, a tömegközlekedés kora reggeltől az eddigi legnagyobb rohamot szenvedte el.

Egyes pavilonok délután 4-5 órakor leállították a sorban állást, mert belátható volt, hogy a sor végére állók aznap már nem juthatnak be. A többség csak az expóparkban való menetelést "élvezhette", fényképezkedhetett az épületek és a szabadtéri installációk előtt, és legfeljebb néhány kisebb kiállítással ismerkedhetett meg.

Az expó vezetősége rendkívüli intézkedéseket hozott, a városi metró televíziós képernyőin figyelmeztető felhívásokat tettek közzé, és a 700 ezredik látogató után már a televízióban, az interneten és hangszórókon keresztül is próbálták rávenni az embereket arra, hogy ne induljanak el, vagy ne állják végig a sorukat a bejáratnál. A kapukat azonban nem zárták be. Csupán reggel 9 és 10 óra között 270 ezer ember jutott be az expó területére.

A megjelent időseket és fiatalokat nem rettentette el a tömeg, a kordonok közötti nyomorgás. Kisszékeket hoznak magukkal, esznek, telefonálnak, sms-eznek, zenét hallgatnak vagy csak egykedvűen várnak. A kacskaringós útvesztőszerű masszív sorterelő korlátok között egymáshoz szorulva, a külső szemlélő számára szívszorító türelemmel állják vagy ülik végig a sort, akár öt-hat órán át is. A folyamatosan közlekedő buszokon összepréselődve nem mindig hang nélkül igyekeznek egy-egy újabb célállomásra jutni és ott leszállni.

A szervezők húsz külön buszt állítottak forgalomba, hatezer méter extra korlátot helyeztek ki és ideiglenes vécéket állítottak üzembe. Délután négy órakor szervezetten megkezdték a látogatók kivezetését, hat vészkijárat megnyitásával.

A sanghaji világkiállítás, amelyen összesen 246 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselteti magát október 31-én zárja kapuit; a szervezők induláskor körülbelül 70 millió látogatóra számítottak.

Forrás: www.index.hu