"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






A régi magyar kém cégének bomba üzlet volt a sanghaji expó

2010. október 9.

Pindroch Tamás
(magyarhirlap.hu) Alaptalanul fizettek ki 661 millió forintot a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja fővállalkozójának, a Genexpo Kft.-nek, úgy, hogy tényleges teljesítés nem történt, vagy a költségeket eltúlzottan számolták – ez áll a lapunk birtokába került dokumentumban. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata szerint ez az összeget részletezve: az Art Média Kft. áthárított díja 18 milliót, az el nem végzett pótmunkák 99 milliót, a nem megfelelő minőségű fa hangdobozok szállítása 79 milliót, a karbantartási költségek téves és alaptalan számítása 96 milliót tett ki. Ezenkívül a költségek eltúlzott forint-RMB (renminbi, Kína hivatalos pénzneme) árfolyammal történő beállítása a költségvetésbe
és a valóságban el nem végzett kínai munkák feltüntetése összesen 368 millió forintra rúgott. Úgy tudjuk, a magyar állam szeptember 30-ig a fővállalkozónak 1 milliárd 650 millió forintot fizetett ki. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) további 150 milliót közvetlenül a BMC Kft.-nek térített meg. Így eddig tehát összesen 1,8 milliárd forintot állt a magyar pavilonért az állam.

A Genexpo 2010 Hungary Kft.-vel 2009. október 29-én kötött az MSZP-s vezetésű Miniszterelnöki Hivatal vállalkozási keretszerződést a világkiállítás pavilonjának kivitelezésére, üzemeltetésére, kulturális programjainak megszervezésére és lebonyolítására, valamint sajtó- és PR-tevékenységének ellátására. A vállalkozói díjat 2 milliárd 599 millió 303 ezer 561 forintban határozták meg. A Genexpo Kft. öt alvállalkozóval kötött szerződést, amelyek azonban további alvállalkozókkal dolgoztattak, sőt a helyszínen munkát kapók is az itteni bérviszonyoktól eltérő drámaian magas bérekért kaptak munkát.

A Genexpo 2010 Limited a pavilon kivitelezésére 1 milliárd 214 millió 370 ezer forintban egyezett meg a testvércégével. A további alvállalkozói között találjuk az Expo Trade Kft.-t, amely a pavilon működtetésére 619 millió 380 ezer, a BMC Kft.-t, amely a kulturális programokra 454 millió 250 ezer, a Tivoli Kft.-t, amely kulturális szolgáltatásokra és filmgyártásra 77 millió 900 ezer és a Heart Communications Kft.-t, amely PR-ra és kommunikációs feladatok elvégzésére 84 millió 750 ezer forintban állapodott meg a fővállalkozóval.

Az alvállalkozók alvállalkozói között kínai cégek is vannak, s a kormány álláspontja szerint nekik nem az államtól, hanem a magyar fővállalkozójuktól kell követelniük a számukra járó összeget. Úgy tudjuk, hogy az ellenőrzés közben a Kehi bekérette a pavilont működtető Expo Trade három kínai alvállalkozói tevékenységéről a kínai jogszabályok szerint kiállított számlákat. Szerintük az összesen 745 ezer eurót, tehát több mint 200 millió forintot tartalmazó számlák közül több nem tekinthető hitelesnek, mivel azokat nem kí­naiul állították ki, és nem tartalmazzák a helyi szabályok által előírt adatokat. Így a nem hiteles számlák alapján nem is fizethetnek a három kínai alvállalkozónak.

Hab a tortán, hogy a lapunk birtokába került dokumentum szerint a szóban forgó cégek Kínában vannak bejegyezve, és Sanghajban végezték a tevékenységüket, de az átutalást nem kínai, hanem egyazon hongkongi bankszámlára kérték. Hongkong bár hivatalosan Kínához tartozik, önálló gazdasági státussal rendelkezik.

A közigazgatási tárca szerint a cégek ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy elkerüljék a kínai adó­fizetést, mivel a Hongkongban keletkezett nyereség után egyáltalán nem kellett adót fizetniük. A miniszté­rium álláspontja az is, hogy ez ellentétes a Magyarország és Kína között még 1992-ben aláírt, és hazánkban 1999-ben ratifikált megállapodással. Ez az államközi szerződés ugyanis a jövedelemadók területén kimondja a kettős adóztatás elkerülését és az adóztatás kijátszásának megaka­dályozását.

Forrás: www.magyarhirlap.hu