"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Kínai skandalum

2010. augusztus 14.

(hetivalasz.hu) Gyurcsány Ferenc kormánya még 2007-ben nevezte be Magyarországot az idei sanghaji világkiállításra. Nemzeti pavilonunk gondolatiságát egy hazai találmány, a kvázi keljfeljancsi-elven működő Gömböc határozza meg, amit bárhogy tesznek le, geometriai formája miatt mindig talpra áll.

A magyar főszervezők szerint a kínaiak máris háromdimenziós jin-jangként tekintenek a Gömböcre, függetlenebb források viszont arról számoltak be, hogy a látogatók nem képesek megfejteni a pavilon tetejéről lelógó deszkák és a terem közepére helyezett billegő objektum üzenetét.

A magyar jelenlét megítélése persze ízlés dolga. Ám a kivitelezésre szánt pénzek elosztása nem lehet "véleményes"; elvileg azért lett miniszterelnöki megbízottja a világkiállításon való részvételnek - a magyar-kínai kapcsolatokért a kormányváltásig általában is felelő Huszty András személyében -, hogy az állami források ésszerűen érjenek célba.

Ehhez képest a Bajnai-Huszty-adminisztráció a Dégen István fémjelezte Genexpo 2010 Hungary Kft.-vel nyerette meg a pavilon kivitelezéséről és üzemeltetéséről szóló 2,6 milliárd forintos közbeszerzést. A cég pedig, lévén mikrovállalkozás, kizárólag többszörös alvállalkozói láncon keresztül, azaz drágán képes bármit is teljesíteni. A lapunk birtokában lévő kormányzati dokumentumok szerint ráadásul a kínai szervezők magukra vállalták, hogy helyi cégekkel húzatják fel (részben magyar költségen) a pavilonunkat, tehát a Genexpo 2010 Kft. bevonása eleve mesterkéltnek tűnik. Különösen, hogy az építési naplókban kivitelezőként az Oriental Expo Services (Beijing) Limited szerepel, ami értelemszerűen nem azonos sem a magyar kft.-vel, sem a cég hongkongi (offshore státusú) anyavállalatával, a Genexpo 2010 Limiteddel, sem az utóbbit - Dégen Istvánék állítása szerint - birtokló Genex nevű kínai kiállításszervező társasággal.

Azt, hogy ebben a cégdzsumbujban mely érdekeltség mit végzett, rendőrségi eszközökkel lehet felderíteni. Ám mára megdőlni látszik a dégeni axióma, vagyis hogy a Hongkongba bejegyzett (így adómentességet élvező) Genexpo-anyavállalat mögött kínaiak állnak.

A Heti Válaszhoz került teljesítésigazolásokban ugyanis az áll: a Genexpo 2010 Limited ügyvezetője Szöllősi Katalin, a magyar pavilon igazgatóhelyettese. És innentől különösen érdekes a magyar állami pénzek sorsa: például az, hogy miközben a Gömböc-csarnok kiviteli terve szerint az építkezés bekerülési költsége legfeljebb 500 millió forint lehet, az előző kormány e munkára több mint egymilliárd forintot hagyott jóvá. Emellett Huszty András miniszterelnöki megbízott Dégenék tulajdonába adta a közpénzből vett pavilonberendezéseket, tehát további tízmilliókat tolt ki - hűtlenkezelés-gyanús módszerrel - a Genexpónak.

Úgy tudjuk, a szintén az MSZMP gazdaságpolitikai műhelyeiben szocializálódott Huszty utóbbi ajándékáról már értesült a "Fidesz-elhárítás", és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a múlt héten írásba adatta a Genexpóval, hogy a világkiállítás zárása után visszaszolgáltatja az államnak a pavilonba beszerzett tárgyakat.

Emellett arról is határozott a tárca, hogy a sanghaji kulturális-országimázsjavító programokra mindenképp teremt forrást. Kis színesként azért említést érdemel, hogy a kinti kultúrfesztivált szervező BMC Budapest Music Center Kft. számára a delegációk utaztatását ugyancsak Dégen István végzi (a Locomotiv Travel nevű utazási irodáján keresztül). Vagyis az egykor D-24-es fedőnéven a III/1-es csoportfőnökség tisztjeként szolgált hírszerző a Kína-biznisz "tetején" és "alján" egyaránt megjelent - de hogy ne legyen egyedül, a kancellária Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök legfőbb tanácsadóit is 4-5 millió forintos tanácsadási pénzhez juttatta (lásd kiemelésünket).


SANGHAJI EXPÓPÉNZEK

Közbeszerzések

Kivitelezés, üzemeltetés, sajtó- és PR-tevékenység, kulturális programok, utaztatás
Győztes:
Genexpo 2010 Hungary Kiállítást és Hirdetést Szervező Kft.
Szerződés: 2009. október
Összeg: 2,6 milliárd forint (bruttó)

A magyar pavilon megtervezése
Győztes:
Lévai Tamás építész
Szerződés: 2008. szeptember
Összeg: 50 millió forint (bruttó)

A pavilon fő attrakciójának számító Gömböc jogainak megvásárlása
Győztes: Gömböc Kft.
Szerződés: 2008. január
Összeg: 36 millió forint (bruttó)

A Miniszterelnöki Hivatal által kötött kiegészítő szerződések

Tanácsadási, közbeszerzési tanácsadási, informatikai, arculati tervezési, felügyeleti, tolmácsolási megbízások - például Tunyoginé Akóts Klárának (Medgyessy Péter volt tanácsadója, Sherpa Nemzetközi Tanácsadó Kft.) és Dessewffy Tibornak (Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadója, Flevo Szolgáltató Bt.), illetve több más vállalkozásnak
Teljes összeg: ~140 millió forint (bruttó)


 

A cikk folytatása hamarosan.

Forrás: hetivalasz.hu