"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Expó 2010: 30 millió az jó?

2010. július 21.

Meghaladta a 30 milliót a sanghaji világkiállítás látogatóinak száma; szerdán, az expó 82. napján több mint 400 ezren voltak, immár 17. napja egyhuzamban. A napi csúcs 556 ezer 800 látogató volt a múlt hét szombatján.

(hirextra.hu/MTI) Az embereket láthatóan nem tartja vissza sem az eső, sem a párás meleg, sem az égető nap. A szervezők mindeközben nem győzik hangsúlyozni, hogy legyenek óvatosak, előzzék meg a hőgutát,
a folyamatosan 35 Celsius-fok körüli rekkenő melegben igyanak sokat, ne tartózkodjanak hosszan a tűző napon, használjanak fejfedőt, napernyőt.

A naponta megújuló expó állandó kiállításaival és megszámlálhatatlan új programjával nem veszített a vonzásából. A pavilonok teljes üzemmel újabb és újabb rendezvényekkel igyekeznek magukhoz csalogatni az embereket. A csehek például épp most zárták legújabb - több mint egyhetes - programsorozatukat, amelyen a 14 régió kultúráját, tudományos eredményeit, vonzó látványosságait mutatták be. Kóstoltatták a borukat is, éttermükben pedig a cseh ételeket népszerűsítették. Az Európa-színpadon az 1930-as évek nemzeti zenéjét, táncát idézték meg.

Az expó területén éttermet üzemeltetők mindegyike elégedett, a kínai közönség válogatás nélkül kíváncsi a norvég tengeri ételekre csakúgy, mint a bolgár, a román, a belga, pakisztáni fogásokra, vagy a már ismert japánokra vagy olaszokra. A 131 étterem az első két hónapban 12 millió 260 ezer vendéget fogadott, az adott időszak látogatóinak mintegy 60 százalékát. Volt olyan nap, amikor összesen 300 ezren ültek valahol asztalhoz.

Tansel Cakmak a férjével New Yorkból érkezett Sanghajba kizárólag azzal a céllal, hogy lássák az expót. "Egy kicsit többet vártam" - mondta, amikor az MTI-nek összefoglalta benyomásait. "Nem tudtam milyen egy világkiállítás, de több új csúcstechnológiát képzeltem ide, modern megoldásokat" - árulta el. Mint beszámolt róla, találkoztak jó és kevésbé izgalmas kiállításokkal. "Belekóstoltunk Németország, a németek életébe és ételébe - ez tetszett. "Az ukrán pavilonnál viszont egy órát vártunk, de nem érte meg. Eddig láttuk a norvég, a török, a görög, az ír és az olasz pavilont. Elmondhatom, hogy nincs egységes koncepció, nincsenek minőségi vagy más sztenderdek" - magyarázta Tansel, aki a képernyőkön sok helyütt vetített mozgóképeket a bemutatók fantáziátlan eszközének tartja.

Az Amerikából jött házaspár a meleg mellett elsősorban a sorbaállásra panaszkodott, ami miatt fontolóra vették, hogy lerövidítik az expóra szánt időt és inkább magában Sanghajban turistáskodnak tovább. Arra a kérdésre, hogy volt-e kedvencük, egyértelműen az olasz pavilon mellett tették le a voksot. "Az olasz pavilon kívül-belül elegáns, ízléses, és minden van benne, ami Olaszország" - mondták. "Történelem és a mai modern világ. Láttam cipészt munka közben és robotot, XVIII. századi festményeket és Ferrarit, s mindezt kivételesen hangulatos környezetben, illő színekkel, terekkel, formákkal. Ott a zene, a divat, a bor, a +pasta+, a képzőművészet és az építészet. Felsorolni sem tudom, de tény, hogy mindez harmonikus egységben egyszerre kellemes, szemet gyönyörködtető és élvezetes." - foglalta össze élményeit.

A népszerű olasz kiállításról, minden látogató szinte kivétel nélkül elragadtatással beszél. Beniamino Quin a pavilon főbiztosa némileg szerénytelenül egyenesen azt mondta: a pavilon mindenki számára "virtuális paradicsom". "Látogatónknak lehetőséget próbálunk kínálni arra, hogy megértsék a minőségi olasz élet mögött húzódó meghatározó tényezőket. Ezek között vannak: az építészet, a hagyomány, az étel, a kézművesség, a divat és a technika" - nyilatkozta a főbiztos korábban.
Forrás: www.hirextra.hu