"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






A Mecsek Táncegyüttes Kínában

2010. május 12.

Csaknem telt ház, mintegy félezres közönség előtt adott kétórás önálló estet a Mecsek Táncegyüttes kedden a dél-kínai Csöcsiang (Zheijang) tartomány székhelyén, Hangcsouban (Hangzhou) - közölte az MTI-vel Páva Zsolt, Pécs polgármestere, aki a művészekkel együtt Sanghajból érkezett Hangcsouba, s a gazdasági kapcsolatok építésére is felhasználja látogatását.

(prae.hu/MTI) A polgármester, aki telefonon nyilatkozott az MTI pekingi tudósítójának, emlékeztetett arra, hogy Baranya megye hivatalos partneri kapcsolatokat ápol a dél-kínai tartománnyal.
Így azt követően, hogy a sanghaji világkiállítás Európa-napján a 24 táncosból és négy zenészből álló együttes fellépett a hétvégén, kiváló lehetőség nyílt a hangcsoui bemutatkozásra.

Molnár János művészeti vezető hozzátette, hogy a táncosok is jól érezték magukat, s különösen élvezték, hogy a modern koreográfiával előadott két táncszínházi mű, amely ugyancsak az előadás része volt, nem várt sikert hozott, "a poénok időben elsültek".

Páva Zsolt Sanghajban egy kétmilliós kerület polgármesterével is találkozott, akivel a jövőbeni együttműködés konkrétumainak kidolgozásáról állapodtak meg. Mint mondta, kínai tartózkodását, későbbi hongkongi látogatásával együtt egyértelműen gazdasági kapcsolatépítésre is szeretné felhasználni.

Az expó lenyűgöző, mellbe vágja az embert - mondta sanghaji élményeit felidézve a polgármester, hozzátéve: a magyar pavilont ötletes megoldásnak tartja, az installáció szerinte elgondolkoztató, a külső pedig szellemes.

"A lényeg az, hogy egy innovatív, kreatív dolgot mutassunk be a világnak" - mondta Páva Zsolt, megjegyezve, hogy ennek a Gömböc megfelel. Ha egy "klasszikus", LCD-kijelzős, tárlókkal, kiállítási vitrinekkel berendezett pavilonnal lenne jelen az ország, akkor a magyar pavilon egy lenne a sok tucatból. Így viszont valami megmarad a látogatóban - vélekedett a pécsi polgármester, aki azonban egy nagyobb alapterületű megjelenéssel egy magyar éttermet is el tudott volna képzelni, és az ajándéktárgyakat is hiányolta.

A Kínával való jövőbeni kapcsolatokra utalva Páva Zsolt az MTI kérdésére megállapította: a tényeket tudomásul kell venni, Kína a világ egyik legfontosabb tényezője, politikailag, gazdaságilag és pénzügyileg egyaránt. "A válság közepette az országban folyó építkezések, beruházások láttán az embernek az az érzése, mintha itt semmi nem történt volna, és Kínán kívül is, azokon a helyeken, ahol most pénzre van szükség, megjelennek a kínai források" - mondta. Hozzátette: ha ezzel valaki tud élni, az adott esetben segítséget jelenthet.

"Pécs polgármestereként az a kötelességem, hogy minden eszközt megragadjak, hogy a jelenlegi rossz gazdasági helyzetből próbáljunk egy jó fejlődési pályára ráállni. Megépült az autópálya, vannak épülő ipari parkjaink, ezeket el kell kezdeni működtetni, és ha ebben Kínával tudunk együttműködni, akkor vele fogunk együttműködni, mert ez fontos a jövő számára" - hangsúlyozta a pécsi polgármester.

Forrás: prae.hu