"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Kínába költözött a Kis Hableány

2010. április 25.

Leleplezték a dán pavilon ékességét a sanghaji világkiállításon vasárnap. A híres Kis Hableány-szobor eredetijét vitték el Kínába a lehető legnagyobb titoktartás közepette.

(rtlhirek.hu) "Valami igazán különlegeset akartunk" - mondta Mike Lippert, a Sanghaj Expo 2010 dán pavilonjának kreatív igazgatója a szoboravatás után. Többek között ő volt az, akinek sikerült meggyőznie a koppenhágai városvezetést, hogy az ország jelképe legyen a pavilon legnagyobb látványossága idén, és ne csak egy másolatot állítsanak ki. A dán főváros lakói eleinte tiltakoztak, majd belenyugodtak, hogy több mint fél évig nélkülözniük kell a tengerpartjukról a Kis Hableányt. Ezrek mentek ki Edvard Eriksen alkotásának búcsúztatására egy hónappal ezelőtt, és nézték, ahogy daruval teherautóra emelik a 175 kilogrammos szobrot.


Hogy miként vitték Sanghajba a szobrot, teljes titokban tartották biztonsági okból. Így vasárnap először láthatta ismét nagyközönség a jelképet, amit a számos rongálás miatt szükségessé vált javítási, helyreállítási munkákon kívül 1913 óta senki nem mozdított el a helyéről. "Mostanáig csendesen üldögélt a koppenhágai szikláján" - mondta Christopher Bo Bramsen, a dán pavilon főbiztosa a vasárnapi avatóünnepségen. "Turisták milliói fogják csodálni szépségét" - tette hozzá a sanghaji polgármester-helyettes.

A hivatalosan jövő szombaton kezdődő világkiállításra 100 millió vendéget várnak a szervezők, 95 százalékuk kínai állampolgár lesz. A dán szervezők becslése szerint naponta 200 ezer látogató tekintheti majd meg Hans Christian Andersen mesealakját.

AFP / Független Hírügynökség

Forras: www.rtlhirek.hu