"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Hamarosan útnak indul Sanghajba a Gömböc

2010. február 11.

(orientpress.hu)Domokos Gábor, a Gömböc társfeltalálója ünnepélyes keretek között adta át a Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának interaktív terében kiállítandó Gömböcöket.

A világszerte üdvözölt találmány új példányait Galambos Iván, a Magyarország Expo-részvételének szervezéséért felelős társaság ügyvezetője vette át.

Az idei Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának központi elemeként szerepel a Gömböc, az utóbbi évek legjelentősebb magyar tudományos felfedezése.

Az épület belső terében nemcsak egy hatalmas, 2x3 méteres Gömböc-installáció lesz látható, hanem kialakítanak egy interaktív teret is, ahol összesen 10, működő Gömböcöt helyeznek el. Itt a látogatók megmozgathatják a tárgyakat, és élőben tapasztalhatják meg a találmány különleges tulajdonságát, nevezetesen, hogy vízszintes, kellően szilárd felszínen bármilyen helyzetből „talpra” áll.

A napokban elkészült Gömböcök között található vörösrézből, bronzból és plexiből készült darab is, valamennyi egyforma, 18 centiméteres méretű, az eltérő anyagok miatt mégis különböző tömegűek.

Ezeken kívül négy további, alumínium-ötvözetből készült példány is látható és tapintható lesz. Jellemző a tömör, homogén anyagra, hogy a fémből készült darabok kis méretük ellenére akár a 30 kilogrammot is elérhetik.

„Amikor azt mondjuk, hogy a Gömböc talpra áll, akkor valójában egyetlen stabil egyensúlyi helyzetébe tér vissza, ám mindezt nem ellensúlynak, hanem különleges, rendkívül precíz megmunkálás során kialakított formájának köszönheti” – magyarázta Domokos Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének professzora, a Gömböc társfeltalálója.

A most átadott Gömböcöket márciusban szállítják Sanghajba, az Expo helyszínére, ahol fél éven át, május 1. és október 31-e között ismerkedhetnek velük a Magyar Pavilon látogatói, akik az előzetes becslések szerint naponta tízezernél is többen érkezhetnek.