"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






888 nap és kezdődik a Világkiállítás!

2007. november 25.

E cikk írásának időpontjában pontosan 888 nap 8 óra 8 perc van hátra a világkiállítást megnyitó ünnepségig. A kínai kultúra szerint ez a nap különösen szerencsés. Hogy miért?
A nyolcas szám (八 bā) kiejtve nagyon hasonló hangzású, mint a „gazdagság” és a „felvirágzás” (发fā, mely a发财 fācái rövidített változata)
A kantoni dialektusban a két szó „baat” és „faat” „nyolc” és a „szerencse” még jobban hasonlít egymásra.
A nyolc páros szám lévén a női princípiumhoz, a yin-hez (阴yīn) kötődik. A nyolc igen gyakori jelképszám, a nyolc szent halhatatlan személyt is nyolc tárgy jelképezi: a legyező, a kard, a tökhéj-palack, a csattogtató, a virágkosár, a bambuszbot, a furulya és a lótusz. A kínai buddhizmuson belül is nyolc szerencseszimbólumot különböztetnek meg, köztük a tengeri kagylót, az ernyőt, a kereket, a lótuszt, és a korsót.

A Yi jing(易经yì jīng) jóskönyben is megjelenik a nyolcas szám, ahol a hatvannégy Hexagram a nyolc Triagramon/Trigramon (bā guà八卦) alapul. Valamennyi Triagram/Trigram három egyenes vonalból áll.
Ezek a vonalak lehetnek egészében egyenesek, vagy töredékek (két részből álló egyenesek). A Triagramok/Trigramok az ég, az ember és a föld hármas egységét jelképezik. A legalsó vonal a föld, a középső az ember, a felső az ég. Valamennyi Triagram/Trigram jövőre utaló változást mutat.

A Bagua egy ősi nyolcszög alakú szimbólum. A Feng Shui (风水, fēng shuǐ) egyik legfontosabb eszköze és egyben a Feng Shui egyik jelképe. A nyolcszög a négy égtáj, illetve a négy alirány megfelelője is.

Annak ellenére, hogy a nyolc a női princípium része, olykor mégis a férfiakhoz kapcsolódik. Úgy tartják például, hogy a fiúgyermek tejfoga nyolc hónapos korában jelenik meg és nyolc évesen veszti el azokat, 2×8 évesen pedig férfivá érik. Az ősi mitologikus elképzelésekben az Égnek nyolc tartóoszlopa van, valamint nyolc fajta szelet (szél) különböztetnek meg. A kínai mitológiában az egyik Zhou-kori királynak nyolc különleges, csodás lova volt, ami a kínai festészet és költészet állandó témája.
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a 8-as szám a végtelenséget, az örökkévalóságot jelképezi, ennek okát a számjegy 90 fokos elforgatásában látják. Az olimpia egész pontosan 2008. 08. 08-án, 8 óra 8 perc 8 másodperckor nyitja meg kapuit. A kínaiak szerint az lesz a legszerencsésebb nap az évben, ezért is örvend az olimpia oly nagy népszerűségnek a házasulandók körében. Várhatóan ezen a napon több ezer ifjú pár köt házasságot, hogy ezzel biztosítsák be maguknak a boldog és gazdag házas éveket.

Végül vegyünk néhány extrém példát a kínai hétköznapokból: Chengduban, Sichuan tartományban árverezték el a következő telefonszámot: 8888-8888. A leütési ára több, mint 270 ezer amerikai dollár volt- A Zhejiang tartománybeli Hangzhouban eladásra egy A88888 számú rendszámtáblát kínáltak eladásra 1,2 millió yuanért.

A fentiek alapján egyértelmű a következtetés: a nyolcas szám áthatja a kínaiak mindennapjait. A nyolcas szám a mindennapi köszönésekben is megjelenik. Tréfás búcsúzásnál ugyanis a kínaiak is használják a magyarra kísértetiesen hasonlító „pá – pá” szófordulatot. A pá jelentése kínaiul nyolc (八 bā). Az internetes beszélgetésekben, vagy sms – ben ezért a kínaiak nyolcasokkal köszönnek el egymástól, vagyis: 88 :-) !