"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Le az angolnak tűnő kínaival!

2009. szeptember 2.

Sanghaj hamarosan világkiállítást rendez. Ennek érdekében rendet tesz az angol nyelvű feliratok háza táján. Van miért. Az angol nyelvű(nek tűnő), de egyértelműen kínai gondolkodásmódot tükröző, angolul „Chinglish” névvel illetett (a Chinese és az English, azaz a kínai és angol szavak keresztezéséből született) feliratokkal tele van Kína. A külföldieket inkább mulattatja a dolog (íme egy gyöngyszem – magyar fordítása kb. „óvatosan csússzon el”, míg a vélhető jelentés kb. „vigyázat, csúszik”), a kínai hatóságok azonban a közelgő világkiállítás miatt rendet szeretnének tenni köztük – számolt be róla a BBC.

A precíz kínaiak önkéntes diákokat kérnek fel, hogy végigjárják a várost, és ellenőrizzék az angol nyelvű feliratok helyességét. Ha hibát találnak, értesítik a város önkormányzatát, akik majd eldöntik, kinek a felelősségi körébe tartozik az adott szöveg kijavítása.

A feliratok eltűnésével a turisták minden bizonnyal szegényebbé válnak egy-egy jóízű nevetéssel. A fordítások ugyanis többnyire azért rossz minőségűek, mert vélhetőleg géppel készültek, és senki sem ellenőrizte a pontosságukat. A jövőben azonban megritkulnak – vagy talán végleg el is tűnnek – az olyan jó tanácsok, mint például a sanghaji metrón olvasható hivatalos értesítés: „ha Önt ellopják, haladéktalanul hívja a rendőrséget!”.

Forrás: www.nyest.hu
Képek forrása: www.azsia.net