"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Kémelhárító tervezi a 2010-es világkiállítás magyar pavilonját?

2009. június 19.

(mr1-kossuth.hu) Előre tudni annak a pályázatnak az eredményét, amelyet a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának építésére írtak ki – állítja a Fidesz.

A cégnek nincs tapasztalata, ügyvezetője viszont titkos tiszt volt – mondta tájékoztatóján Cser-Palkovics András. A Fidesz helyettes szóvivője szerint a magyar pavilon kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljáráson 2,5 milliárd forintot fog elnyerni a Genexpo 2010 Hungary Kft., amelyet a cégkivonat szerint tavaly októberben hoztak létre összesen hatmillió 250 ezer forint jegyzett tőkével.

Cser-Palkovics András elmondása szerint a júliusban kihirdetendő pályázati eredményt azért lehet előre tudni, mert a pályázaton hárman indultak, de a másik két pályázót kizárták, egyedül a Genexpo maradt versenyben, és ennek a cégnek az ügyvezetője,Dégen István a sajtóhírek szerint titkos tiszt volt, a III/1-es csoportfőnökség D-24-es tisztjeként(Kattintson a linkre,ha bővebben szeretne tudni Dégen Istvánról) nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott.

Szerettük volna elérni a világkiállításon való magyar részvétel előkészületeivel megbízott Huszti András kormánybiztos, de adásunkig nem sikerült. Dégen Istvánt ugyancsak hiába próbáltuk fellelni.

Berek Patrícia
Forrás: www.mr1-kossuth.hu

Kínai üzlet

D-209 után itt a D-24-es botrány!

Szőnyi Szilárd, itthon@hetivalasz.hu
9. évfolyam 25. szám, 2009.06.18

(hetivalasz.hu) Az MSZMP, majd az MSZP szürke eminenciása, az egykori III/1-es főosztály szigorúan titkos tisztje. Jobb helyeken ilyen pedigrével a köze lébe sem kerülhetne egy demokratikus állam reprezentatív rendezvényének. Nálunk az ő cége lehet a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezője. Dégen István esete a 2,5 milliárd forintos beruházással.

Júliusban hirdetnek eredményt azon a közbeszerzési pályázaton, melyet a 2010 májusában kezdődő sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezésére írt ki a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). Az eredmény aligha szolgál majd meglepetéssel - legalábbis az indulók számára. Az év elején közzétett kiírásra ugyanis hárman jelentkeztek, ám a bírálóbizottság két pályázót - mivel nem tudtak minden feltételt teljesíteni - időközben kizárt a versenyből. Egyikük a tavalyi zaragozai világkiállítás magyar pavilonját üzemeltető Mac-Line Hungary Kiállításszervező Kft., másikuk pedig a Fideszhez közelállónak tekintett Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft. Az eljárás második fordulójába így egyedül a Genexpo 2010 Hungary Kft. jutott be, ezért értesülésünk szerint kétség sem férhet hozzá: ez, a - miként látni fogjuk, egy feketeöves hírszerző által vezetett - cég fogja elnyerni a 2,5 milliárd forintos megbízást.


Hongkongi háttérrel

A pavilon tervezésére a MeH pályázatot hirdetett, és mivel a beérkezett alkotások nem ütötték meg a mércét, nem adtak ki első díjat, hanem a második helyezett munkát fogadták el. A közbeszerzési pályázat győztesének ezt az alkotást kell - a világkiállítás szabályzata szerint kínai vállalkozók közreműködésével - felépítenie, üzemeltetnie, és a magyar programokat lebonyolítania.

Amint a Magyar Nemzet már észrevételezte, a közbeszerzési kiírás oly szigorúra sikeredett, hogy felmerült a gyanú: az eljárást talán egyetlen pályázóra szabták. A feltételek között olyan előírások szerepeltek, hogy a cégnek legalább két, 30 országban meghirdetett, Kínában szervezett rendezvényen való tevékenységet kell igazolnia, vagy hogy kínai működési engedéllyel rendelkező építész részvételét kell garantálnia. Ilyen feltételeknek magyar vállalkozás aligha tud eleget tenni, ezért valamennyi jelentkező kínai, illetve hongkongi partnerrel indult a megmérettetésen. És hogy a pályázat mennyire a Genexpo szája íze szerint volt kiírva, arról híven tanúskodik a tény, hogy a cég csak tavaly októberben alakult meg a hongkongi Genexpo 2010 Limited hazai leányvállalataként.

Az MSZMP esete a Playboyjal

Ha tudjuk, hogy a sanghaji előkészületek a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Huszty András felügyelete alatt folynak, akkor nem csodálkozhatunk a baloldali gyökerű cég várható sikerén. Huszty a hetvenes években vezette az MSZMP XIII. kerületi bizottságának gazdaságpolitikai alosztályát, majd a Medicor Művek gazdasági vezérigazgató-helyettese lett. 1990 és 1996 között az MSZP pénzügyi ellenőrző bizottságának tagja, a Horn-kormány jóvoltából a Magyar Fejlesztési Bankot vezér igazgatta, majd a Malév igazgatóságának élén állt - e posztról távoznia kellett, mert a testület jogsértő módon adott megbízást Kiss Elemér korábbi MSZP-s kancelláriaminiszter ügyvédi irodájának. Az egykor a máltai tiszteletbeli konzuli címet is viselő Huszty később sem tagadta meg övéit: a MeH tavaly ötmillió forintos megbízást adott a Tunyoginé Akóts Klára - Medgyessy Péter volt kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója - fémjelezte Sherpa Kft.-nek a sanghaji világkiállítás előkészületeivel kapcsolatos tanácsadásra.

Ez azonban aprópénz ahhoz a 2,5 milliárd forinthoz képest, amelyet most a Genexpo nyerhet el. Az összeg ez esetben is körön belül maradhat, hiszen a vállalkozás ügyvezetője, Dégen István régi motoros a baloldalon (a cég másik vezetője Pinke György, a Magyar Televízió korábbi gazdasági alelnöke). Emberünk 1971-ben lépett be az MSZMPbe, ezután a Malév üzletkötője volt, illetve a moszkvai, tiranai, nyugat-berlini kereskedelmi kirendeltségen dolgozott. A nyolcvanas években az Elnöki Tanács munkatársaként és a nemzetközi tájékoztatással foglalkozó káderként a diktatúra sajtóirányításának meghatározó alakja volt. Olyannyira, hogy egy Barabás János MSZMP KB-titkár által neki írt levél szerint még olyan kérdésekben is ő alakított ki politikai álláspontot, hogy az 1986-os szépségkirálynő-választás után a Playboy szerkesztői Magyarországra utazhatnak-e a magyar lányok bájait tanulmányozni.


Nemzetközi elhárítás

Dégen a rendszerváltáskor az MSZMP-ből MSZP-vé váló párt elnöke, Nyers Rezső irodáját vezette. Elnökölte a Reform Rt. igazgatótanácsát, a Hornkormány alatt az Ipari Minisztérium kabinetfőnöke, majd a Hungexpo vezérigazgató-helyettese volt - utóbbi helyen az "átkosból" ismert kapcsolata, Barabás János vezérigazgató keze alatt.

Ez idáig szokásos pártállami karrier; ám amint a hvg.hu néhány éve kiderítette, Dégen lelkiismeretét más is terheli. Emberünk ugyanis szerepel azon a listán, mely az 1990 előtti Belügyminisztérium III-as főcsoportja szigorúan titkos tisztjeinek nevét tartalmazza. Ezek szerint Dégen 1977-től 1987-ig D-24-es fedőnéven a III/1-es csoportfőnökség szt-tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, illetve elhárítással foglalkozott - mely tevékenység ma demokratikus körökben nemigen szalonképes. (A Fővárosi Közgyűlésbe az MSZP által a minap delegált Kivágó Iván Györgyné azért mondott le mandátumáról, mert kiderült: ő a III/2-es csoportfőnökségen kémelhárító volt.)

Bár expóügyben a balos összefonódás annyira egyértelmű, hogy előre hozott választás esetén Dégenék joggal tarthatnának attól, hogy a következő, a mai állás szerint fideszes kormány ejtené a Genexpót az ügyletből, az idő a cégnek dolgozik. A szerződést már augusztusban aláírják, és a rendelkezésre álló hónapok rövidsége miatt mihamarabb neki kell látni a munkának. Így egy előre hozott választás várhatóan kevésbé fogja megakadályozni a céget abban, hogy a világkiállítás minden lehetséges hasznát lefölözzék.

Forrás: www.hetivalasz.hu