"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // PavilionsClick for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónkTÁMOGATÓINK

CégbemutatóCsatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.


Megkezdődtek a Téma pavilon építési munkálatai

2007. november 10.

Megkezdődtek a Téma pavilon építési munkálatai, mely az innovatív városi életmódot mutatja be a Világkiállítás 2010 Shanghai mottóját követve, miszerint „Jobb város, jobb élet”
A zöld és energiabarát Téma pavilon 120 ezer négyzetméteres területéből 80 ezret a földfelszín felett, 40 ezret a föld alatt építenek meg. Az épületet a 8-as számú metróvonal köti össze az Expo központi részét képező Kína pavilonnal, mely a Huangpu folyó keleti részén, a Pudong elnevezést viselő modern városrészen fekszik.
„A pavilon felépítése és a beüzemelés költsége 175 millió amerikai dollár –mondta Dai Liu, az Expo Group elnöke.

A Téma pavilon tükrözi a legpontosabban a Világkiállítás mottóját, ezért ebből a szempontból ez a kiállítás legfontosabb része – fejtette ki Hong Hao, a Shanghai-i Világkiállítás Koordinációs Irodájának igazgatója.
A szervezők elképzelése szerint az általános témát öt külön részre osztva mutatják be, melyek a melyeket a következőképen nevezték el: „városi életforma”, „városiasodás”, „városlakók a Földön”, „lábnyom” és „álom”.
A Téma pavilon első három része a városok, az emberi lét és a bolygónk, a Föld közötti kapcsolatot mutatja be. A pavilon „lábnyom” elnevezésű része a múltat jelképezi, míg az „álom” a jövőt tárja elénk.. A Téma pavilont a régi Puxi városrészben építik meg, de nem rombolják le az ott álló gyárakat és más építményeket, hanem felújítják azokat*.
A Téma pavilon építészeti bravúrral valósul meg: a tervezők a 30 ezer négyzetméteres egybefüggő kiállítóteret egyetlen oszlop felállítása nélkül álmodták meg. Az épület másik két szárnya ugyanis hatalmas terhelést lesz képes elviselni: akár négy nagy repülőgép súlyát is meg tudja majd tartani. A pavilon teteje Shanghai-i sikátorok jellegzetes mintája alapján készül, mely a hajtogatott papír madarakra emlékezteti a látogatókat.
„Amennyire lehetséges megpróbáljuk az épületet környezetbaráttá tenni”- tette hozzá az Expo Group elnöke.
A hatékony energia felhasználás miatt olyan innovatív ötleteket használunk fel, mint például az esővizes öntözés, a Téma pavilon külső falán lévő zöld növényzetet ugyanis esővízzel öntözzük majd.
A Téma pavilon a 2010 – es Shanghai Világkiállítás befejezte után is állandó kiállítási központ lesz. Ugyanígy működik tovább az Expo Center, a Kína pavilon, az előadó központ és az Expo Boulevard is. Az Expo Center – melynek építése júniusban kezdődik – a későbbiekben kongresszusi központként funkcionál.

Forrás: www.Expo2010China.com

*Takarékossági szempontok a Sanghaji Expo kivitelezésében - 2007. 05. 04.

(CRI) Mai műsorunkban a Sanghaji Expó kivitelezésesében a takarékosságra törekvésre mutatunk be példákat.
A Baoji csoport Pudong vas- és acél Kft.-jének néhány működő nagy műhelyét berendezését átalakítják, s így a 2010. évi Sanghaji Expónak sajátságos előadási központja lesz. valamint egyes fejlődő országoknak itt ajánlanak majd fel ingyenes kiállítási teröletet. Az Expóval közel egy idős Jiangnan hajógyár Kína „legidősebb" újkori ipari épületcsoportja ugyancsak teljes egészében a Sanghaji Expó területéhez tartozik. A tervezők a 2 millió négyzetméteres Sanghaji Expó területét egy a jővőt megidéző modern „komplex kert"-nek tekintik. Tudósítónk az építkezésen járva az Expó területén úgy találta, hogy sok régi több száz éves vagy csak néhány éves „régi épület" kap új szerepet az Expón.
Yang Xiong sanghaji polgármester-helyettes egyben a sanghaji expó végrehajtási bizottságának vezető helyettese elmondta, hogy az expó területe a Huangpo folyó partján fekszik, amely Kína újkori nemzeti ipari forrás vidékeinek egyike. A takarékos expó elvét szemelőtt tartva úgy döntöttek, hogy megtartják a mostani területen elhelyezkedő 380 ezer négyzetméter alapterületű épületeket. Az Expó történelmében ez lesz az első alkalom, hogy ilyen nagy mértékben védik és használják a régi épületeket.
A 380 ezer négyzetméter azt jelenti, hogy a Sanghaji Expó területének közel 1/5-én lesznek „régi épületek". A Sanghaji Expó jellegzetessége lesz, hogy a régi épületekkel új jelentést mutatnak be, s egyben megörökítik a történelmet. A Sanghaji Expó-tól kezdve teret nyer az az elképzelés, hogy az expó területén meghagyják a régi épületeket.
Wu Zhiqiang, a Tongji Egyetem professzora egyben a Sanghaji Expó területének fő tervezője úgy véli, hogy a reform és nyitás politikájának bevezetése után a kínai kormány már látta, hogy a gyors fejlődés következtében a város bővítése után és a kiterjedt nemzetközi szerepe miatt kivitelezett nagy építés negatív hatást gyakorol a vállalatokra, a polgárok életére és a termelésre, sőt a városi hagyományok átörökítésére. A Sanghaji Expó tiszteli a történelmet, és a takarékosság elvét követi, hogy harmonikus fejlődési utat mutasson a gyorsan fejlődő Kínának.
A régi épületek megtartása és használata mellett a kínai kormány takarékossági elvének másik megnyilvánulása, hogy nem szándékozik hatalmas, úgynevezett szimbolikus épületet építeni. Kérdés: a takarékoskodás mennyire befolyásolja az expó minőségét, csökkenti-e a vonzerejét? Wu Zhiqiang úgy véli, hogy a régi dolgok felhasználása nem egyszerűsíti a munkát, sőt: az újratervezési és berendezési munka nagyon bonyolulttá vált, nagyobb fejtörést okoz a szakértőknek. A 380 ezer négyzetméter alapterületű régi épületek átalakításának tervei egy egész szobát megtöltenek. „De érdemes ebbe munkát fektetni - mondta Wu Zhiqiang -, mert így megmaradnak a város történelmének lenyomatai, s a város fejlesztésével egy időben érvényt szerzünk a takarékossági, és a praktikus szempontoknak".

Forrás: hungarian.cri.cn