"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Úszó várost terveznek a Sanghaji Világkiállításra

2007. szeptember 9.

(techline.blog.hu)
Holland építészek egy csoportja nemrég hozta nyilvánosságra a Sanghaji Huangpu folyóra tervezett úszó város látványtervét. Ha megvalósul, az építményt a 2010-ben rendezendő Sanghaji világkiállításra adják át. Az épületkomplexumban jelentős szerephez jut a zöld növényzet alkalmazása, a hűtést a folyó vizének segítségével oldanák meg, és előtérbe helyeznék a megújuló energiák használatát. Természetesen a szennyvízkezelést és a folyó élővilágának megóvását is fontos feladatként kezelik már a koncepcióalkotástól kezdve. Az építmény Sanghajban kiállított makettjén 5 méhsejt szerkezetű transzparens félgömb kupola látható. Ezek közül négy a legnagyobb, központi épületrész körül helyezkedik el.
Bennük 3D mozi, vendéglátó egységek, üzletközpont és színház kapnak helyet. A legnagyobb kupola felső szintjére, mintegy 80 m-rel a vízfelszín fölé éttermet terveztek.
Forrás: Treehugger A projekt az Expo „Kísérleti Urbanisztikai Területének" lesz része, az erre kiírt pályázatok célja a városi életkörülmények javítása innovatív technológiák felhasználásával, amint azt Eric Verwaal a sanghaji holland főkonzul elmondta:
Véleményem szerint a nagyvonalú elképzelés elég erősen emlékeztet olyan sci-fi-kre, melyekben az emberek a természettől elzárt utolsó mentsvárként megmaradt épületkomplexumban élnek. Túlzásnak tartom a transzparens de zárt üvegkupolák alkalmazását épp a kellemes klímájú folyóvízen. Mindenesetre az épületkomplexum megvalósulása akár egy új korszak kezdetét is jelentheti majd, melyben az épületek a víz felszínét is „meghódítják".