"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Magyar pavilon: nyilvános vita

2008. szeptember 25.

3. rész

Alpár-díjas aggodalmak*

A 3. helyezett és a különdíjas tervek rövid ismertetését követően Kalocsai István Alpár díjas építész, díjazás nélkül maradt pályázó ismertette a kiírással és a Gömböccel kapcsolatos aggályait.
A 3. helyezett és a különdíjas terv megtekinthető itt.>>

Gömböc: találmány helyett játékszer

Kalocsainak a jelenlevők mellett a zsűri elnökét is sikerült meglepnie azzal, hogy kiderítette: a Gömböcöt a Szabadalmi Hivatal nem találmányként, hanem dísztárgyként és játékként sorolta be.

Az építész kijelentette: a szabadalmi szóhasználat szerint „a Gömböc alkotói nem feltalálók, hanem bitorlók”.

Kalo Emese, a zsűri elnök azzal hárította el a kritikát, hogy ők és a pályázók egyaránt adottságként kapták a magyar pavilonnal kapcsolatos megrendelői elvárást, vele együtt a Gömböcöt.
Hozzátette: amennyiben kaptak volna jobb ötletet, ami köré a magyar megjelenést szervezhették volna, választhattak volna mást is, jobb megoldást azonban senki sem javasolt.



Elhibázott az egy elemre épülő koncepció

Kalocsai kijelentette: Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Shanghai Világkiállításon történő részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint rendkívüli és meghatalmazott nagykövet félrevezette az építész szakmát, amikor arról beszélt: Aichi – ban (2005-ös Világkiállítás Japánban, Aichiban került megrendezésre, Magyarország nem vett részt. a szerk.) a pavilonok többsége egy téma köré szerveződött. Ehelyett 13 pavilon közül mindössze három szólt egy témáról, a többi átfogó képet adott az országról.

A szakember szerint elhibázott lépés volt az is, hogy a pályázóknak írásban el kellett fogadniuk az alapkoncepciót, vele együtt a Gömböcöt is, még a ringbe szállás előtt.

Mint(a) magyar: erőszak nélkül nem áll talpra

Kalocsai kifejtette: a hivatalos kommunikáció szerint a Gömböc a magyar kreatív, alkotó gondolkodásmódot reprezentálja. Az ő értelmezése szerint erőszakot kell alkalmazni a gravitációval szemben ahhoz, hogy a Gömböc talpra álljon. Az építész elmondta: a nyertes pályaműben megfogalmazott kavics koncepció számára értelmezhetetlen, tekintettel arra, hogy abban nem felismerhető a Gömböc, másrészt a kavicsnak legalább két stabil, és számtalan nem stabil súlypontja van, ellentétben a mindössze egy stabil és egy instabil súlyponttal bíró Gömböccel.

A megoldás: új pályázat

Kalocsai bejelentette: az építész kamarához fordult, úgy véli ugyanis, hogy a megoldás a zárójelentés hatálytalanítása és egy új tervpályázat kiírása lenne.

A folytatásban Mújdricza Péter kérdéseit és Lévai Tamás, valamint Kalo Emese válaszait olvashatják.

*Helyesbítés: Kalocsai István nem Ybl-díjas, mint ezt a cikk megjelenésekor írtuk, hanem Alpár-, Kabai- és Inczédy-díjas építész.

Letölthető dokumentumok

Panaszbejelentés a magyar pavilon tervpályázat ügyében és kártérítés igénylése >>
A Gömböc Szabadalmi Hivatal védjegy besorolása (1.dokumentum) >>
A Gömböc Szabadalmi Hivatal védjegy besorolása (2.dokumentum) >>

Kalocsai István aggályai 1.
Elhibázott az egy elemre épülő koncepció



Kalocsai István aggályai 2.
Gömböc: találmány helyett játékszer



Kalocsai István aggályai 3.
Gömböc: találmány helyett játékszer