"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Li Bincheng, Shanghai Turisztikai Hivatal osztályvezetőjének beszéde

2008. április 5.

A 2010-es Shanghai EXPO előkészületeinek helyzete
Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciája
Budapest, 2008. február 18.

Tisztelt jelenlévők, Hölgyeim és Uraim!

Jó napot kívánok!
Nagyon örülök, hogy Budapestre érkezve részt vehetek a Kínai-Magyar Testvérvárosi Konferencián. Élve a lehetőséggel, szeretném röviden bemutatni a 2010. évben megrendezésre kerülő Shanghai Világkiállítás előkészületeinek helyzetét. A világkiállítás egy ország által rendezett, sok ország és nemzetközi szervezet részvételével megtartott nagyméretű nemzetközi kiállítás, jellemzője, hogy hosszú időtartamú, nagyszabású, nagyhatású esemény.

Fő célja, hogy elősegítse a világ népei számára egymás kölcsönös megismerését, és a párbeszédet. A legjobb lehetőség arra, hogy a világ országai legjobb képességeik szerint bemutassák a társadalmi, gazdasági, kulturális és egyéb területen elért eredményeiket, és az előttük álló fejődési perspektívákat. Lehetőség az emberi civilizáció és a jövőről alkotott elképzelések élethű bemutatására.


Mára a Világkiállítás egyre inkább a világ nemzetei számára egy történelmi tapasztalat összegzésévé válik, a bölcsesség, kreativitás, és az együttműködés megtestesülése, a távlati fejlődés fontos színpada, tulajdonképpen a gazdaság, a kultúra, és a tudomány olimpiájaként is értelmezhetjük.

Az Expo kiállítási módja az eltelt évek során folyamatosan fejlődött. Mára a kiállítók által bemutatott tartalom az Expo témája köré szerveződik, a kiállítócsarnokok között tematikus csarnok, országcsarnok, nemzetközi szervezetek csarnoka, vállalati csarnok, mind – mind megtalálható. A kiállítók a saját kulturális hátterüknek megfelelően és a szerint, hogy hogyan értelmezik az Expo témáját megtervezhetik és megépíthetik a saját csarnokukat. A tematikus csarnokot általában a rendezo ország építi. Az Expo ideje alatt a kiállításokon kívül egyéb eseményekre is sor kerül, mint például a kiállító országok bemutatkozása, az egyes országok művészeti-kulturális eloadásai, ünnepi rendezvények, ezenkívül fórumok, és más típusú nagyszabású rendezvények. A kiállító országok vezetői megjelennek az országcsarnokok bemutatkozó rendezvényén. A kiállító országok által szervezett nemzeti jellegű muvészeti-kulturális előadások, illetve felvonulások az EXPO területén belül roadshow keretében kerülnek lebonyolításra. A világkiállítások történetében a 2010. évi Shanghaji Expo lesz az első, amikor fejlődő országban kerül megrendezésre komplex és regisztrált világkiállítás. A kínai kormány már korábban ünnepélyes ígéretet tett a nemzetközi közösség felé arra, hogy a Sanghai Expo a világ figyelmét magára vonó, sikeres, briliáns és felejthetetlen lesz.

2010. május 1-tol kezdődik és október 31-ig, összesen 184 napig tart. A cél az, hogy 200 ország, nemzetközi szervezet vegyen részt kiállítóként, és 70 millió külföldi és belföldi turista látogatót fogadhassunk. Ezáltal a világkiállítások történetében a legnagyszabásúbb, a legtöbb kiállítót felvonultató, és a legnagyobb látogatottságú lesz.

A kínai kormány kezdettol fogva kiemelt fontossággal kezeli az Expo előkészületeit. Hu Jintao államelnök és Wen Jiabao miniszterelnök többször adtak fontos iránymutatást az előkészületek tevékenységével kapcsolatban. A felkészülés nyilvánvalóan felgyorsult, a munka minden területen dinamikusan halad előre, a bel-és külföldi reklámtevékenység dinamikája is szignifikánsan erősödött, a felkészülési munka új eredményeket ért el.

1. A területen egymás után kezdődnek a fő csarnokok építkezései Azért, hogy a kiállítócsarnok építéséhez összegyűjtsük és felhasználjuk a tapasztalatokat, tavaly május 21-én az Expo mindenfajta csarnokát és hozzátartozó infrastruktúrát magában foglaló kivitelezési modelljének kísérleti szervezocsoportja elkezdte a munkát. Jelenleg az első kísérleti terület már elkészült és megtörtént a szakértői értékelés is. Június 7-én elkezdodött az Expo Center építése, amely maradandó létesítmény lesz. Ez egy többfunkciós épület, ahol helyet kap az Expo üzemeltetési, irányítási központja, amely alkalmas ünnepi rendezvények, sajtótájékoztatók, konferenciák megrendezésére is. November 10-én hivatalosan is elkezdődött a tematikus pavilon építése. December 18-án indult a házigazda Kína országpavilon építése. Az Expo ideje alatt megrendezésre kerülő különféle nagyszabású előadásoknak és rendezvényeknek helyet adó Művészeti Központ építkezése december 30-án kezdődött el. Az Expo Center, a Kína csarnok, a Tematikus Csarnok és Művészeti Központ azaz a négy legnagyobb figyelemmel kísért állandó épület építése napjainkra mind elkezdődött. Úgy tekinthető, hogy az egész Expo építési projektjének leghosszabb periódusú kulcsfeladatai elindultak a megvalósítás útján.

Az Expo területen belüli városi infrastrukturális projektek megvalósítása mostanában gyorsul fel. A kiállítási területhez csatlakozó kötöttpályás közlekedés, folyóátkelő létesítmények, közlekedési csomópontok kiépítése és más városi projektek ugyancsak most gyorsulnak fel.

2. A téma végkövetkeztetése folyamatosan kialakul. A Kína pavilon koncepciója szorosan kötődik a „Kínai bölcsesség a városfejlesztésben” mottó jellemezte irányvonalhoz. A városépítés, városvezetés, a városi élet, a városi termelés e négy témán keresztül, a kicsitol a nagy felé haladva minden tehetségünkkel tükrözni kívánjuk a kínai nemzet szellemiségét, amely ezekben a mottókban ragadható meg: „fáradhatatlanul dolgozunk az újabb és újabb fejlődésért”, „nagy erény boldogságot terem”, „a természet legyen a mesterünk”, „éljünk békében egymás mellett, de ne terjesszük szabadon amit más mond”. A tematikus csarnok kiállítási koncepciójának tervezésekor az alábbi öt témaelem merült fel: „városi ember”, „város”, „Föld”, „lábnyom”, „álom”. Ezen témaelemek alapján alakítjuk ki a kiállítási terület tervezését és a látogatók haladási irányát és eloszlását. Tervezünk öt pavilont is, amelyek a „városi ember”, „a város sorsa”, a „városbolygó”, a „város jövoje” és a „városi kultúra” nevet viselik, melyek az Expo témájának mintegy következtetései.
Ugyanakkor a témaválasztás fent említett kibontásának, az Expo nyitó- és zárórendezvényének, a fórumoknak és az egyéb különböző eseményeknek a tervezése is folyamatban van.

3. A kiállítók ügyeinek intézése is nyilvánvalóan eredményes, a külföldi kiállítók jelentkezése gyorsan halad, a hazai kiállítók szervezése is elindult.
A külföldi kiállítókkal kapcsolatban elmondható, hogy a meghívók 2006. március 22-i kiküldése óta idén január 23-ig már 193 ország és nemzetközi szervezet igazolta vissza részvételi szándékát. Köztük 166 ország és 27 nemzetközi szervezet található, így a világkiállítások történetében a kiállítók számát tekintve új rekordot állítottunk be. Az a tény, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sok ország és nemzetközi szervezet igazolta vissza a részvételi szándékát, az Expo történetében ugyancsak az eddigi legjobb eredmény. Ukrajna, Magyarország, Luxemburg, Spanyolország, Nepál, Hollandia, Lengyelország, Egyesült Arab Emirátusok, Nagy Britannia, Kanada, Cseh Köztársaság, az Expo szervezőivel egymás után meg is kötötték a kiállítási szerződést, sot a legtöbbjük már bemutatta nemzeti pavilon tervét. A hazai tartományok, régiók, városok és vállalkozások, mint kiállítók szervezésével kapcsolatban elmondható, hogy létrehoztunk egy országos Expo-szervezo platformot, és igyekszünk az ország minden tartományának, régiójának, városának, Hongkongnak, Makaónak, Tajvannak, és a vállalati kiállítóknak kiváló szolgáltatást nyújtani. Hongkong különleges övezet kormányzata idén január 2-án nyújtotta be a Shanghai Expohivatal felé a Kína pavilonon belüli Hongkong pavilon „témaleírását”. A világkiállítás ideje alatt közel húszezer különféle rendezvény lesz. A tartományok, régiók, városok és a Hongkong – Makaó - Tajvan régiók által szervezett hozzávetőleg ötnapos „programhéten” kívül minden vidék felkérést kap helyi jellegzetességű művészeti-kulturális produkció bemutatására. Meghatározásra került a vállalati kiállítási terv is, az Expo területére 16 vállalati csarnokot terveztünk. Eddig a GMAC-SAIC , a China mobile, a Vanke Csoport, és az Állami Áramhálózat Üzemelteto Vállalat igazolta vissza a kiállítási szándékát. A következő lépésben élénkítjük vállalati kiállítók szervezését.

4. Az Expo két újdonsága a „A város legkiválóbb tapasztalatokat nyújtó kerülete” és az „Expo a neten” projektek is folyamatban vannak. A legkiválóbb kerület kiválasztása elkezdődött, rendkívül nagy a nemzetközi lelkesedés. Az „Expo a neten” átfogó tervét kidolgoztuk, a Nemzetközi Világkiállítások irodája hivatalnokai is támogtásukról és elismerésükrol biztosított bennünket. November közepén a II. kiállítói konferencián központi témaként ismertettük az „Expo a neten” projektet és a kiállítóktól pozitív visszajelzést kaptunk.

5. A párbeszéd felgyorsult, a shanghaji világkiállítás ismertsége és befolyása folyamatosan növekszik. Az Expo szervezői kihasználják a Kínai évad Oroszországban, a Tokyoi Shanghai hét nagyszabású rendezvényei kínálta lehetőségeket, illetve együttműködnek külföldi kínai szervezetekkel, neves nemzetközi személyiségekkel, és felhasználják a nemzetközi kapcsolatrendszerek platformját, hogy nagy erőkkel népszerűsítsék a Sanghaji Világkiállítást. Tavaly novemberben a belgiumi Brüsszelben, az Európai Unió központjában és Franciaországban Párizsban tartottuk a „Sármos Shanghai, Brilliáns Expo” elnevezésu népszerűsítő rendezvényt, amely nagyon sikeres volt. 2007 december 18-án jelentettük be a Shanghai Expo kabaláját. A szakértői zsűri többfordulós értekezlet eredményeként végül úgy döntött, hogy a „négy tenger kincse” kínai kifejezés után „Haibao” lesz az Expo kabalafigurája. Már a bejelentés estéjén a shanghai boltokba került a koncessziós termékek egy része és elnyerte az emberek általános tetszését.
Hisszük, hogy a 2010-es Shanghaji világkiállítás sikeres, briliáns, felejthetetlen összejövetel lesz. Tisztelettel meghívjuk barátainkat a világ minden országából, hogy látogassanak el 2010. évi Shanghai Világkiállításra.

És végezetül pedig teljes sikert kívánok ehhez a konferenciához!

Köszönöm a figyelmüket!

Forrás:www.hungaryinchina.hu