"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Kínai diófenyő őrzi majd a Kína pavilont

2008. március 19.

Kínai diófenyőt* ültetnek a Kína pavilonhoz vezető út mentén. A növény, amely hagyományosan a kínai uralkodók kedvence volt, 15 - 25 méter magasra nő. A tervezők szerint a diófenyő kulturális vonatkozásai miatt különösen alkalmas arra, hogy méltóképpen képviselje Kínát.

A Világkiállításon rengeteg növény jelenik meg a pavilonokban és a köztereken, a biológiai és kulturális elemek egymás mellett élését hangsúlyozandó. A tervezők olyan fákat és növényeket választanak, amelyek májustól októberig, az Expo ideje alatt legpompásabb formájukat mutatják.

Forrás: www.Expo2010China.com

*Pinus bungeana / Platánkérgű fenyő

Pinus bungeana magyar nevén: Platánkérgű fenyő, Kínai diófenyő angol nevén: Lacebark pine német nevén: Tempelkiefer, Bunges Kiefer

Származás: Az oroszországi Alexander von Bunge fedezte fel Beijing mellett, 1831-ben – írja az elfogultan európai szemléletű botanikai tudomány. Pedig, amióta a Buddha üzenete, a szutra átlépte a Himaláját, és hatására a kerített szent helyek, templomok, kápolnák ezrei épültek, Kína-szerte ültetik a ’fehérkérgű fenyőt’ a ’bai pi song’-ot. A szárazabb Közép- és É-Kína növénye, Ny-Henan-tól É-Sichuan-ig terjed 500 – 1800 m-en, meredek szirteken sziklacserjésekből emelkedik, Kínai táblásfenyővel ( Pinus tabuliformis ), keletfával formál – olykor csak maroknyi –erdőfoltokat.

Leírás: Magános edénynyalábú ( haploxylon ) 3 tűs faj. Érdekessége, hogy az idősebb fák kérge a platánhoz hasonlóan lapokban lehámlik, törzse foltos lesz, tobozai erőteljes, szúrós pikkelyköldöke a haploxylon fenyőknél egyedülálló. Kúpos vagy gömbös koronájú, termőhelyén gyakran alacsony fa, de nagyra is megnőhet, 30 m. Kérge sima, zöld, barna, sárga, szürke és ezüstfehér foltoktól tarka. Tűi 5 – 10 cm hosszúak, rugalmasak, kissé szúrósak, fényes zöldek. Tobozai csaknem ülők, egyenes alapból tojásdadok, magjai csaknem szárnyatlanok, ehetők.

Környezeti feltétel: Fiatalon fagyérzékeny, de később már bírja teleinket. Hazánkban néhány idősebb példány él, gyűjteményekbe, érdekességként ültethető.

(Forrás:http://palmaligetetmagyarorszagnak.com)