"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Bemutatták aVilágkiállítás hivatalos kabalafiguráját ’Haibao’-t

2007. december 18.

A Világkiállítás szervezői kiválsztották aExpo kabalafiguráját, melyet az 人 ember írásjegy ihletett. A kék emberke a Shanghai Grand Stage-en rendezett lelepzési ünnepségen debütált.

A kabala neve Haibao 海宝, (magyarul: a tenger kincse). A figura alakja követi a Világkiállítás logójának mintáját és tartalmát, mely a 世 (világ) írásjegyének továbbgondolása.

Azok a kínai karakterek, amelyekben két vonás támogatja egymást, azt közvetítik, hogy a jó életet mi, emberek alkotjuk. A városokban azzal válhat élhetőbbé az élet, ha az emberi társadalom harmonikus viszonyt alakít ki a természettel.

A 2010-es Világkiállítás kabalafigurájának életnagyságú kéklő alakjai dominóként úgy sorakoztak fel szemet gyönyörködtető, lenyűgöző fény - és hanghatások közepette.


Ma reggel háromféle Haibao figura került kereskedelmi forgalomba. A kabala tervezőjének szem előtt kellett tartania, hogy a figura nevének illenie kell az Expo 2010 témájához, a „Jobb Város, Jobb Élet” szlogenhez. Emellett figyelemmel kellett lennie az alapgondolatokra, amelyek a következők: megértés, párbeszéd, boldog egymásra találás és együttműködés.

A kabala képe egyszerű és könnyen megjegyezhető. Bár ez csak egyetlen kabalafigura, viszont különböző kifejezésekkel felruházva és viseletekbe öltöztetve különféle megjelenései formái lehetnek - mondták a szervezők.

A kék szín a vizet jelképezi. Arra utal, hogy Haibao tengerparti városból érkezett. A nyertest 26655 pályázó közül választották ki. A pályázati kiírást 2007. január 1 - jén tették közzé, a négy hónapos határidő alatt a világ bármely országából lehetett pályázni. A szervezők a más világkiállításokon és olimpiákon már bevált, meghívásos pályázati gyakorlat helyett, nyílt pályázatot hirdettek.

A kabalafigura kiválasztásáért felelős iroda munkatársai több mint ötven városban személyesen hirdették a pályázati lehetőséget, ami így legkevesebb nyolcvanezer emberhez közvetlenül eljutott. Azt kérték, hogy minél több pályázatot nyújtsanak be az Expo kabalájára vonatkozóan.

Emellett 1500 tervező vállalattal, 800 reklámügynökséggel, 1000 animációs céggel és 200 főiskolával egyeztettek arról, hogy támogatásukkal segítik a kabala megalkotását. A 26655 pályamű beküldője közül a legfiatalabb három, a legidősebb 83 éves volt. A pályázók hét százaléka tíz évesnél fiatalabb volt. Az alkotók a legkülönfélébb munkakörből kerültek: voltak köztük diákok, nyugdíjasok, sportolók, ápolónők, banktisztviselők, festők, írók, tanárok, színészek. A pályázók hetven százaléka Kína keleti tengerparti régióiból jelentkezett.

Tizenegy fős nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a nyertes kabalát, mely a Yokan Corporate Identity nevű helyi vállalat ötlete volt. A zsűri a művészetek, a tervezés, a kultúra, az értékesítés és a rajzfilmek területének elismert szakértőiből állt. A tagok között volt pekingi, shanghai - i, hongkongi, tajvani, japán, olasz és portugál. –nyilatkozták a szervezők.

A nyertes pályázó kiválasztásához vezető hivatalos eljárást közjegyző jelenlétében folytatták le. A kabalatervet a Világkiállítás Szervező Bizottságának 5. találkozóján is bemutatták, melyet Wu Yi miniszterelnök helyettes vezetett 2007. szeptember 28-án.

Haibao magabiztos, csinos, boldog, szellemes és élénk jelenség. A haja olyan, mint a tenger hulláma; a mozgása nagylelkűségre és vendégszeretetre utal. Ahol felbukkan, mindenütt szeretik, és a világ minden táján szívélyes fogadtatásban részesül. Mosolya optimista optimizmust tükröz. Haibao megmutatja Kína őszinte üdvözletét.—„A Világkiállítás 2010 Shanghai Kínából üdvözöl téged!”

A www.vilagkiallitas.hu kéri, hogy amennyiben magyar résztvevője is volt a pályázatnak küldje el szerkesztőségünk email címére (egyeb@vilagkiallitas.hu) a beküldött pályázat fényképét vagy rajzát, amelyet oldalunkon publikálunk.

Forrás: www.Expo2010China.com