"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Papírmasé lengyel pavilon az expóra

2008. január 7.

(hg.hu) Kiválasztották a 2010-es shanghai világkiállítás lengyel pavilonjának tervezőit. Az épületet a népi papírkivágásokra emlékeztető héj fedi majd, így adva nemzeti jelleget az egyszerű tömegnek.
A nyolcvanezer koronával díjazott nyertes pályázatot Wojciech Kakowski, Natalia Paszkowska és Marcin Mostafa lengyel építészek készítették. Úgy tűnik, a kettős burokkal védett, kubusos pavilonok tárlata lesz az expo; Norman Foster hasonló épületet tervezett az Egyesült Arab Emirátusoknak, de bemutatták már a brit pavilon terveit is. A lengyel a harmadik, amely nemzetközi érdeklődésre tarthat számot.


A tervezők nemcsak a burkolat kiképzésében nyúltak már bevált sablonhoz. Az sem új, hogy földről szögletes spirálban az ég felé csavarodó épület tetejére fel lehet sétálni, és az kilátóként (plusz számos egyéb szabadtéri célra) használható. Hasonló tornyot tervezett Koppenhágába a BIG építésziroda, de hogy ne menjünk ennyire messze, a 2010-re felépíteni szándékozott pécsi konferencia- és koncertközpontot is így képzelték el a pályázatgyőztes Építész Stúdió munkatársai.

A shanghai expo magyar pavilonjára hárommilliárd forintot különítettek el kormányzati forrásból, olvasható a www.vilagkiallitas.hu honlapján. Bár konkrét építészeti látványtervek még nem láttak napvilágot, január ötödikén nyilvános ötletpályázatot hirdettek a magyar pavilon belső kialakítására.

További képek itt >>

Forrás:hg.hu
Képek forrása: www.expo2010.com.pl