"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Elfogadhatatlanok a Genexpo által benyújtott dokumentumok

2010. szeptember 8.

A Sanghaji Világkiállítás kapcsán továbbra is tart a KEHI-vizsgálat, amelynek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytat. A nyomozás során több cégnél házkutatásra és iratok lefoglalására került sor. A 2009. október végén kötött szerződés alapján 2010 márciusáig több mint másfél milliárd forintot, a teljes vállalkozói díj közel kétharmadát fizette ki az akkori magyar kormány a Genexpo 2010. Hungary Kft. részére, annak ellenére, hogy a Sanghaji Világkiállítás és így a Magyar Pavilon hivatalos megnyitójára 2010. május 1-jén került sor. A Genexpo 2010. Hungary Kft. és annak alvállalkozói - a BMC Kft. kivételével - többszöri felhívás ellenére sem tudtak tételesen elszámolni a szerződéseikben vállalt kötelezettségeik teljesítésével. Mindezidáig nem adták át sem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM), sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) a tételes elszámolás lefolytatásához szükséges dokumentumokat.

(kim.gov.hu) Az eddig csak másolatban átadott dokumentumok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan. Számos olyan tétel van, amelyhez a számlákat még másolatban sem csatolták,
így a rendelkezésre álló iratok nem szolgálhatnak a kifizetés alapjául. Ezért a KIM és a KEHI ismételten felszólította a fővállalkozót és valamennyi alvállalkozóját arra, hogy eredeti dokumentumokkal alátámasztottan és tételesen számoljanak el.

A tételes elszámolás szükségességét indokolja az a körülmény is, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az előző kormány több olyan tételt is kifizetett, amelyek mögött ténylegesen nem volt teljesítés.

A KIM írásban tájékoztatta az EXPO hivatalos képviseletét, hogy a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően minden igazolt és jogos költséget a minisztérium kész kifizetni a megfelelő dokumentáció benyújtását követően, ahogyan azt tette a kulturális megjelenésért felelős BMC Kft. esetében is.

A magyar kormány számára továbbra is fontos, hogy Magyarország részvétele a Világkiállításon megfelelő módon és keretek között valósuljon meg, ezért a kormány is szorgalmazza az ügy mielőbbi tisztázását, és felszólítja a Genexpo 2010. Hungary Kft-t, hogy működjön együtt és teljesítse a szerződésben foglalt kötelezettségeket.

Forrás: Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság