"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Az expón még a villanykörtét is aranyáron csavarták be

2010. augusztus 20.

Egy ügyvédi iroda már korábban figyelmeztette a sanghaji expo magyar pavilonjának kivitelezőit a gyanús túlszámlázásokra. A hírTV birtokába került levelezés szerint egy ügyvéd egyenesen „pofátlanságnak” nevezte a Genexpo Kft. egyes költségigényeit. Kiderült, hogy a cég például darabonként 13 ezer forintért szerelt be 700 villanyégőt a kiállításon. Az összesen 2,5 milliárdért épült expopavilon ügyében a rendőrség és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot indított.

(hirtv.hu) Egy egyszerű halogén izzó, ára 885 forint. A sanghaji expo magyar pavilonjának tervezője több mint 700 ilyet rendelt. A villanyszerelői munkákkal együtt egy-egy izzót azonban végül darabonként 13 ezer forintért helyeztek el a kiállítási csarnokban. Csak erre a feladatra tehát összesen 9 milliót költött a Genexpo Kft.
Korábban már kiderült az is, hogy a karbantartási költségekre közel 95 millió forintot számszakilag helytelenül fizetett ki az előző kormány az expocégnek, de van olyan 14 milliós tétel, amit kétszer is elszámoltak.

A hírTV birtokába került elektronikus levelezésük szerint a túlfizetésre egy ügyvédi iroda is figyelmeztette Huszty András korábbi miniszterelnöki megbízottat. „A honosításra számított 106 milliós költséget egyszerűen pofátlanságnak tartom (...) A világ még olyat nem látott, hogy egy terv honosítása többe kerül, mint a megtervezése!” – áll a levélben, melyben azt is leírják, hogy az eredeti tervező alig 50 milliót kapott.

Videó itt>> Kattintson ide

A sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezési munkálatait elnyerő cégnél nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.

A Genexpo ügyvezetője nem tud az esetleges túlszámlázásról Galambos Iván szerint vállalkozása hónapok óta nem kapja meg a kormánytól a szerződésben szereplő összegeket, ezért a megszűnés szélére sodródott. Arra a kérdésre pedig, hogy igaz-e hogy az izzók darabját 13 ezer forintért szerelték be úgy válaszolt: „Ön teljesen irreális dolgokat mond, ez nonszensz”, majd visszakérdezett: „Ön tudja, hogy az elmúlt évben a családja hány 60-as izzót vett? Mert én nem!” A kormányszóvivő szerint az állam időarányosan minden szerződés szerinti kifizetést teljesített. „Sajnos több olyan eset volt, amikor nagyon úgy nézett ki, hogy nem volt arányban a kifizetett összeg és a teljesítés. Nem véletlen, hogy KEHI vizsgálat indult júliusban az ügyben, sőt azóta a rendőrségi vizsgálat is folyik” – mondta el Nagy Anna.

A sanghaji világkiállításon vasárnaptól magyar napokat tartanak. A fellépőket az a Lokomotív Travel szállítja Kínába, amelynek az offshore hátterű Genexpo másik ügyvezetője, Dégen István egykori állambiztonsági tiszt a tulajdonosa. Az utazási irodával kötött szerződéseket információink szerint még sem a rendőrség, sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal sem vizsgálja.

Forrás: www.hirtv.hu