"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Magyar építészek Sanghajban

2010. augusztus 18.

A Hudec-i hagyományok ápolása mellett a kapcsolatépítés az elsődleges célja a szeptember elején, a Sanghaji Világkiállítás ideje alatt a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) főszervezésében megrendezésre kerülő magyar építészettel foglalkozó konferenciának.

(archicentrum.hu) A magyar építészet, mint a magyar kultúra praktikus oldala egyik szegmensének bemutatása, ismertté tétele és a kapcsolatok keresése a célja annak a szeptember 2-án kezdődő, 5 napos, a Sanghaji Világkiállítás alatt sorra kerülő magyar napok idejére időzített konferenciának és workshopnak, amelyet a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szervez az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) és a Shanghai építész és mérnök szövetségeivel együttműködve. A konferencián részt vevő elismert magyar építészirodák mutatják be a
historikus és modern magyar építészetet, de sor kerül a közelmúltban Magyarországon kiadott két Hudec László életéről szóló könyv shanghai-i bemutatójára is.

Jánossy Péter Sámuel és Csejdy Júlia egy -egy könyve, a rokonok szemszögéből mutatja be a ma kínában köztiszteletben álló Hudec életművet. Az esemény célja egyben az, hogy helyre tegye azt a mulasztást, amelyet a shanghai-i magyar megjelenés kapcsán a kínai-magyar építészet kínált, és amely Hudec László kapcsán történt.

Az eseményre abban a Hudec által tervezett Park hotelben kerül sor, amely sokáig a távolkelet legmagasabb épülete volt, és méltán képviseli a Budapesti Műszaki Egyetem magas szintű "Iránytű az oktatási intézményértékelésben">oktatását, és ahol a közelmúltban végzett magyar építészek is bemutatják munkáikat.

A válság miatt a jó nevű magyar építészirodák is kevés munkához jutnak, és a fiatalokat nem tudják foglalkoztatni, akik nagy számban hagyják el az országot és keresik a lehetőséget külföldön. Ezért a Magyar Építőművészek Szövetsége fontos feladatának tartja, hogy nemzetközi kapcsolataira alapozva, valamint Hudec László távol-keleti országokban a század első felében élő és alkotó, világhírű magyar építész ismertségét segítségül hívva, a világnak ezen a táján munkalehetőséget kutasson fel magyar építészek számára. Ennek egyik állomása a Sanghajban, az Expo ideje alatt megrendezésre kerülő találkozó, amelyen a magyar építész-delegáció találkozik a kormányzatok, ingatlanfejlesztők és egyetemek képviselőivel olyan megbeszéléseken, egyeztetéseken, amelyek legfőbb célja - a magyar építészet hírének öregbítése mellett -, hogy a magyar építészirodákat helyzetbe hozza, munkához juttassa.

A 60 fős koferencia keretei között a részt vevő szervezetek együttműködési megállapodás aláírását is tervezik. A magyar delegáció tagjai többek között a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda, a Mérték Stúdió, a Közti, a Lukács és Vikár Építész Stúdió, Földes és Társai Építésziroda, valamint az Archiplan Építész Iroda vezetői és munkatársai.

Az eseményen részt vesz a Kínai Építész Szövetség elnöke, főtitkára, valamint a Shanghai-i Építész- és Mérnökszövetség alelnöke és több építésziroda és fejlesztő cég képviselője.

Forrás: www.archicentrum.hu