"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Kapóra jött a nyomozás az expócégnél

2010. augusztus 19.

Kapóra jön a kormánynak, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozni kezdett a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjáért felelős Genexpónál: lett indok, hogy ráüljön a cég százmilliós követelésére.

(hvg.hu) Nem túl magas rangú, közepesen népes küldöttséget várnak Sanghajba a világkiállítás hétvégi magyar napjára. A 8 fős delegációt Szőcs Géza kulturális államtitkár vezeti, a tervek szerint – magáncégek közötti szerződéskötéshez asszisztálni – megjelenik Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is,
a többiek azonban alacsonyabb rangú köztisztviselők lesznek.

Arról egyelőre nem hallani, hogy tiszteletét teszi-e a rendezvényen Lengyel Györgyi, a Fidesz által létrehozott Polgári Magyarországért Alapítvány igazgatója. Őt a HVG értesülései szerint Navracsics Tibor közigazgatási miniszter bízta meg az expóügyek szemmel tartásával (a hivatalos főfelelős, Gál András Levente közigazgatási államtitkár éppen a szabadságát tölti).

Lengyelnek van gyakorlata a zavaros ügyek átlátásában. Az előző Orbán-kormány idején a szegedi önkormányzathoz került azzal az alig titkolt céllal, hogy nézzen a körmére a Bartha László (Fidesz) vezette akkori önkormányzat ügyeinek, mert számos hír jutott el az országos pártközpontba arról, hogy a csongrádi megyeszékhelyen kreatívan bánnak az adófizetők pénzével. Az egykori szolnoki alpolgármester Lengyel – Várhegyi Attila akkori városvezető bizalmasa – ezt a szegedi városkancellári állást cserélte fel a fideszes pártalapítvány igazgatói székével.

Dolga éppenséggel akad Sanghaj-ügyben az orvos végzettségű pártkádernek: miközben a fővállalkozó cég az április óta elmaradt szerződéses pénzét, jelenleg mintegy 300 millió forintját követeli (HVG, 2010. június 17.), a kormány szerint nem kell fizetnie. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nagy garral beharangozott, s részleteiben a Fidesz-közeli sajtónak kiszivárogtatott vizsgálata a Magyar Hírlap tudomása szerint célegyenesbe ért, miközben párhuzamosan eljárás indult az immár korrupcióügyi FBI-nak tűnő Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) is. Itt egy magánszemély tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelést gyanítva.

A nyomozók ki is vonultak házkutatásra a fővállalkozó budapesti Genexpo 2010 Kft.-hez a múlt héten, ahol laptopot, szerződéseket, számlákat foglaltak le. „Semmi olyat nem vittek el, amit másolatban nem postáztunk már a minisztériumba, de számos olyasmit, ami nagyban megnehezíti az év végére betervezett végelszámolást” – mondta a HVG-nek Dégen István ügyvezető. Ha nem is annyira szorosan, mint Lengyel a mai Fideszhez, Dégen kötődik a korábbi kormányzópárthoz, például Pál László MSZP-s ipari miniszter kabinetfőnöke volt a Horn-kormányban. A Genexpóval az előző kormány Miniszterelnöki Hivatala (MEH) nevében Huszty András, a kínai–magyar kapcsolatokért felelős akkori kormánybiztos szerződött. Könnyen lehet tehát, hogy az expóbotrány a távozni kényszerült és az új politikai elit újabb elszámoltatási harca.

(Fotó: MTI/T.Asztalos Zoltán)

Ha marad a hűtlen kezelés minősítése, és találnak rá bizonyítékot, akkor alighanem Huszty lesz az, akinek gyanúsítotti idézést kézbesít a postás.

Eddig kiszivárgott például, hogy a Genexpo kínaira fordíttatta és 20 ezer példányban protokollajándék címen megrendelte – és egyebek mellett borok, illetve az üvegkockába lézergravírozott, díszdobozos gömböcidommal együtt osztogatta – Bolgár György újságíró magyar feltalálókról szóló könyvét. A 15 millió forintos könyvbizniszt a megrendelő (vagyis Husztyék) kommendálására kötötték – hárítanak most a Genexpónál.

A hongkongi bejegyzésű Genexpo Ltd. többségi és közvetve Dégen tulajdonában álló kft múlt ősszel nyerte el a fővállalkozás jogát (HVG, 2009. szeptember 19.), a szerződést október végén írták alá, december elején lépett hatályba és 2010 végéig él. E szerint az állam összesen 2,6 milliárd forintot fordít a magyar pavilon építésére és üzemeltetésére, havonkénti előfinanszírozásban.

A megállapodás szerint a teljesítésigazolásokat a hónap végén küldi a cég, s ha az állam – az előző kormány esetében a MEH, a kormányváltás után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium – nem emel határidőre kifogást, utalnia kell a következő havi pénzt. Ez azonban – bár kifogás Dégen tájékoztatása szerint nem érkezett – április óta nem történt meg. Azt a kormányzati felvetést, hogy a KIM „időarányosan teljesített”, a Genexpo nem tudja értelmezni, hiszen a kezdeti költségek az építkezés okán és a munkaerő kiképzése miatt magasabbak voltak, és a cég szerint laikus dolog elosztani a végösszeget a szerződés hónapjaival.

Az üzemeltető mégsem megy perre – Dégen a bíróságok lassú ügymenetével érvel –, annak ellenére, hogy a kínai alvállalkozók már hetek óta dörömbölnek a fizetésképtelenné vált, a magyar alkalmazottak jussával is adós Genexpónál. Az elsősorban őrzés-védelmet, takarítást, baleset- és tűzvédelmet, karbantartást végző kínaiak levonulással fenyegetőznek, és a múlt héten már figyelmeztető sztrájkot is tartottak.

Forrás: www.hvg.hu