"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Expó-blamázs: zárt magyar pavilonba kopogtatnak a kínaiak?

2010. augusztus 13.

Április óta állnak a sanghaji expó magyar pavilonja üzemeltetésének fedezéséhez szükséges kifizetések, e miatt bezárhat a kiállítás - erősítette meg az MTI-nek csütörtökön Dégen István pavilonigazgató, a kormány erre úgy reagált, hogy nem zsarolható, a jogos és arányos költséget pedig már megtérítették.

(piacesprofit.hu/MTI) "A szó legteljesebb értelmében abszolút krízishelyzet van, mivel nem tudtunk megállapodni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékeseivel a pavilon működetéséhez szükséges elmaradt kifizetések teljesítéséről" - állapította meg Dégen István, aki egyben egyik ügyvezetője is a fővállalkozó Genexpo Hungary Kft.-nek.
Dégen szerint a fizetési gyakorlat az, hogy a költségeket az alvállalkozó meghitelezi, majd az arról szóló számlákat havonta egy alkalommal összesítve küldik Magyarországra, ahol a teljesítményigazolás alapján fizették ki a számlák ellenértékét. A teljesítés igazolására öt nap áll a megrendelő rendelkezésére, míg a kifizetés határideje 15 nap.

A magyar pavilon áprilisi számláinak kifizetési határideje már a kormányváltás utáni időszakra esett, ettől kezdve állnak fenn a tartozások - közölte Dégen István, kiemelve, hogy a szerződés szerint, amennyiben az elszámolással kapcsolatban időben nem emelnek kifogást, azt teljesítettnek kell tekinteni, vagyis nem tagadható meg a kifizetés. Arra a kérdésre, hogy valóban veszélybe kerülhet-e Magyarország augusztus 22-i nemzeti napjának programja az expón, az igazgató azt válaszolta, hogy a kulturális programot elvben meg tudják tartani, mivel arra az utolsó pillanatban biztosították a fedezetet.

A szerződést, ahogy eddig tettük, ez után is teljesítjük - hangsúlyozta Dégen, hozzátéve, hogy ugyanakkor rajtuk kívül álló okokból, vagyis a jelen helyzet fennmaradása esetén, a pavilon működtetésével az alvállalkozó, illetve alvállalkozók leállhatnak, ami egyet jelent a pavilon bezárásával. Az üzemeltetésért felelős kínai cég hivatalosan tájékoztatta a világkiállítást felügyelő sanghaji expóbizottságot arról, hogy a magyar pavilon nem fizet, s erről levelet küldött a magyar üzemeltetőnek is - jegyezte még meg az igazgató.

A KEHI átnézi a papírokat

Vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Sanghaji Világkiállítássa kapcsolatban - tudatta a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság július 2-án az MTI-vel. A közlés szerint a vizsgálat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére indult, hogy a világkiállítással összefüggésben az utóbbi hetekben, hónapokban felmerült kérdéseket tisztázza. Egyúttal közölték azt is, hogy a KIM az érintett szaktárcák (Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium) bevonásával olyan testületet hoz létre, amely a jövőben a világkiállítással kapcsolatos feladatokat felügyeli.

Május elején, a világkiállítás megnyitóját követő napon Huszty András miniszterelnöki megbízott, a pavilon főbiztosa a pavilon költségvetésére vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a 3,2 milliárd forintos összegből az építési pályázat, a jogdíj és a terveztetés kifizetése után 2,6 milliárd forint maradt az építésre, a kivitelezésre, az üzemeltetésre, a marketing- és PR-tevékenységre, valamint a kulturális programokra. Ebből eddig 1,3-1,5 milliárdot költöttek el. A maradékból nem lesz gond a hat hónapi működést és a kulturális programokat finanszírozni - jelentette ki akkor a főbiztos.

Előnytelen szerződés és zsarolás

"A magyar kormány nem zsarolható, a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént" - szögezi le a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Mint írják, "a magyar állam számára előnytelen szerződés megkötésére került sor a 2010 Sanghaj Világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban". Ennek alapján, illetve a felmerült visszaélések gyanújával összefüggésben folyik a vizsgálat, nyomozás - teszik hozzá. Rögzítik egyúttal: a magyar kormány számára fontos, hogy a világkiállításon a magyar részvétel megfelelő keretek között valósuljon meg, ennek érdekében a kulturális programok megvalósulásáról a megfelelő vizsgálatok után gondoskodik.

Forrás: www.piacesprofit.hu/MTI