"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Házkutatás volt az expócégnél

2010. augusztus 13.

Frissítve 2010.08.14. A teljes cikk!

Házkutatást tartott a rendőrség a sanghaji expó lebonyolításával megbízott Genexpo 2010 Hungary Kft.-nél - írt a pénteki Magyar Nemzet.

(hvg.hu/MTI) Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője a napilapnak elmondta: a cégnél dokumentumokat, adathordozókat és számítógépeket foglalt le a BRFK gazdasági ügyek feltárásával foglalkozó csoportja.


A cikk felidézte: Genexpo-ügyben július végén indult nyomozás egy magánszemély feljelentése alapján, hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen. A lefoglalt dokumentumokat - alvállalkozói szerződéseket, befogadott és kiegyenlített számlákat, illetve megállapodásokat - a következő hetekben igazságügyi szakértők vizsgálják át.

Forrás:www.hvg.hu/MTI

Nem a kormány hibája, ha bezár az expópavilon

(Magyar Nemzet) Nem zsarolható a magyar kormány - jelentette ki tegnap a Fidesz-kabinet, miután a sanghaji expó magyar pavilonjának működtetői a kínai alvállalkozókra hivatkozva vészharangot kongattak. Állításuk szerint a jelenleg is zajló, több mint 3 milliárd forintnyi közpénz gyanús felhasználását firtató kormányzati vizsgálat miatt a jövő héten bezárhat a magyar pavilon.

Nem zsarolható a magyar kormány, a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént - szögezte le tegnap a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság a sanghaji magyar pavilon szervezőinek vészkiáltására reagálva. - Sőt, a rémhírek ellenére az augusztusi magyar nap is megrendezésre kerül, a kormányzati vizsgálat ugyanis nem akadályozza a tervezett kultúrális programok megvalósulását, mert nem érdekünk hazánkat rosssz színben feltüntetni - tette hozzá lapunk kérdésére Nagy Anna kormányszóvivő.

A Sanghajban 2,5 milliárd forintból gazdálkodó, off-shore hátterű Genexpo 2010 Kft. képviselői a pavilon kínai alvállalkozóira hivatkozva tegnap azt nyilatkozták: ha a kormány vizsgálata miatt zárolt expós pénzeket nem kapják sürgősen kézhez, a jövő héten bezárhat a magyarokat reklámozó épület, amely nagy lebőgést jelent. Állításuk szerint a pavilon üzemeltetését, őrzését és takarítását végző kínai vállalkozó a minap közölte, hogy ha a magyarok nem fizetnek, akkor záros határidőn belül levonulnak a területről.

Teszik ezt annak ellenére, hogy az ezer négyzetméteres kockaépület fél évre szóló 80 millió forintos bérleti díját áprilisban már megkapták. Márpedig a levonulás a magyar pavilon bezárását vonná maga után, éppen a legimpozánsabb esemény, az augusztus 22-én megrendezendő, fél milliárd forintba kerülő magyar nap előtt.

Lapunknak korábban a Genexpo 2010 Kft. ügyvezetője cáfolta, hogy a kormányzati vizsgálat miatt fizetési gondjaik lennének. Sőt, Galambos Iván hangsúlyozta: rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy az üzemeltetésben ne legyen fennakadás, s a cég büdzséjéből kifizetik a függőben lévő számlákat.

A mostani vészkiáltás azért is meglepő, mert az expó hivatalos kínai oldalán lévő tarifatáblázat szerint egy ezer négyzetméteres pavilon takarítási költsége, illetve a biztonsági szolgálat díja fél évre 1,8 millió jüanba, vagyis nagyjából 45 millió forintba kerül.

Márpedig ez az összeg elenyésző ahhoz a több tíz, sőt, százmillió forintot felemésztő fiktív tanácsadói szerződésekhez képest, melyet a világkiállítás előkészületei során kötött nagyvonalúan az előző kabinet, s amelyekről immár kiderült, hogy szabálytalanok.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság közleményében ugyanis kitér arra, hogy a magyar állam számára előnytelen szerződés született a világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban, ezért a nyomozás a felmerült pénzügyi visszaélések gyanúja miatt zajlik. Ezzel együtt a kormány számára fontos, hogy az expó magyar részvétele megfelelő keretek között valósuljon meg, melynek érdekében a kulturális programok megvalósulását a megfelelő vizsgálatok után biztosítja – áll az államtitkárság közleményében.