"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Nem javul a sanghaji imázs

2010. július 13.

Változatlanul lesújtó a vélemény hazánk megjelenéséről a világkiállításon

Újabb csalódott látogatók meséltek lapunknak a sanghaji magyar pavilonról. Eközben Mohr Richárd, az előző kormány által Sanghajba delegált offshore társaság ügyvezetője főbiztos-helyettesi pozícióban nyilatkozik a helyszínen, holott felettese, Huszty András már nem is dolgozik kormánymegbízottként.

Thurzó Katalin
(MNO) Azt se tudja az ember, melyik ország pavilonjában van, mert hazánkról jóformán semmit nem lehet megtudni. Olyan, mintha Magyarország csupán egy gömböc lenne – jellemezték lapunknak a sanghaji expón felállított magyar pavilont olvasóink, akik
tegnap tértek haza a távol-keleti világeseményről.

Mint mondták, nem elég, hogy a kínaiaknak bemutatott országimázsunk „egyszerűen gagyi”, de egyáltalán nem is informatív. – Ottjártunkkor egyetlen magyar kiállítóval sem találkoztunk, csupán három kínai házigazda terelgetett minket az állítólag nemzeti jellegzetességeket tartalmazó vitrinek felé. Ezekben gömböcös sapka, filléres kulcstartó és póló volt látható, valamint néhány olyan elcsépelt ajándéktárgy, melyeket itthon is csak a legócskább szuvenírboltban találni – tették hozzá. A vitrinben láttunk még egy-két kisméretű hímzett terítőt, átszámítva öt-hatezer forintos áron – mondta az egyik csalódott látogató, aki úgy tapasztalta, a magyar pavilon népszerűségét egyáltalán nem igazolja, hogy kígyóznak a sorok a bejáratnál, hiszen az expó területét több százezren keresik fel naponta, így valamennyi pavilonnál sokat kell várni a bejutásra. Idehaza egyre gyakoribb a szűkös hazai költségvetésből több mint hárommilliárd forintot felemésztő sanghaji magyar pavilon kritikája. Éppen ezért növekvő érdeklődés övezi a jelenleg is zajló kormányzati vizsgálatot, amelyben az expó előkészületei során kötött gyanús szerződéseket világítják át, s arra keresik a választ, a magyar pavilon megvalósulása arányban áll-e a Huszty András volt miniszterelnöki megbízott által felügyelt horribilis kiadásokkal.

Mint megírtuk, a korábban a pavilon főbiztosaként tevékenykedő Huszty 2003 óta töltötte be igen széles hatáskört jelentő bizalmi pozícióját a kancellárián, ám kinevezése az Orbán-kormány megalakulásával érvényét vesztette.

Ezért is érdekes, hogy az elmúlt hét végén az egyik kereskedelmi csatornának Mohr Richárd Huszty helyetteseként, vagyis főbiztos-helyettesi pozícióban adott nyilatkozatot Sanghajban. Ismeretes, Mohr Richárd annak az offshore tulajdonosi hátterű Eastinfo Kft.-nek a képviselője, amely céget még az előző kormány kért fel a Miniszterelnöki Hivatal tevékenységének kinti ellenőrzésére csaknem négymillió forintos díjazásért cserébe.

Az ellenőrzésről szóló vállalkozói szerződésekre nem sajnálták a pénzt a kancellárián, mivel ugyanerre a célra – egyéb megbízásai mellett – a Ruzsinszky Kft. is kapott több mint tízmillió forintot.

Forrás: www.mno.hu