"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Szorul a hurok: a rendőrség is vizsgálja az expóügyet

2010. július 31.

Frissítve 2010.08.10. A teljes cikk!
A rendőrség gazdasági bűnügyeket vizsgáló csoportjának kíváncsiságát is felkeltette a sanghaji világkiállításért felelős korábbi állami vezetők tevékenysége – értesült lapunk. Kiderült: Papcsák Ferenc kormánybiztos kezdeményezésére másik három, az előző kormány idején kötött szerződés ügyében Kehi-vizsgálat indul.

(Magyar Nemzet) Szorul a hurok a sanghaji világkiállításon való magyar megjelenésre több mint hárommilliárd forintot eltapsoló felelősök nyaka körül. Lapunk úgy értesült: nem csupán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálódik az előző kabinet által kötött expószerződések kapcsán, néhány hete a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági bűnügyek feltárására hivatott csoportja is gyűjti az információkat. Nyomozás még nem indult az ügyben, egyelőre az adatgyűjtés folyik a milliárdos pénzeket megmozgató tranzakciókról.


*A tranzakciókban aktív szerepe volt a Medgyessy Péter volt kormányfő által 2003-ban miniszterelnöki megbízottá kinevezett Huszty Andrásnak – tudtuk meg.

Jelenleg négy, az előző ciklus alatt kötött állami szerződést vizsgál soron kívül a Kehi, ezek egyike a sanghaji világkiállításhoz kapcsolódik. Az ügyben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány közvetlenül is érintett, ráadásul az állammal többmilliárdos értékben szerződő felek tulajdonosi háttere offshore társaságnak minősül. A szerződéseket a legmagasabb szintű minősítéssel, titkosítással látták el. A kormány jelenleg azt vizsgálja, mekkora kár érte az államot.

A folyamatban lévő átvilágítás egyik részjelentése néhány napja azt állapította meg, hogy a kínai megaexpó magyar pavilonja meglehetősen üres, üzenete a vendégek számára unalmas és érthetetlen, miközben a Kehi helyszínen járt képviselői több hiányosságot tapasztaltak a szervezők részéről.

A Hír TV birtokába került, lapunkhoz is eljuttatott jegyzőkönyv rámutat: július közepén a pavilonban sem szórólap, sem hazánkat népszerűsítő ajándék nem volt, sőt a hivatalos kormányzati látogatás idejére a húszezer példányban megrendelt Bolgár György-féle könyv is eltűnt, míg az Unicumot népszerűsítő esernyőket egy kevésbé látható helyre helyezték. Az ellenőrök ottjártakor éppen nem működött a pavilon egyik fő látványosságaként emlegetett vízfüggöny, ami állítólag gyakran előfordult a májusi nyitás óta.

A Kehi munkatársát – noha előzetesen bejelentett látogatásról volt szó – a helyszínen nem fogadta a pavilon igazgatója, csupán az állami pénzen hónapok óta Sanghajban tartózkodó, offshore hátterű Eastinfo Kft. képviselője, Mohr Richárd, illetve a pavilont 2,6 milliárd forintból működtető Genexpo 2010 Hungary Kft. pártállami múlttal rendelkező tulajdonosának a rokona, Dégen Imre.

A vizsgálati jegyzőkönyv kitér arra is, hogy az expómegjelenés előkészítése kapcsán az elmúlt években több olyan tanácsadói szerződést találtak, amelyek megkötése egyértelműen törvényt sért.

Arra is akadt példa tavaly, hogy a magyar–kínai kapcsolatokat felügyelő miniszterelnöki megbízott – bár a világkiállítás előkészítésére elkülönített állami keret terhére utazott Kínába – kinntartózkodása idején mégsem az expó ügyében járt el.

Emellett Huszty András több olyan szolgáltatást is megrendelt az adófizetők terhére, amelyhez miniszteri felhatalmazása nem volt.

A jelentés megállapítja, hogy a sanghaji magyar pavilon működtetésére kiírt tenderen kezdettől egyedüli esélyesként szereplő Genexpo kft.-vel kötött szerződés több szempontból is hátrányos a magyar államra nézve.

A Huszty András által ellenjegyzett megállapodás pénzügyileg hiányos és zavaros, vagyis erősen kérdéses, hogy a számtalan esetben túl drágának minősülő kifizetések arányban állnak-e a teljesítésekkel.

A túlnyomórészt kínai érdekeltségű Genexpo a pályázatban még csak tételes költségvetést sem nyújtott be, mégis megnyerte a 2,6 milliárd forintos sanghaji megbízást.

Emiatt a vizsgálat lezárultával várható a tendert elbíráló bizottság tagjainak és a pályáztatást felügyelő miniszterelnöki megbízottnak a felelősségre vonása is.

Forrás: Magyar Nemzet