"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Nagyító alatt Sanghaj

2010. július 6.

Frissítve!
Szeptemberig átvilágítják az expó körüli gyanús hazai szerződéseket

(Magyar Nemzet) Átfogó vizsgálattal igyekszik a végére járni az új kormány a május óta zajló sanghaji világkiállítás körüli ügyeknek. Több minisztérium részvételével alaposan átnézik a 3,2 milliárd forintot felemésztő magyar pavilon szerződéseit, valamint az expó felelőseként eddig tevékenykedő kormánybiztos és munkatársainak tevékenységét.


Thurzó Katalin

Várhatóan egy-két hónap múlva kiderül, jogszerűen költekeztek-e az elmúlt években az idén májustól októberig tartó sanghaji világkiállítás magyar részvételének szervezői a balliberális kormány által e célra elkülönített 3,2 milliárd forintos állami keretből.

A jelentős költségvetésű program átvilágítása július 2-án kezdődött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére, több minisztérium bevonásával.

- Az elmúlt hónapokban számtalan kérdés merült fel az expóval kapcsolatban. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tisztségviselői által végzett vizsgálatban például a kormánydöntések végrehajtását, a költségvetési támogatások felhasználását ellenőrzik - tudta meg lapunk a kormányzati kommunikációs államtitkárságtól.

Az átvilágítás során nem hagyják figyelmen kívül azt sem, pontosan milyen tevékenységet folytatott kinevezése óta Huszty András, a magyar-kínai kapcsolatokért és a 2010-es sanghaji világkiállítás előkészítéséért felelős kormánybiztos, valamint titkársága.

A Papcsák Ferenc elszámolási kormánybiztos által felügyelt vizsgálat során az sem kerüli majd el a KEHI figyelmét, miként használták fel a Huszty titkárságának működésére 2003 óta juttatott költségvetési forrásokat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a vizsgálattal egy időben a sanghaji programban érintett szaktárcák (Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium) bevonásával olyan testületet hoz létre, amely felügyeli a jövőben a világkiállítással kapcsolatos feladatokat.

Vagyis, az Orbán-kormány hivatalba lépésével megbízatását elveszítő Huszty széles hatáskört jelentő pozíciójába egyelőre nem neveznek ki senkit. Mint arra lapunk többször rávilágított, az évek óta zajló előkészületek során több, balliberális holdudvarhoz köthető vállalkozás kapott milliós megrendeléseket az államtól, ezek mögött azonban gyakran nem volt valós teljesítmény, illetve az elvégzett munka nem volt arányos a kifizetett összegekkel.

A kormánymegbízott korábbi tájékoztatása szerint a 3,2 milliárd forintból 2,6 milliárd forint maradt a pavilon kivitelezésére, az üzemeltetésre, a marketingre és a kulturális programokra.

Utóbbiakról Szőcs Géza, az Orbán-kormány kulturális államtitkára nemrég azt közölte: sem a pavilon nem méltó ahhoz, amit mi Magyarországról képzelünk és mutatni szeretnénk a világnak, sem az ott eddig megmutatott kulturális teljesítmények nem nevezhetők annak.

Így elképzelhető, hogy az augusztusban Sanghajban tartandó magyar napon nem Husztyék elképzelései szerint alakul a program.

Forrás: Magyar Nemzet