"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Milliós utak vezetnek Kínába

2010. június 24.

A kancellária megbízottja igen, a magyar cégek nem profitáltak az expóból

(Magyar Nemzet) Nem kevés adóforintot emésztettek fel a szocialista kormány idején a sanghaji expón felállított magyar pavilon előkészületei. Noha konkrét üzleti előnye vajmi kevés hazai vállalkozásnak származik abból, hogy hazánk is részt vesz a világkiállításon, csak a költekezést felügyelő miniszterelnöki megbízott utazásai több mint 35 millió forintba kerültek.

Thurzó Katalin

Ahogy a május óta tartó sanghaji világkiállítás sokat vitatott magyar pavilonjának költségvetését is bőkezűen határozta meg a bukott szocialista kormány, hazánk megjelenésének előkészítése - az egyes személyek közreműködését tekintve - sem volt olcsó mulatság. Mint korábban már megírtuk, a kiterjedt szocialista kapcsolatokkal rendelkező, kínai és angol nyelven nem beszélő Huszty Andrást még Medgyessy Péter kormányfő bízta meg a széles hatáskört jelentő magyar-kínai kapcsolatok közvetlen felügyeletével. Noha a 2003 óta a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) alkalmazásában álló Huszty munkájának eredményeiről kevés írásos dokumentum áll rendelkezésre, a megbízott 2010 tavaszáig évente átlagosan négyszer-ötször utazott Kínába a kormány képviseletében, mindannyiszor az állami vezetőknek járó első osztályú ellátással.

Huszty már a kinevezése utáni évben - más kormányzati pozícióban lévő személyekhez képest jóval drágábban - mintegy másfél millió forintért repült el Kínába egy bemutatkozó látogatásra. Erre az útra elkísérte őt Mohr Richárd is, aki azóta Huszty személyes tolmácsaként ugyancsak a MeH kontójára évente többször repült Kínába.

Az üzletember a sanghaji magyar pavilont állam pénzen több millió forintért ellenőrző offshore hátterű társaság, az Eastinfo Kft. egyik tulajdonosa. (Lapunk birtokába jutott információk szerint egyébként a Fidesz-komány megalakulásával pozícióját vesztett Huszty András ebben a cégben kívánja tevékenységét folytatni a jövőben.) A másfél millió forintot érő januári kiruccanáson túl 2004-ben Huszty további ötmillió forintért még négy alkalommal utazott Kínába.

A következő évben Mohr Richárd társaságában a megbízott több mint nyolcmillió forintos utazási költséggel intézte hazánk ügyeit Kínában. A világkiállítás szervezése okán 2006 és 2009 között csaknem 20 millió forintjába került az államnak, hogy Huszty megjelent a különféle kínai eseményeken.

A kormányváltást eredményező választások előtt pedig egy 2 millió forintos, csaknem egy hónapig tartó utazás tanúskodik a főbiztos kínai tevékenységéről. Mindeközben szinte semmit nem éreznek meg a hazai cégek abból az ígéretből, hogy a sanghaji expó óriási üzleti lehetőségeket hoz a magyar vállalkozásoknak. Noha erre hivatkozva költünk 3,2 milliárd forintot a távol-keleti világeseményre, értesüléseink szerint az előkészületek során több, Huszty András érdekkörébe nem tartozó magyar társaság közreműködésre irányuló kezdeményezését utasították el a MeH-nél.

Forrás: Magyar Nemzet