"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Átvilágítják az expó szerződéseit

2010. június 17.

(MNO) Részletes vizsgálat vár a sanghaji expón való magyar részvétel szerződéseire, az ellenőrzés azt kívánja kideríteni, hogy a teljesítések arányban álltak-e a kifizetett összegekkel – tudta meg lapunk.

A világkiállításon való megjelenésre az előző kormány nem sajnálta a magyar adófizetők pénzét: az államnak 3,2 milliárd forintba kerülő kiállítás során több,
a balliberális holdudvarhoz köthető cég jutott jövedelmező megbízáshoz.

Részletek a Magyar Nemzet 2010. június 15-i számában.

A cikk teljes terjedelmében alább olvasható:

Thurzó Katalin
Részletes vizsgálat vár a sanghaji expón való magyar részvétel szerződéseire és több tíz millió forintos kifizetéseire az elkövetkező időszakban. Arra is fény derülhet, miért került több mint ötvenmillió forintba az a dekorációs pályázat, amelynek nyomán néhány egyetemista festette ki a pavilon központi elemeként kiállított gömböcöt, összesen egymillió forintos díjért cserébe.

Hamarosan alapos vizsgálat alá vonja a kormány a sanghaji világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatos szerződéseket és kifizetéseket Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos vezetésével. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által az expóra elköltött több mint hárommilliárd forintot tételesen elszámoltatják, s így kiderül, a teljesítések arányban álltak-e a kifizetett összegekkel - tudta meg lapunk a kormányzati kommunikációs államtitkárságtól.Mint azt többször megírtuk, a világkiállításon való megjelenésre az előző kormány nem sajnálta a magyar adófizetők pénzét az utóbbi években.

A több milliárd forintra rúgó költségeket a számtalan kritikát kapott magyar pavilon nem tükrözi, ám a pályáztatás, tervezés és kivitelezéskor több, a balliberális holdudvarhoz köthető cég jutott jövedelmező megbízáshoz. Ebben nagy szerepe volt az expómegjelenést kezdettől felügyelő, napjainkra pozícióját vesztett Huszty Andrásnak, a még Medgyessy Péter volt kormányfő által a magyar-kínai kapcsolatok felügyeletére kinevezett miniszterelnöki megbízottnak.

Bizonyára az sem kerüli el az elszámoltatást végzők figyelmét, hogy az év elején tizennégy felsőoktatási intézményben egy dekorációs pályázatot írtak ki, amelyben a diákoknak a pavilon központi elemeként felállított matematikai talányt, a gömböc egyméteres változatát kellett kipingálniuk. Az egyébként kevés helyen, nem túl feltűnően meghirdetett pályázatban a kreativitásért járó díjazásra tízszer százezer, vagyis összesen egymillió forintot szántak a szervezők.

Ez azért érdekes, mert az expóval kapcsolatos kommunikációra több mint 330 millió forintot elköltő Genexpo 2010 Kft. csak a gömböcdekorálás népszerűsítésére több mint ötvenmillió forintot kért el a magyar államtól. Vagyis nem tudni, hogy az alig huszonöt jelentkező között szétosztott egymillió forintnyi fődíjon túl pontosan mire fordítják a maradék 49 milliót. (Ebből az összegből állítólag Sanghajban is meghirdetik a kínaiak körében eleddig jórészt értetlenségbe ütköző mértani test dekorálásának lehetőségét.)

A MeH átadás-átvételekor született jegyzőkönyvből egyébként arra is fény derül, hogy a kancellária márciusban külön kifizette a Sanghajban bérelt magyar pavilonnak helyet adó kockaépület mintegy 89 millió forintos díját, ez a tétel ugyanis az offshore hátterű Genexpo 2010 Kft. 3,2 milliárdos üzemeltetési költségvetésébe már nem fért bele.A jegyzőkönyv azt is igazolja, hogy a MeH vállalkozói szerződések alapján - szakmai tanácsadás, illetve az előkészületekben való részvétel címén - olyanoknak fizetett ki több millió forintot az utóbbi években, akik az expó főbiztosaként tevékenykedő Huszty András közvetlen munkatársai, azaz állami alkalmazottak voltak a kancellárián.



Helyreigazítás

2010. október 25. 15:10

A Magyar Nemzet 2010. 06. 15-i számában az Átvilágítják az expó szerződéseit című cikkben azt a valótlan látszatot keltettük, mintha Szunomár Ágnesnek, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójának a Miniszterelnöki Hivatallal egy időben állt volna fenn megbízási és munkajogviszonya.

Ugyanezen cikkünkben valótlanul keltettük azt a látszatot továbbá, mintha gyermeke születésével összefüggésben fennálló fizetési nélküli szabadságának ideje alatt Szunomár Ágnes részére a Miniszterelnöki Hivatal megbízási díjat vagy munkabért fizetett volna.

Forrás: www.mno.hu/portal/744408

Forrás: www.mno.hu