"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Rekord számú látogató

2010. május 30.

A látogatók nagy száma miatt meg kellett hosszabbítani az expó napi nyitvatartását. Eddig hét és félmillióan látták a világkiállítást.

(mr1-kossuth.hu/MTI) Napi félmillióra ugrott a hétvégén a sanghaji világkiállítás látogatóinak száma, ami a május elsejei nyitás óta rekordnak számít; szükség volt extra biztonsági intézkedésekre és voltak pavilonok, amelyek este 11 óráig meghosszabbították a nyitvatartásukat.

Míg az expó nyitónapján 200 ezer ember jött el, addig szombaton délelőtt fél 11-kor már 290 ezren rohamozták meg a pavilonokat. Eddig már több mint hét és fél millióan voltak kíváncsiak a világkiállításra, Spanyolország és Ausztrália például a múlt héten köszöntötte egymilliomodik látogatóját.

Az expót - és benne a világ bemutatkozását - látni kell - gondolják a kínaiak, akik eddig sosem látott értéket kaptak hat hónapra. Itt vannak a pavilonok és bennük az értékes látnivalók, a kulturális, történelmi ízelítő, a különleges technikai ötletek, a szabadtéri programok, ételek, megvásárolható ajándéktárgyak, a megannyi színes látvány, új információ és szórakozás, s mindez szép környezetben. Eddig közel 38 millió jegyet adtak el.

A belépőjegy mellé azonban elsősorban időre van szükség és türelemre, még ahhoz is, hogy az ember végigszaladjon ezen a nem sokkal több, mint 5 négyzetkilométeren. A szaúd-arábiai pavilonnál például mindig legalább három órát kell várni a bejutásra, mivel itt látható a világ legnagyobb - 1600 négyzetméteres – háromdimenziós képernyője, amely 150 millió dollárból készült. Az építmény tetején és a környékén összesen 150 datolyapálma és homok idézi meg a sivatagi világot.

A sorbaállásra nem vállalkozók a hátsó ajtónál, a kordon mögött, az őrök meggyőzésével igyekeznek bejutni. Egy külföldi nő például egy idő után egyenesen ráförmedt az egyenruhás felvigyázóra, amikor az nem volt hajlandó diplomataigazolványát elfogadva ötfős kíséretével beengedni.

Odabent, a magasban mozgó gumiszőnyegre állva egy belső hídon lassan haladva mozgatják a közönséget. Az emberek a félhomályban a térben különböző síkban klipeket nézhetnek, a félkörívben hosszan húzódó híd alatt mozgó, szőnyegszerűen vetített képsorokon homok, emberek, térhatású, madártávlati világ. A termet szinte teljesen beterítő kivetítőkön a szaúdi városok, emberek, a táj, a kultúra mozgó képei.

A szaúdi "sztárpavilonról a bahreini kiállítás igazgatója Hesám al-Szaken az MTI tudósítójának megjegyezte: úgy tudja, Abdullah szaúdi király azt mondta, a pavilon költségvetésének nincs felső határa. Az alig egymilliós Bahrein most először képviselteti magát világkiállításon. Az öböl-menti királyság most inkább tapasztalatot jött gyűjteni, kiállításának központjában egy hatalmas gyöngyhalász szobra áll. Al-Szaken arról nem számolt be, hogy a bahreini pavilon mennyibe került - mint mondta, ez nem nyilvános adat.
 

Forrás: www.mr1-kossuth.hu