"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Kutyakaparó országimázs

2010. május 22.

(minap.hu)Komoly vitákat váltott ki a sanghaji világkiállítás magyar pavilonja, érvek, ellenérvek csapnak össze, mennyire alkalmas rá a "gömböc" elnevezésű hazai találmány, hogy szinte kizárólagosan népszerűsítse hazánkat a nagy seregszemlén. Tény és való: ha számbavesszük, mi minden történt az utóbbi időben országimázs-ügyben - azaz mi mindent tettünk, hogy hitelesen bemutassuk értékeinket a világban - még az elfogulatlan szemlélő is hajlamos rá, hogy eleve kicsit pesszimistán szemlélje a dolgot.

Szóval az emberfia már aránylag kevés illúzióval próbált meg tájékozódni, a sanghaji botrány kirobbanásakor - a magyar pavilon fotókon látható, üres vitrinjei azonban így is mellbevágóak voltak. (Na jó: az egyikben volt egy használt papírzsebkendő. Nekem tetszett.)

Kétségtelenül egyedi kompozíció volt a helyiség közepén éktelenkedő, kortárs képzőművészeti kiállításokat idéző hatalmas fémgömb is (ez lett volna a gömböc) a világító végű cölöpökkel, csak az nem ugrott be hirtelen, mi köze ennek az egésznek Magyarországhoz? Ahhoz, hogy honnan jöttünk, hová tartunk, mit adtunk eddig a világnak, miért érdemes hozzánk ellátogatni? Azért sereglenek majd ide a turisták az egész világból, hogy a gömböcöt lökdössék? Illetve az a terv, hogy a gömböc-export állítja emelkedő pályára a magyar gazdaságot?

Megmondom őszintén, engem már találmányként sem nagyon hozott lázba ez a gömböcösdi - az elnevezés meg külön idegesít. A tájékozatlanabbak kedvéért: egy olyan mértani testről van szó, amely ellensúly nélkül, mindig visszabillen alapállapotába, ha fellöki valaki. Ami biztos jó dolog. De kit érdekel? (Mármint az érintett tudományos körökön, matematikusokon kívül)
Már gyermeklogikával bosszantott pl. a Keljfeljancsi is - akármilyen találmány volt - mert ha az ember (gyerek) fellök valamit, akkor azt azért teszi, hogy fel legyen lökve. Ha azt akarná hogy álljon mint a cövek, akkor nem lökné fel. Eleve azért fellökni valamit, hogy az még véletlenül se legyen fellökve, erősen pszichiátriai esetnek tűnik.

Mindegy, tiszteljük a tudományt, utánaolvastam a dolognak. Aszongya: "a találmánynak nagy jelentősége van a biológiában, hiszen segítségével megmagyarázható a teknősök páncéljának formája". Sőt, még egyes kavicsoké is, ami nekem eddig kifejezetten fúrta az oldalamat. Mindjárt rendeltem is egyet - a számozott példányok potom 240 ezer forintot kóstálnak, de az igazán csóróknak van fapados kivitel is 115 ezerért - tényleg a legolcsóbb aluötvözetből.
Hát kell még ide gulyás, Puskás, Munkácsy, matyó népművészet, hollóházi porcelán, termálvíz, pusztai romantika, Pick-szalámi, Tokaji aszú? A gömböc, az igen!

Mivel elsőre a világkiállítás látogatóinak is meghökkentő lehetett az élmény, a felvételek tanúsága szerint oda volt állítva két kínai hosstess egy asztal mögé (ha már egyszer magyar pavilon) akik elmagyarázták az érdeklődőknek, hogyan kell lökdösni a gömböcöt. Úgy látszott, néhány gyereket még érdekelt is, ezek valószínűleg életre szóló élménnyel, s országunk irányában érzett, olthatatlan kíváncsiságal távoztak. Az első adandó alkalommal, bizonyosan családostul rohannak majd hozzánk látogatóba, hátha itt is lökdöshetnek még néhány gömböcöt. Elvégre mégis az lenne az igazi.

A fotókat, felvételeket nézegetve, nekem az egész magyar pavilonról valahogy Petőfi Kutyakaparó csárdája jutott eszembe. Nem kivitelben - hangulatban. Az egyik képen például ott állt a kínai hosstess - szatyorral - amiből valószínűleg eredeti, Kínában készült magyar szuveníreket osztogatott volna a látogatóknak - akik viszont nem nagyon látszódtak.

"A csárdától vagy száz lépésnyire, Kopár dombtetőn fent, Senki által meg nem látogatva, Áll egy régi kőszent;
Ennek is valaki egy kopott tarisznyát Akasztott nyakába, Mintha mondta volna: menj isten hirével,  
Mit állsz itt hiába!"
Szepesi Sándor

Forrás: www.minap.hu