"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Roham az Ázsia-pavilonban

2010. május 19.

Megrohamozták a látogatók a mindössze három napja nyitva tartó jemeni kiállítást a sanghaji expó közös Ázsia-pavilonjában, ahol Afganisztán és a palesztinok terme is helyet kapott. Utóbbiak először mutatkoznak be világkiállításon.

(nol.hu) A jemeni tárlókban egyebek között több száz éves ezüst ruhadíszeket, értékes szöveteket és jó néhány jambiát, ferde pengéjű keleti kést - a jemeni hegyvidéki törzsek férfi tagjai viseletének elengedhetetlen darabját - is bemutatnak.
A teremben népzene szól, két nő fekete burkában a hennafestés művészetét gyakorolja a vállalkozó kedvű látogatókon. A falra vetített képsorokon az Arab-félsziget déli részében található, Szaúd-Arábiával és Ománnal határos ország egzotikus természeti szépségei láthatók.

Jemen azért csúszott a kezdéssel, mert a kínai vámhatóság csak néhány napja adta meg az engedélyt az április 24 óta bemutatásra váró rakomány kibontására - magyarázta az MTI tudósítójának Tarek Almosleh projektmenedzser. A kiállítást hivatalosan vasárnap nyitották meg a jemeni külügyminiszter jelenlétében, és az első napokban már özönlött is a látogatók serege a vöröstéglás bazár képét mutató, boltíves terembe, amelynek oldalaiban kereskedők kínálják portékáikat: kézműipari termékeiket, ezüstöt, köveket, ékszereket, díszeket, függőket, szőtteseket. A kínaiak láthatóan embereikre akadtak az alkudozásban.

A kiállítás költségvetéséről a menedzser elárulta, hogy senkitől sem kaptak segítséget, csak a kínai kormánytól: 300 ezer dollár (67 millió dollár) támogatást a kiállítóhely berendezésére.

A közös Ázsia-pavilonban hatan állítanak ki, Jemen mellett Afganisztán, Jordánia, Szíria, Bahrein és a palesztinok. Afganisztán még sosem vett részt világkiállításon, és igen kitett magáért. Rendkívül gazdag - múzeumi jellegű - kiállítási anyagot hozott, történelmét, hagyományait, az ország értékeit bemutatva. Afganisztán Ázsia szíve, a lehetőségek és a természeti kincsek földje - hirdeti magáról.

Murtaza Refat, aki a Haidar Refat cég képviseletében van jelen, kis standján szárított gyümölcsöket, magokat, mazsolát kínál. Termékeik már több helyen ott vannak a világban, de Kínában még nem. Mint mondja, nem igazán tudták, mit kell a világkiállításra hozniuk, s így utólag úgy érzi, mintha nem igazán lenne helye az ő portékáinak. Az újságírót karon ragadva nyomban végig is kíséri a termen, ahol az eladók között szőnyegárusokat és ásványkereskedőket is látni. Régi ruhák, kézi fegyverek, jellegzetes hosszú csövű, ívelt tokú puskák, kézműves termékek, fejdíszek, fajanszok, kerámiák a szabadban és az üvegvitrinekben egyaránt. Az afgán kiállítást is a kínai kormány több százezer dolláros anyagi támogatásával hozták létre.

Csakúgy mint a palesztinokét, akik szintén első ízben vannak jelen világkiállításon. Termükben elegáns, világos belsőt alakítottak ki, hangsúlyozva történelmüket, a tradíciókat és a vendégszeretetet. Jeruzsálem a béke városa - hirdeti a felirat a városfalat szimbolizáló belső építményen. Szemben vele egy kisebb kivetítőn egy izraeli börtönben szenvedett palesztin rab életét mutatják be, egyelőre csak angol nyelvű narrációval. "Már megrendeltük a kínai szöveget" - mondta Bader al-Zubajdi, aki a kiállítói részből elválasztott tágas üvegfalú irodájában arra panaszkodott, hogy félő, a kínai érdeklődőkhöz nem jut el az az üzenet, amelyet közvetíteni szeretnének, mert csak jönnek, fényképeznek, és nem igazán mélyednek el a látottakban. Ettől függetlenül elégedett, mert a hozzájuk vezető bejáratnál majdnem mindig sor áll.

Forrás:nol.hu