"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Optikai kábel segíti majd a Világkiállítás közvetítését

2007. november 27.

(CRI) 2006 végén a kínai Tajvantól délre, a tenger mélyén keletkezett heves földrengés 14 kábelt rongált meg, és ennek következtében megszűnt a Kína és az Egyesült Államok, Európa, Délkelet-Ázsia közötti internetes kapcsolat. A három kínai szárazföldi internetszolgáltató - a Netcom, a Telecom és az Unicom - együttműködésről határozott kínai tajvani, amerikai, dél-koreai és japán vállalatokkal a Kína és az USA közötti tengeralatti kábel közös kiépítésére. A kábel befejezése után jelentősen nőni fog az érintett térségek közötti adatáramlás sebessége, és így biztosított lesz a jó minőségű kapcsolat a 2008. évi pekingi olimpiai játékok közvetítéséhez. Mai adásunkban erről hallhatnak összeállítást.

2007 októberében az észak-kínai tengerparti városban, Qingdaoban rendezték meg a kábelhálózat kiépítésével kapcsolatos program megnyitóját. A rövidítése alapján TPE-nek nevezett program (Trans-Pacific Express) első szakaszában 180 ezer kilométer hosszú optikai kábelt fognak lefektetni, mely közvetlenül fogja összekötni a kínai szárazföldet és az Egyesült Államokat. A kábel a kínai Qingdaoból és Sanghajból indul, és a nyugat-amerikai tengerparton fekvő Nedonnában ér majd véget.

A kábel építése után az adatáramlás sebessége körülbelül harmincszorosa lesz a jelenleginek, és az új kábel lehetővé teszi, hogy Kína és az USA között egy időben 40 millió ember hívja fel egymást.
Előrejelzések szerint a program első szakasza a pekingi olimpia előtt be fog fejeződni. Wang Xiulin qingdaoi polgármester tudósítónknak elmondta, hogy 2008-ban világszerte több mint 5 milliárdan fogják figyelemmel követni az olimpiai közvetítést, így a kábel nagy segítség lesz a hírközlésben.
„A kábel a 2008-as pekingi olimpiai játékok és a 2010. évi sanghaji EXPO hírközlését fogja szolgálni."
Mint a pekingi olimpiai játékok hivatalos együttműködési partnere, a kínai Netcom fogja sugározni a televíziós közvetítéseket. Zhao Jidong, a vállalat igazgatóhelyettese kijelentette, hogy a Netcom a kábelt és műholdat felhasználva biztosítja a zökkenőmentes és kiváló hírközlési szolgáltatást az olimpiai játékok rendezése idején.
Wang Jianwen, a kínai Informatikai Minisztérium hírközlési főosztályának vezetője a következőket nyilatkozta.

„Az elmúlt években a kínai politika, gazdaság és diplomácia gyors fejlődését követve a kínai nemzetközi hírközlés is fenntartja gyors fejlődését. A program hozzájárul a kínai nemzetközi hírközlési hálózat tökéletesítéséhez, melynek révén növekedni fog a kínai nemzetközi hírközlés képessége, megbízhatósága és ésszerűbbé válása." A tengeralatti kábelnek a műholdhoz képest sok előnye van. Először is, a tengeri víz megakadályozhatja az elektromágneses hullámok zajossá válását, a tengeralatti kábel használatával nincs csúszás, emellett a kábel átlagban 25 évig használható, ellentétben a műholdakkal, melyek csak 10-15 éven át működőképesek.

Matulich Russell, a tengeralatti kábelhálózat egyik kivitelezőjének, az amerikai TYCO telekommunikációs vállalat ázsiai regionális főigazgatója kijelentette, hogy az új kábel építése előmozdíthatja a Kína és az Egyesült Állomok közötti kapcsolatokat.

„A modern technikának és a közvetlen összeköttetésnek köszönhetően egy újabb híd jöhet létre a két ország között, mely fokozhatja a két ország közötti szoros kapcsolatot."

Tájékoztatások szerint az új tengeralatti kábel létrehozása után várhatóan csökkenni fog a nemzetközi hírközlés költsége.

Forrás:hungarian.cri.cn
Kép forrása:dailywireless.org