"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






Sanghajban siker, itthon vita fogadta a pavilont

2010. május 4.

A magyar pavilon építészeti tervpályázatát sajtóhírek szerint többen is kritizálják. A részvételünk összesen 3, 2 milliárd forintba kerül. A Magyar Nemzet szerint baráti tanácsadói cégek jutottak állami megbízásokhoz. Huszty András, aki a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosként felügyeli a magyar pavilont, az MR1-Kossuth Rádiónak cáfolta a vádakat.

(radio.hu) Napi 15-20 ezer ember látogatta meg a Sanghaji Világkiállításon a magyar pavilont az első napokban. Amíg külföldön állítólag nagy sikere van, itthon többen is támadják az összesen 3,2 milliárd forintba kerülő magyar részvételt. A Magyar Nemzet szerint már az előkészületeknél, illetve a közbeszerzési szerződéseknél is baráti tanácsadói cégek forgolódtak az állami megbízások körül.

Hallgassa meg!


"Közpénzeső" hullott a barátokra?

A napilap szerint, míg a Kínában felépítendő magyar pavilonra csak 2008-ban hirdetett építészeti tervpályázatot a Miniszterelnöki Hivatal, az azt megelőző években több cég is több millió forintos javadalmazást kapott a pavilon arculatának megtervezéséért. A Magyar Nemzet a cégjegyzékben lekért adatok alapján azt írja: a „közpénzesőből” részesült a Para Bt. és a Flavo Bt. is. (Az egyik Bojár Iván, SZDSZ-es fővárosi képviselő cége, a másik pedig Dessewffy Tiboré, az MSZP-közeli Demosz Intézet vezetőéjé.) A napilap szerint nem csak ez furcsa, hanem az is, hogy a magyar pavilon kivitelezésére és működtetésére kiírt 2,5 milliárdos közbeszerzési pályázatot végül a Genexpo Kft. nyerte meg, amely a tender kiírása előtt fél évvel alakult meg, így a referenciáival is gondok voltak. Az újság emellett azt is tudni véli, hogy a Genexpo Kft. is régi ismeretségben áll Huszty András kormánybiztossal. A lap azt is hozzáteszi, hogy az egyik cégvezető, Dégen István a sajtóhírek szerint a rendszerváltás előtt a III/I-es csoportfőnökség tisztjeként hírszerzéssel és elhárítással foglalkozott.

A kormánybiztos cáfol

Huszty András, aki a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosként felügyeli a magyar pavilont, az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, nem tudja értelmezni a vádakat. A pályáztatásnál szigorúan betartottak minden törvényi előírást, a Genexpo tulajdonosi köre az interneten is ellenőrizhető, „baráti cégekről”pedig nem tud, így ezzel nem is tud mit kezdeni. A kormánybiztos szerint körülbelül 20 millió forintot költöttek a tanácsadói szerződésekre, ami a 3,2 milliárd forintos költségvetéshez képest nem sok.

Arra is emlékeztetett, hogy a hannoveri világkiállítás tíz évvel ezelőtt több mint kétmilliárd forintba került, ehhez képest a mostani költségvetés nagyon visszafogott, ráadásul ma úgy látszik, hogy legalább 100-150 millió forint még meg is marad a 3,2 milliárdból. Dégen állítólagos III/I-es múltjáról Huszty semmit nem tud, azt mondja, ő nem kérdezte, az ügyvezető pedig semmi ilyesmiről nem beszélt.

180 perc >> Báthory Róbert

Forrás:www.hangtar.radio.hu