"FORRÓDRÓT": [+36] 30-3985320 | info@vilagkiallitas.hu

Shanghai idő:

Pavilonok // Pavilions



Click for Shanghai Hongqiao, Shanghai Forecast

Média támogatónk



TÁMOGATÓINK

Cégbemutató



Csatlakozzon Ön is
támogatóinkhoz!

. Adobe Acrobat Reader letöltése a [PDF] file-ok megtekintéséhez.






A prágai Károly-híd Sanghajba megy

2010. május 2.

Kiállítják az idei sanghaji expón a prágai Károly-hídon levő Nepomuki Szent János-szobor "szerencsehozó" domborműveit.

(kultura.hu/MTI) A domborműveket az 1970-es években helyezték el a szobor talapzatán, az eredeti reliefek a Károly-híd Múzeum állandó kiállításán láthatók - mondta el Petra Hoftichova, a prágai galéria illetékese. A szobor jelenlegi pótdomborműveit - amelyeket a járókelők buzgón simogatnak, hogy teljesítse kívánságukat - új másolatokkal
helyettesítik a május 1. és október 31. közötti világkiállítás idejére.

Az expón a boldogságot hivatottak jelképezni, ami "megérintheti a kínaiakat, hiszen szemükben a legalapvetőbb dolog a boldogság" - magyarázta Pavel Antonin Stehlik, a sanghaji világkiállításon való cseh részvételért felelős főmegbízott.

A XIV. században épült Károly-híd egy részének makettjét a Nepomuki Szent János-szoborral, illetve a 64 x 54 centiméteres, mintegy 20 kilós domborművekkel a cseh pavilon bejáratánál tervezik elhelyezni.

Nepomuki János általános helynököt IV. Vencel cseh király parancsára halálra kínozták, és holttestét 1383. május 16-án Prágában a hídról a Moldvába vetették. A legenda szerint azért halt meg, mert nem volt hajlandó elárulni az uralkodónak felesége, Zsófia királyné gyónási titkát. Hídon álló bronzszobrát 1683-ban emelték Jan Brokoff barokk szobrász terve alapján. A helynököt 1729-ben szentté avatták.

Nepomuki Szent János Csehország patrónusa, valamint a folyók, a hidak, a hajósok, a vízimolnárok, a halászok, a haldoklók és a gyónási titok védőszentje.

Forrás: www.kultura.hu